Spenden,  Werk

Wat ik met mijn loonsverhoging doe

Eergisteren was het tijd voor mijn eerste beoordelingsgesprek. Dat blijft natuurlijk spannend, maar zoals de titel al verklapt ging het prima. Per eind deze maand krijg ik een loonsverhoging van bijna 7%. Fijn om zo’n bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent!

Stiekem was ik er al een beetje vanuit gegaan dat ik deze verhoging zou krijgen. Stom eigenlijk – iets met de beer en de huid en die te vroeg verkopen… Ik had ook minder, of geen verhoging kunnen krijgen. Oef, dan had ik gebaald. Niet alleen omdat het zou betekenen dat ik dus minder goed functioneer dan ik dacht, maar ook omdat ik dat geld alvast uitgegeven had. Mezelf rijk gerekend, dat verhaal.

Als ik zeg uitgegeven, dan bedoel ik gebudgetteerd. Volgens goed FIRE-gebruik wil ik niet toegeven aan lifestyle inflatie en dus extra geld niet, of in ieder geval zo min mogelijk, “extra” uitgeven. In plaats daarvan gaat het naar de spaarpot (welke vorm die ook heeft). Dus, dit geld gaat niet rollen. Maar wat doe ik er dan wel mee?

Nou, dat is vrij saai: ik spaar het en ik beleg misschien wat extra. Zoals ik al aangaf in mijn post over de No Spend November challenge wil ik extra inleggen bij DeGiro om tot die €500 te komen die ik mezelf als doel had gesteld. Daarnaast wil ik komende maand extra veel sparen zodat ik op de valreep mijn doel van €2800 buffer kan aantikken. Tussendoel, eigenlijk, want volgend jaar wil ik in ieder geval tot €4000 sparen.

De komende maanden wil ik het geld vooral gebruiken om ook structureel wat meer te beleggen. Verder staat de Amerikareis nog steeds op de planning, dus daarvoor blijf ik ook sparen. En ja, dan is die 7% ook zo “op” verdeeld 🙂

Of ik bij een eventuele volgende loonsverhoging hetzelfde zou doen weet ik niet. Rationeel zeg ik natuurlijk volmondig dat ik dan ook netjes alles zou sparen, maar gevoelsmatig… zou ik toch ook wel meer aan mezelf uit willen geven. Niet gigantisch veel, maar wel wat. Net wat makkelijker een nieuw paar schoenen of winterjas kunnen kopen, bijvoorbeeld. (Hoeft uiteraard niet elke maand, maar ik zoek nu een nieuwe winterjas en man, die dingen zijn gemiddeld genomen echt wel duur!)

Goed, dat is toch van later zorg. Wat ik in ieder geval met een volgende loonsverhoging niet wil doen, is ‘m al uitgeven voor ‘ie überhaupt in beeld is… Sowieso vraag ik me weleens af of ik er goed aan doe “vooruit” te budgetteren (mijn spreadsheet loopt nu voor elke maand tot eind 2020), maar dat is weer een verhaal voor een volgende post. Genoeg gedachten gespuid voor nu!

Wat doe jij, of zou jij doen, met extra inkomsten?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!