VHNH beleggen degiro waterstof duurzaam
Beleggen

We zijn weer begonnen met beleggen!

Het kriebelde al een tijdje en afgelopen weekend hebben we de knoop definitief doorgehakt: we zijn weer gestart met geld inleggen bij DEGIRO. Vorig jaar heb ik het grootste deel van mijn portefeuille verkocht, dus het voelt echt een beetje als weer van het begin beginnen. Nog een begin: wij zijn aan het onderzoeken hoe we meer duurzaam kunnen beleggen.

Wat kan er toch veel veranderen in een jaar tijd… Een van mijn doelen vorig jaar was nog om de inleg in mijn portefeuille bij DEGIRO te verdubbelen. Toen besloot ik om toch zo snel mogelijk mijn studieschuld af te gaan lossen (teller op dit moment: 8450 euro). Je kunt er maar vanaf zijn immers. Dat was ook de reden om een groot deel van de ETF’s die ik had – met winst – te verkopen en ook dat af te lossen. Doei VWRL, IDVY, VUSA en de rest! Begin dit jaar besloot ik nog dat mijn doel voor dit jaar zou zijn om die schuld helemaal af te lossen en zo voor mijn 30e schuldenvrij te zijn, op de hypotheek na.

Haha, oeps, huis gekocht!

Waar het idee vorig jaar nog was om pas in 2022 een nieuw huis te kopen, liep dat toch even anders. In januari gingen we ons eens wat oriënteren op de huizenmarkt en zodoende hadden we binnen een maand ook daadwerkelijk een huis in the pocket. Tenminste, er ging nog een hele hoop gedoe aan vooraf, uiteraard, maar later dit jaar gaan we echt naar ons nieuwe huis verhuizen. Oeps, net niet helemaal volgens plan.

Dat maakte dat ik wel wat spijt kreeg van het verkopen van een deel van mijn beleggingen. En het zo aggressief aflossen op mijn studieschuld. Dat geld was best handig geweest voor alle kosten van een woning (ver)kopen. Niks aan te doen en die schuld afbetalen moet ik toch vroeger of later. Met de kennis van nu zou ik het niet meer zo doen, maar al doende leert men (hoop ik). Ondertussen bleef de markt ook maar stijgen – en ik uitrekenen hoeveel meer winst ik had gemaakt als ik had gewacht met verkopen. Lekker mezelf gek maken, daar ben ik goed in.

Alle plannen die we hadden zijn inmiddels het raam uit en vervangen door huis-gerelateerde ideeën, wensen en verplichtingen. Als we het dan toch over ramen hebben, een van de minder leuke klusjes is zorgen dat we straks nieuwe kozijnen en dubbel glas hebben. Wat een gedoe in coronatijd, met heel Nederland die hun huis verbouwd en alles op afstand. Pff, the joys of being a home owner…

Duurzaam (?) beleggen

Eigenlijk paste beleggen voorlopig nog niet in dat nieuwe plaatje. Eerst nog zoveel mogelijk sparen voor alles wat we in/om het huis willen doen en dan maar weer eens kijken. Gelukkig kruipt bloed waar het niet gaan kan en maakte ik afgelopen weekend dus voor het eerst in een half jaar weer eens wat geld over naar DEGIRO.

In het kader van duurzaamheid heb ik van dat geld een paar stuks HTWO gekocht (haha, H2!), een waterstof ETF. Mijn vriend gelooft heilig in waterstof als duurzaam redmiddel van onze planeet en hij heeft me inmiddels aangestoken met zijn enthousiasme. Dit is geen ETF die ik heel regelmatig wil gaan aankopen, onder andere omdat deze niet in de kernselectie van DEGIRO zit en dus transactiekosten met zich meebrengt. Inmiddels zit er wel een renewables ETF in de selectie, dat is er ook eentje waar ik me verder in wil verdiepen.

Een groene aarde begint immers bij fatsoenlijke belasting op grootvervuilers, investeren in duurzame oplossingen en een rem op het kapitalisme jezelf. (Zijdelings gerelateerd, deze aflevering van Tegenlicht over groen beleggen). Ik moet er wel meteen bij zeggen dat dit voor mij nog geen hoofdzaak is als het om mijn investeringen gaat. Ik wil ook weer in VWRL (of VWCE) en misschien een vastgoed ETF gaan inleggen en dat heeft beide weinig met groen te maken. Het begin is er in ieder geval en waar het schip strand vertel ik jullie achteraf hier wel weer. Mijn plannen pakken toch altijd anders uit 😀

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!