Financial Independence is saving up to buy back your freedom.
“Financiële onafhankelijkheid is sparen om je vrijheid terug te kopen.”
Dat is denk ik de mooiste omschrijving van wat FI/FO inhoudt die ik tot nu toe ben tegengekomen. De mannen achter ChooseFI kwamen ermee, in de aflevering “The Why of FI“. Daarin gaan ze in op wat het idee is van FI en – natuurlijk – waarom je daar dan mee bezig zou moeten zijn. Het is een leuke aflevering en het is de moeite waard er een half uur voor uit te trekken*.
Vrij leven
Je vrijheid terugkopen vind ik een bijzondere benadering van waar FI om draait. Waar het concreet op neerkomt is niet meer afhankelijk zijn van een inkomen. Je passieve inkomen (bijvoorbeeld uit beleggingen) is dan hoog genoeg om van te leven. Werken is optioneel. Klinkt goed!
De bekendste versie van FI is FIRE: Financially Independent, Retire Early. Financieel onafhankelijk en eerder met pensioen. Daarnaast heb je wat ik zelf nastreef: HOT. Happy, Opportunity-rich & Time-rich. Oftewel gelukkig zijn, met genoeg mogelijkheden en tijd. Niet per se met pensioen, maar zoveel werken als goed voelt en genoeg ruimte overhouden voor de rest van je leven. Dat lijkt me wel wat…
Geld moet
In zekere zin is het sneu, (het idee) dat we onze vrijheid verliezen (of erger nog, dat die ons ontnomen wordt). Maar ergens zit er wel een kern van waarheid in. Naar mate we ouder worden raken we steeds iets meer van onze vrijheid kwijt. Heb je eerst alle vrijheid van de wereld, moet je opeens naar school! Eerst nog spelenderwijs maar dan moet je ineens ook nog goede cijfers halen en huiswerk maken.
Dan ben je daar na jaren zwoegen klaar mee en moet je gaan werken voor de kost. Voor niets gaat de zon op en gratis geld bestaat (jammer genoeg nog) niet, terwijl het leven wel wat kost. Van eten tot onderdak, overal hangt een prijskaartje aan. Op de een of andere manier moet er dus verdiend worden. Tot je eindelijk met pensioen mag. Of moet.
Keuzes maken
En vanaf het moment dat er een beperkte hoeveelheid geld binnenkomt – zij het zakgeld, zij het salaris – waarvan alles gedaan moet worden, moeten er keuzes gemaakt worden. Een pakje Pokémon kaarten of dat spelletje (vroeger), op vakantie of een nieuwe bank (nu).
Zakgeld leert kinderen al vroeg met geld om te gaan. Je kunt niet alles tegelijk doen met een beperkte hoeveelheid. Dat wordt dus sparen. Zo werkt FI ook een beetje. Sparen voor wat je belangrijk vindt, net als voor een huis of een vakantie. En dan zorgt financieel onafhankelijk zijn ook nog dat je meer kunt genieten van de dingen die je belangrijk vindt! Meer tijd, minder stress, meer vrijheid.
Ik ben er nog niet maar ik kom er wel 🙂
* Overigens ben ik geen groot fan van hun “podcaststijl”. Waarom kan ik nog niet precies zeggen, maar ze hebben iets betweterigs. Zij zijn de insiders en weten het beter dan de domme mensen die niet met FI bezig zijn… zoiets. Jammer vind ik dat.
Eén reactie
Pingback: