miljonair boek review
Tips

Review: ‘Miljonair met een gewone baan’

Miljonair worden, wie wil dat nou niet? Mij lijkt het in ieder geval wel gaaf, meer dan een miljoen euro hebben. Geen idee wat ik dan zou doen… Iemand die het ook wel wat leek is Oeds-Jan Postma. En niet alleen dat, hij deed het ook ‘gewoon’ even. Met een gewone baan nog wel, door slim met geld om te gaan. Bijzonder en inspirerend. In zijn boek ‘Miljonair met een gewone baan’ legt hij uit hoe hij dat deed en wij het ook kunnen.

Om maar met de deur in huis te vallen: ik vond dit geen geweldig boek. Onderhoudend wel, makkelijk leesbaar ook. Informatief, maar voornamelijk als je nog niet zo veel weet over personal finance, beleggen en in het algemeen verstandig met geld omgaan. Het is een goed startpunt, dat zeker. Wel vond ik Postma bij tijd en wijle nogal politiek (ik geloof niet dat we er precies dezelfde denkbeelden op nahouden) en misschien wat langdradig. Dit is vooral een aanrader voor de beginnende finance nerd.

Lessen van een miljonair

Ondanks dat ik dit boek geen 10 geef, staan er wel heel zinvolle dingen in. In vier delen met 18 korte hoofdstukken worden alle handvatten geboden om je op weg te helpen richting je eerste miljoen. Ook als je geen tonnen per jaar verdient. Daar moet ik natuurlijk wel de kanttekening bij plaatsen dat miljonair worden een stuk makkelijker is als je meer inkomen hebt en dus meer kunt sparen en investeren. Als je €1000 per maand kunt beleggen gaat het gewoon een stuk sneller dan als je maar €250 overhoudt. That’s just the way the cookie crumbles, dit boek brengt daar geen verandering in. Wat versta je onder een gewone baan, daar komt het een beetje op neer.

Het is wel een heel concreet boek, al heeft Postma even nodig om daar te komen. Vooral voor het beginnen met investeren zitten er wat goede tips in en heel specifieke voorbeelden van mogelijkheden. Enigszins gedateerd is het wel, met bijvoorbeeld de verwijzingen naar VTI en VXUS, die inmiddels lastig te kopen zijn in Nederland. (Benieuwd naar mijn portfolio? Kijk hier).

Verder staan er veel van de “standaardlessen” in. Geef minder uit dan je verdient, verlaag je lasten, verhoog hoeveel je spaart, zet je geld aan het werk. Kan je op deze blog ook (gratis!) een hele hoop over lezen 😉 En op al die andere fantastische geldblogs die er nog zijn. In mijn blogroll link ik naar een aantal en dat is slechts het topje van de ijsberg.

Conclusie

Mocht je de kans krijgen om dit boek te lezen dan zou ik zeggen, doen. Liefst via de bieb of door ‘m van iemand te lezen. Al was het maar om erachter te komen hoeveel je zelf al weet. Dat vond ik in ieder geval wel fijn om te merken, dat ik heel goed op weg ben. Misschien niet naar een miljoen, maar wel naar Healthy, Opportunity-rich & Time-rich. Hoop ik tenminste.

Nog iets wat ik leuk vond aan dit boek: de quotes van bekende (financiële) mensen. Aan de ene kant heel cliché maar toch vaak zo waar. Een aantal zwerven héél veelvuldig over het internet rond, maar er stonden er ook een aantal in die ik nog niet kende. Mij gaven ze vooral wat houvast om de hoofdstukken aan op te hangen en mee te onthouden. Ook niet onbelangrijk!

Een van de dingen die ik lastig vind met boeken en überhaupt alles wat over geldzaken geschreven wordt is het gemak waarmee de auteurs van alles links lijken te laten liggen. Zelfs de mensen met een gat in hun hand krijgen het toch zomaar voor elkaar om de knop om te zetten en diehard spaarders te worden. Hoe dan??? Er is geen magische knop waarop je kunt drukken, dat weet ik ook wel, maar ik heb nog maar weinig verhalen gelezen waarin daar echt goed op ingegaan wordt. MMEGB is geen uitzondering. Het was mooi geweest als dat wel zo was, maar tegelijk weet ik dat dat lastig over te brengen is.

Eindoordeel: 7/10 – leuk, maar er zijn betere boeken. Vooral voor de beginners nuttig en/of als je nog niet met beleggen begonnen bent.

Wat inspireerde jou om je geldzaken op orde te krijgen? Hebben jullie nog boeken die jullie zouden aanraden? Of juist een populair personal finance boek dat je helemaal niks vond?


Laatste update: 11-12-2020

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

10 reacties

 • Anna

  Bijhouden wat je uitgeeft in een maand,liet mij schrikken hoeveel dat was. Daardoor realiseerde ik mij dat het anders kan/moet

 • Joyce Sweet

  Vorig jaar heb ik letterlijk na bijna 20 jaar schulden opbouwen “rock bottem” geraakt. Ik raakte alles kwijt. Dit heeft mij doen beseffen dat het anders kan. Ik ben niet in de slachtoffer rol gaan zitten maar gaan opbouwen. Ik ben boeken gaan lezen zoals rich dad poor dad en gaan begrijpen hoe geld werkt. Mijn mentaliteit is nu totaal anders en werk ik aan een kan om van -60.000 naar +60.000 te gaan. Ik zit nu nog in re min maar probeer hier zo snel mogelijk uit te zijn.

  • Van her naar HOT

   Heel veel succes Joyce, het klinkt alsof je al een heel eind op de goede weg zit 🙂

 • Marijke

  Toen we bij de hypotheekaanvraag te horen kregen dat mijn partner geen overlijdensrisicoverzekering kon afsluiten ben ik me ernstig gaan verdiepen in versneld aflossen en van lieverlee steeds meer interesse gaan krijgen in personal finance. Het is een geruststellende gedachte dat we ons nu, en in de toekomst, geen zorgen hoeven te maken over onze financiële situatie. Óók niet als één van ons iets overkomt.

  • Van her naar HOT

   Dat is zeker een moment om even pas op de plaats te maken. Fijn dat jullie nu alles zo goed op orde hebben!

  • Van her naar HOT

   Marijke, heel erg gefeliciteerd, jij wint het boek! Wil je een berichtje sturen via de contactpagina met het adres waar het boek heen mag? Dan stuur ik ‘m naar je op 🙂

 • Maris | Moneyzz.nl

  Leuk om je review te lezen. Ik ben zelf ook erg benieuwd naar dit boek. Zelf ben ik begonnen met een buffer aan te leggen toen mijn wasmachine kapot ging en ik van mijn moeder moest lenen om een nieuwe te kunnen kopen. Dat vond ik zo vervelend.
  Daarna toen ik steeds liever wilde verhuizen, ben ik pas écht goed gaan sparen. Zoveel mogelijk. Inmiddels al een mooi spaarpotje daarvoor opgebouwd, dus hopelijk binnenkort ook een nieuw huis kopen!