wintersport spenden shoppen VHNH
Spenden

Wintersportweifelaar

Deze maand ga ik op wintersport. Voor het eerst in jaren weer, dus ik heb er geen spullen meer voor. Geen skibroek, -jas, handschoenen – niks. En dus verkeer ik sinds een paar weken in tweestrijd. Aan de ene kant wil ik verstandig zijn, lenen wat ik lenen kan en zo min mogelijk uitgeven (aan een toch al dure vakantie). Aan de andere kant wil ik ook een gave jas en een kekke helm en, en, en…

Ik hou van shoppen. Of het nou voor kleding is, of boeken, of spullen voor in huis. Geld uitgeven vind ik leuk – je zou best kunnen zeggen dat ik een gat in mijn hand heb. Zit ook zeker in mijn familie. Ik word blij van mooie dingen, liefst zou ik daar veel meer aan uitgeven dan ik doe.

Zo ook met skikleding. In eerste instantie ging ik niets kopen. Materiaal huur ik ter plaatse en de kleding zou ik wel bij elkaar scharrelen via familie, vrienden en een collega. Prima plan. Tot je gaat passen en het nét niet goed zit. Nét niet echt je ding is ook. Dan ga je, zeker zo richting einde wintersportseizoen, tóch maar even in de uitverkoop kijken. Of ja, ik doe dat dus wel.

Nou, dan is het hek ook meteen goed van de dam. Impulsaankopen te over. Natuurlijk hou ik niet alles (immers, wat moet je met twee ski-jassen of vier skibroeken?), maar zelfs al “limiteer” ik mezelf tot een jas, een broek, een helm, een paar handschoenen, twee paar sokken en misschien nog een (hele coole) thermolegging… Inderdaad, dat telt nogal op. Zelfs in de opruiming zit je zo aan de €200. Zomaar, ineens, ongepland – want de hele vakantie was eigenlijk niet gepland – en niet echt noodzakelijk.

Ik wil alleen maar alles

Dilemma dus. Want tegelijkertijd probeer ik zoveel mogelijk te sparen en verstandig te doen en al die andere dingen die bij FIRE/HOT/personal finance blabla horen. Helemaal haaks op je portemonnee leegstorten voor sportkleding die ik maximaal een keer twee keer per jaar ga gebruiken. En misschien dat niet eens. Slaat helemaal nergens op, en toch.

Toch wil ik het hebben. Dat gevoel overheerst heel sterk nu: hebberigheid. ‘Als ik dan toch bezig ben, dan meteen ook goed. Gewoon alles nu kopen, met fikse kortingen, dan ben ik mooi klaar. En het is zo gaaf!’ Om gek van te worden. Mijn vriend wordt dat langzamerhand ook, omdat ik nu al twee weken aan het wikken en wegen ben. Ik wil me inhouden, maar ook niet. Uitgeven, maar ook gewoon normaal doen. Nu een rijk leven, maar later ook.

HOT in de sneeuw

Daar zit ‘m de crux. Als ik niet zo bezig was met geld weet ik dat ik (met een klein beetje schuldgevoel) nog een stuk meer uit zou geven dan nu. Het geld is er wel, waarom zou ik mezelf dan allemaal beperkingen opleggen “voor later”? Maar ja, zo ondoordacht ga ik niet meer met mijn geld om, dus zo makkelijk is het ook niet. Zo’n shopping spree houd me continu bezig, ondoordacht gaat niet meer. Terwijl mijn doel juist is om me niet zo druk te hoeven maken over geld en of er wel genoeg is.

Zit ik dan fout als ik wel uitgeef, of juist als ik het niet doe?

Het antwoord ligt vast ergens in het midden.

Waarschijnlijk hou ik meer kleren dan echt verstandig, maar minder dan ik zou willen. Een lose-lose situatie, zou je kunnen zeggen. Over een paar weken heb ik er hoe dan ook vrede mee, al dan niet met een vleugje spijt. (Nog eens extra omdat ik twijfel tussen twee jassen en bang ben om de verkeerde te kiezen, gaaf of praktisch(er)). Twijfels alom.

Stom is dat eigenlijk. Dat je, omdat je goed bezig bent, juist onzeker wordt over wat goed nou is. Soms is het wel lastig hoor, verstandig doen.

Hoe gaan jullie met je spendeerneigingen om? Of hebben jullie daar nooit last van? Ik geloof dat ik maar eens goed moet gaan uitpluizen wanneer en waarom ik die neigingen vooral krijg… Voer voor een volgende post 🙂

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

8 reacties

 • dertigermetkids

  Ik wacht er vooral la g mee en opeens heb ik er vrede mee en koop t toch of de wens is weg.. Mn man pluist vooral marktplaats af voor veel dingen en haalt er ook de mooiste dingen weg. Kan hij ook makkelijker dan ik ivm de auto en ik die thuis werk en ik die thuis werkt dus er altijd ben voor de Kids. Hij kan dus tussen werk door of erna etc gewoon ff ergens heen rijden. Ik werk vaak gekke tijden etc 😉 wordt lastiger dus ben meer van de pakketpost. Maar zo hebben we dankzij man nu al een andere tuinset staan die dit jaar op ons wensenlijstje staat (of eigenlijk al 2 jaar)

  • Van her naar HOT

   Marktplaats kan echt een schatkist zijn volgens mij, ik ben er zelf niet zo “goed in” (en vind het ook minder leuk). Zeker voor meubels enzo vind ik het wel een uitkomst. Fijn dat jullie die tuinset hebben gescoord! Alweer bijna warm genoeg om er van te gaan genieten 🙂

 • Nicole Orriëns

  Het ligt eraan. Ik heb een bepaald minimum op mijn spaarrekening waar ik niet onder wil komen. Zolang dat niet gebeurt vind ik dat je jezelf soms ook dingen gewoon moet gunnen.

  • Van her naar HOT

   Dat is wel een goede manier van er tegenaan kijken. Ik merk bij mezelf ook wel dat dingen niet mogen niet zo goed werkt.

 • mariimma

  Wintersport is altijd aan mij voorbij gegaan. Het is namelijk hét seizoen waarin de weersomstandigheden optimaal zijn om goede prestaties neer te zetten in mijn sport, ondanks dat het niet altijd even comfortabel is en je soms dagenlang moet “wachten” totdat het droog genoeg is.

  Fijn om je blog te lezen, want ik zie dat ik door niet naar die sneeuwpret te gaan, toch nog veel meer geld bespaard heb dan dat ik me realiseerde…!

  🙂

  En oh ja. Ook als klimmer heb je soms van die spendeerbuien. Omdat ik echter altijd als vrijwilliger actief geweest ben in die sport kon ik als tegenprestatie mijn uitrusting “kopen” in ruil voor de gewerkte uren.

  • Van her naar HOT

   Haha, blij dat het weer wat besparingen oplevert 😉 Ik ben gelukkig (ahum) niet zo’n sporter dus daar bespaar ik dan de rest van het jaar weer op… Misschien moet ik er op die manier naar kijken 😅
   Dat lijkt me wel top trouwens, met het vrijwilligen je uitrusting bij elkaar verdienen.

 • Audrey

  Dat is het lastige aan bewust met geld omgaan, he. Als je eenmaal die kennis en drive hebt, kun je nooit meer zorgeloos spenden. Het voordeel is wel dat je nu je minder aankopen gaat doen dan je een paar jaar geleden deed, wel extra bewust zal genieten. Veel plezier op wintersport alvast (al moet ik er niet aan denken, haha)

  • Van her naar HOT

   Nou, zeker! Soms zou ik die knop wel weer even om willen kunnen zetten. Maar ja, echt zorgeloos was het toen ook niet, dus ik moet mezelf ook niet voor de gek houden. Extra bewust genieten gaat in ieder geval wel lukken, dankje! 🙂