© Peaks
Beleggen,  Inspiratie

Waarom ik stopte met Peaks

Peaks – beleggen met je wisselgeld. Ik vind het een mooi concept én het is wat mij over de streep trok om eind vorig jaar te beginnen met beleggen. Toch ben ik inmiddels alweer gestopt, of beter gezegd, ik heb mijn beleggingen weer verkocht en mijn geld eruit gehaald.

Wat is Peaks?

Via Peaks kun je beleggen in indexfondsen “met je wisselgeld”. Tenminste, als je klant bent van de Rabobank. Nu ben ik dat niet, maar het principe is dat elke pinbetaling die je doet afgerond wordt naar een heel bedrag. Die afronding wordt dan automatisch op je beleggingsrekening bij Peaks gestort. Zodoende beleg je eigenlijk zonder het te merken.

Daar moet ik dan wel meteen bij zeggen dat ‘zonder het te merken’ voor mij nooit zou opgaan. Ik check minstens één keer per dag via de app mijn bankrekening(en). Enigszins obsessief en ook echt niet zo nodig, maar ik vind het fijn o m goed op de hoogte te zijn van wat er binnenkomt en uitgaat. Vooral toen ik nog als ZZP’er werkte was dit ook belangrijk i.v.m. onregelmatige inkomsten.

Omdat ik bij een andere bank zit kon ik niet echt met mijn wisselgeld beleggen. In plaats daarvan had ik de optie om per dag of per maand een vast bedrag in te leggen. Daarnaast kan je op elk moment geld inleggen of opnemen. Ik koos voor een vast bedrag van €10 per maand om mee te starten – dat kon ik prima missen en daarmee liep ik vrijwel geen risico. Peaks is ontzettend laagdrempelig, heel gebruiksvriendelijk, redelijk transparant en daarom een mooie eerste ontmoeting met beleggen.

(Binnenkort zal ik ook een blog wijden aan hoe ik het beleggen nu aanpak en al mijn overwegingen daaromheen)

Mijn bezwaren tegen Peaks

Kort gezegd: de kosten. €1 per maand, als ik het me goed herinner tot een totale inleg van €2000 of €2500, daarboven ga je een percentage aan kosten betalen. In eerste instantie klonk €1 heel redelijk, want daarvoor doet Peaks al het werk. Je kiest een portfolio gebaseerd op hoeveel risico je wilt nemen en verder doen zij zo’n beetje alles. Zelf koos ik uit de vier opties de op één na “pittigste”, oftewel met redelijk veel risico (Scherp). Dit omdat ik jong ben (26) en omdat ik vooral aan het spelen en ontdekken was wat beleggen inhoud. Peaks was voor mij nooit een lange termijn strategie en daarvoor zou ik het ook zeker niet aanraden.

Eigenlijk het enige wat je verder zelf kunt doen is je portfolio balanceren (heel simpel gezegd: terugbrengen naar een bepaalde verhouding aandelen/obligaties) en geld opnemen of extra inleggen. Je hebt geen keuze wat betreft je investeringen. Wel krijg je natuurlijk te zien hoe je ervoor staat, of je winst of verlies maakt en zo ja, hoeveel dan.

Ook kreeg ik regelmatig emails met blogs en updates. Over dividend dat uitgekeerd werd bijvoorbeeld, met meteen een linkje naar wat dividend dan precies is en hoe het werkt. Fijn en informatief. Dat is dan ook waarom ik Peaks wel zou aanraden, om mee te beginnen zonder dat Beleggen-met-een-hoofdletter-B je afschrikt.

peaks beleggen
© Peaks. (Zoveel heb ik via Peaks nooit belegd. Ook vind ik deze winst vrij optimistisch!)

Waarom ik uiteindelijk ben gestopt

Maar goed, die kosten dus. Met een inleg van slechts €10 per maand betekent dat, of betekende het voor mij in ieder geval, dat je al je winst elke maand weer richting Peaks ziet verdwijnen en je uiteindelijk op nul uitkomt. (Letterlijk: ik stond telkens op tussen de één en twee euro winst, die dan ook zo weer weg was nadat de kosten afgeschreven waren). Ook werken ze niet snel. Het verwerken van inleg kon wel een week duren, net als het uitkeren van dividend. Toen ik besloot al mijn geld uit Peaks te halen stond ik bijvoorbeeld op ruim een euro winst stond (op een totaal ingelegd bedrag van €120). Onder de streep kwam ik toch negatief uit (19 cent om precies te zijn), gewoon omdat tegen de tijd dat zij de transactie verwerkten mijn beleggingen dus op verlies stonden. Balen!

De kosten van de indexfondsen worden automatisch verrekend en weet ik daarom niet precies. De kosten waarnaar ik eerder verwees zijn voor de diensten (namelijk het voor jou beleggen) die Peaks levert. De eerste drie maanden waren gratis, dus heb ik uiteindelijk van januari t/m juli €4 betaald. Absoluut gezien niet veel geld, maar op een inleg van €120 is dat 3,33% en dat is wel veel! Daarbij scheelt het nog dat ik een aantal maanden extra heb ingelegd, anders was het €4 op €70 totaal is 5,71%. (En maandelijks €1 op €10 is zelfs 10%!!)

Poe…

Mijn conclusie is dat Peaks voor zulke kleine bedragen echt te duur is. En dat is jammer, want eigenlijk is het daar juist voor bedoeld: mensen in aanraking laten komen met beleggen op een laagdrempelige manier. Nu heb ik wel het idee, zowel van hun site als door een inschatting van hoe veel mensen met hun wisselgeld omgaan, dat ze uitgaan van een minimale inleg van zo’n €30 per maand. Dat scheelt natuurlijk al een derde in de kosten-inleg verhouding.

Veel meer info staat natuurlijk op hun website. Daar worden ook veel termen en beleggingsgerelateerde zaken helder uitgelegd. Als je geïnteresseerd maar nog niet echt bekend bent met beleggen is het echt de moeite waard om er een kijkje te nemen. Het is dan natuurlijk aan jezelf om de afweging te maken of het iets voor je is. Hopelijk heeft deze blog daar in ieder geval een beetje bij geholpen! Voor mij was Peaks in ieder geval een mooi eerste stapje en net het steuntje in de rug dat ik nodig had om te durven starten 🙂

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!