VHNH belangrijk values important
Algemeen

Wat is belangrijk?

Ik leef mijn leven – verrassend genoeg – het liefst in lijn met mijn waarden. De dingen die ik belangrijk vind, daar wil ik mijn geld en mijn tijd aan besteden. Alles wat me gestolen kan worden laat ik liefst links liggen. Na de uitdagingen van vorige maand bedacht ik me dat ik dit stuk van het financiële plaatje helemaal niet meegenomen heb. Gek eigenlijk.

Hoogste tijd dus om dat weer eens op een rijtje te zetten. En waar beter dan hier? 🙂

Zorgeloosheid

Mijn financiële situatie is de afgelopen twee jaar een stuk verbeterd. Van falend ZZP’er ging ik eerst naar iets beter af als ZZP’er en toen ben ik vorig jaar fulltime in loondienst gaan werken. Pas toen kreeg ik weer een stukje zorgeloosheid terug. Ik begon met sparen, legde een buffer aan, kreeg controle en overzicht over mijn geld. Dat geeft een hoop rust en zekerheid.

Maar echt zorgeloos? Dat is voor mij als je niet alleen genoeg, maar meer dan genoeg hebt. Dat je op een terrasje kan gaan zitten en dat het niet uitmaakt of je één of drie drankjes besteld. Dat een onverwachte rekening vervelend is, maar nooit lastig. Dat je mogelijkheden hebt en daarvan gebruik kunt maken (vandaar dat HOT dus).

De andere kant van die medaille is uiteraard dat er wel ergens een limiet aan het wensen moet zitten. Genoeg is volgens mij de balans tussen extern hebben en intern willen. Dus zowel qua wat ik te besteden heb als hoe ik daarover denk kan ik hier nog stappen in zetten.

Persoonlijke ontwikkeling

Jezelf ontwikkelen als mens vind ik bijna een soort plicht. Daar zou ik nu een heel filosofisch onderbouwd verhaal over kunnen schrijven (om nog eens iets met mijn studie te doen…), maar dat laat ik voor een andere keer.

In het kort: zelf wil ik nooit stilstaan in mijn ontwikkeling. Dat kan door gewoon een boek te pakken en een verhaal te lezen waardoor je de wereld weer net iets anders gaat zien, door een cursus te volgen, door in je werk nieuwe taken op te pakken – noem maar op. Of stilstand achteruitgang is weet ik niet; niet per definitie denk ik. Maar te lang stilstaan, daar zou ik me niet goed bij voelen.

Als mens ben je volgens mij nooit af. Wij zijn niet het “einde” van de evolutie en kunnen dus zowel persoonlijk als als soort best nog stappen zetten. We kunnen duurzamer worden, rechtvaardiger, liefhebbender. Een geruststellende gedachte, dat dit niet ons eindpunt is en dat ik niet gevangen zit in wat ik vandaag ben. Een kwestie van verantwoordelijkheid nemen voor wie ik ben en wie ik wil zijn. Dat vind ik belangrijk.

Relaties

Een inkoppertje: mijn vriend, familie, vrienden zijn me dierbaar. Aan hen wil ik tijd, energie, en ja, ook geld besteden. Zie ook dit artikel over tijd (met dierbaren) van een van mijn allerfavorietste websites ooit, Wait but Why. Die hele site is een goudmijn. Past mooi onder het vorige kopje om daar wat van te lezen 😉

Gezondheid

Nog een voor de hand liggende. Gezondheid is belangrijk en daar wil ik best geld aan uitgeven.

Disclaimer: dat doe ik nu nog helemaal niet zo. Ik vraag me af of ik mezelf dan alleen maar voorhoud dat ik mijn gezondheid belangrijk vind en daar geld voor over heb (bijv. voor het zwembad om baantjes te trekken). Dat soort uitgaven gaan namelijk deels ten koste van kleding of boeken kopen en daar heb ik wel moeite mee. Toch weer een kwestie van meer verdienen en minder willen?

Nu maar eens in de gaten houden of ik aan deze dingen ook daadwerkelijk mijn geld uitgeef. En bedenken hoe bijvoorbeeld kleding hier tussen past. Dat gaat gelukkig goed samen met mijn nieuwe uitdagingen – alsof het zo moest zijn…

Welke dingen doen er voor jou het meeste toe? En geef je die ook echt de meeste aandacht?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

5 reacties

 • Noor

  Mooi onderwerp! Zeker goed om na te denken over je waarden, dan zijn bepaalde restricties of beperkingen die je jezelf oplegt veel beter vol te houden. Succes!!

 • Maris | Moneyzz.nl

  Ik vind een buffer opbouwen erg belangrijk, daar ben ik momenteel ook mee bezig. Naast het sparen voor de klussen voor mijn nieuwe huis. Daarnaast ook relaties. Vooral met mijn moeder af en toe wat leuks doen en een vriendin in het buitenland bezoeken (maar daar dan ook niet maar kort kunnen blijven, maar gewoon ook echt 3 weken of zo). Daar geef ik eens in de 2 jaar mijn geld voor vakantie aan uit. Dat zie ik als mijn vakantie en dat is het in feite natuurlijk ook, lekker tussen de palmbomen in de zon! Daar geniet ik dan ook dubbel en dwars van altijd.
  Dat zijn de 3 dingen die op dit moment het belangrijkste zijn in mijn leven eigenlijk. En waar ik ook allemaal geld aan uit geef/ voor spaar.

  • Van her naar HOT

   Mooi dat je zo duidelijk je spaardoelen kunt verbinden aan de dingen die je belangrijk vindt. Knap dat het ook lukt om daar dan je geld aan uit te geven en op te focussen, dat vind ik soms wel moeilijk. En die vakantie klinkt zeker goed! Mooie combinatie van lekker weg zijn en vrienden bezoeken.