Inspiratie

Zou jij het doen? Al je geld delen met 9 anderen?

Deze week kwam ik een artikel tegen over een heel bijzonder initiatief. 10 vrienden/kennissen delen al hun geld met elkaar – alles op de grote hoop en iedereen neemt wat ‘ie nodig heeft. Kan dat ooit goed gaan?

‘The Common Wallet’ heet het initiatief, waarover ik een artikel van De Standaard tegenkwam. Ruim een jaar zijn ze nu bezig, de Brusselaars die achter dit initiatief zitten, en de resultaten zijn – verrassend genoeg – overwegend positief. Zelf vind ik dat in ieder geval verrassend, als je bedenkt hoe open ze er in zijn gegaan, maar vooral ook hoe uiteenlopend de inkomens en leefstijlen zijn.

Spaarders, spenders, mensen met al jaren een vaste baan en anderen die van inkomen naar inkomen hoppen – allemaal doen ze mee, zonder dat er speciale regels opgesteld werden. Heftig lijkt me dat, je volledige inkomen naar een rekening storten waarover je niet allen zelf/met je partner beslist, maar met negen anderen die misschien wel totaal andere belangen hebben. Die bijvoorbeeld met schulden kampen, of juist hun huis willen verbouwen en daarvoor sparen. Die misschien veel meer of minder verdienen dan jij.

Ik weet niet of ik de onzekerheid aan zou durven en ook niet of ik er genoeg vertrouwen voor heb. Zo zien de initiatiefnemers het zelf voornamelijk, als een radicaal vertrouwensexperiment. (Fun fact: toen ze eindelijk een bank vonden die een rekening met 10 rekeninghouders wilde openen kostte het drie (!!!) uur om dat voor elkaar te krijgen). Ontzettend gaaf, dat wel, maar echt een uitdaging. Tegelijkertijd is het ook een hele mooie manier van elkaar helpen – de meeste deelnemers werken in de creatieve industrie, zonder vast, maandelijks inkomen. The Common Wallet helpt ze om ook in de mindere maanden gewoon hun leven te kunnen lijden, zodat ze in de vette maanden anderen op hun beurt weer kunnen ondersteunen.

Geld is meer dan geld

Mooi vind ik ook dat ze elkaar steeds meer gingen vertrouwen, naarmate ze merkten dat het concept werkte. Ze kregen meer belangstelling voor elkaar, voelden zelfs verantwoordelijkheid of er wel genoeg was voor iedereen. Ook gingen ze anders naar geld kijken en wat het voor ze betekent. Automatisch gingen ze vragen stellen over eerlijkheid, delen, gelijkheid, waarde. Vragen waarvan het geen kwaad kan als iedereen die zichzelf misschien wat vaker of bewuster zou stellen, denk ik.

Het grootste knelpunt waren vakanties – want spaar je die vooraf of betaal je ze achteraf, en wat voor impact heeft dat op de (rood)stand van de gezamenlijke rekening? Ook de lange termijn is nog een vraagteken, want hoe spaar je voor de toekomst? Die verbouwing bijvoorbeeld, maar ook de studie van de kinderen te zijner tijd. In hoeverre leef je “samen”, eigenlijk? (Ze leven verder niet samen, trouwens, iedereen heeft gewoon nog hetzelfde eigen huishouden met eigen gewoontes en ideeën als voorheen). Voorlopig werden alleen maandelijkse inkomsten meegenomen, niet dingen als bijvoorbeeld een erfenis of spaargeld van voor het experiment. Welke impact heeft dat, als de grootste spaarder ruim €100.000 heeft en anderen alleen schulden?

Ik ben heel benieuwd hoe het ze verder vergaat. De eerste resultaten zijn goed en ik hoop voor ze dat dat zo blijft en dat ze meer mensen aan het denken gaan zetten. Wie weet, misschien gaan over een paar jaar wel veel meer mensen op deze manier met geld om.

Zou jij het aandurven je geld zo te delen?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

12 reacties

  • Van her naar HOT

   Ja, dat vind ik ook, ik hoop dat ze updates naar buiten blijven brengen. Een eigen website o.i.d. hebben ze jammer genoeg niet.

 • johmar

  Het zou niets voor mij zijn, omdat ik wat geld betreft al 2 keer belazerd ben. Het waren mensen die ik op dat moment vertrouwde en hen geld leende zonder daar rente voor te verwachten. In beide gevallen ging het om een voor mij substantieel bedrag dat ik echt niet zomaar even had liggen. Ik ha er er hard voor moeten werken om het bij elkaar te krijgen. Heb van beide personen meermaals de verzekering gekregen het totaal bedrag terug te krijgen , maar heb nooit ook maar een euro terug gezien. Dat het ook anders kan weet ik, omdat een ver familielid mijn ouders hen een groot bedrag leende om een huis te kopen, er stond niets op papier en rente werd niet gerekend. Maar mijn ouders waren mensen met een sterk besef van eerlijkheid. Toen mijn vader overleden was , het huis verkocht moest worden omdat het te groot voor mijn moeder was, werd er voor dat er naar een ander huis gekeken werd , eerst besloten het geld terug te betalen, degene die het hen geleend had was er niet meer en zijn kinderen waren niet op de hoogte van de afspraak en diep onder de indruk, ten eerste van hen vader die dit genereuze gebaar gemaakt had , maar ook van mijn moeder omdat zij ook er voor had kunnen kiezen om niet terug te betalen. Zij gaven haar nog de kans om het te gebruiken voor het nieuwe huis , maar mijn moeder wilde haar zaakjes goed geregeld hebben voor zij zelf overleed.

  • johmar

   Om even terug te komen op het artikel vraag ik mij ook af hoe zij een en ander geregeld hebben, in geval van ziekte en/of overlijden.

   • Van her naar HOT

    Dat is een goeie vraag, ja, ik ben er nog niet iets over tegengekomen.

  • Van her naar HOT

   Jeetje, dat kan ik me wel voorstellen dan, ja. Deze mensen zullen dat vertrouwen allicht wel in elkaar hebben gehad, maar zij lenen elkaar dan ook geen geld, dat scheelt misschien. Wat goed trouwens van je moeder, fijn dat er ook gewoon eerlijke mensen bestaan!

 • Maris | Moneyzz.nl

  No way dat ik mijn geld met zoveel anderen zou delen. Ik denk dat ik kwaad zou worden als iemand veel geld uitgeeft terwijl ik juist zoveel mogelijk probeer te sparen. Maar wel een super leuk experiment! En mooi om te lezen dat ze elkaar meer gaan vertrouwen en zich ook wel echt bezighouden met of er wel genoeg is voor iedereen! Maar voor mij zou het niks zijn 😉

  • Van her naar HOT

   Haha, ja, dat lijkt mij ook moeilijk. Maar ook de verleiding om maar meer te sparen omdat er meer is, meer dan ik zelf misschien zou kunnen. Al denk ik eigenlijk dat ik heel erg vast zou houden aan mijn eigen salaris en met dat bedrag zou rekenen.

   • Nicolet

    Nee zeg… moet er niet aan denken!! Ben daar niet tolerant genoeg voor denk ik. Nicolet

    • Van her naar HOT

     Dat is uiteindelijk denk ik het belangrijkst, of/dat iedereen voor zichzelf kan bepalen of een regeling als deze voor die persoon zou werken.

 • Nicole Orriëns

  Ik weet het niet. Ik vind het heel mooi klinken, maar ik moet ook meteen denken aan de serie Utopia. Daar zie je dat geld toch voor wrijving kan gaan zorgen.

  • Van her naar HOT

   Utopia ken ik niet zo goed, heb je daar misschien een voorbeeld van (ben wel benieuwd)? In het algemeen denk ik wel dat je gelijk hebt en daarom verbaasde het me ook wel dat het al een jaar goed gaat bij the Common Wallet. Zelf denk ik ook ergens wel, ‘het is slechts een kwestie van tijd tot het fout gaat’, maar het lijkt me heel gaaf als dit experiment wel werkt.