VHNH opportunity fund lego
Inspiratie

Waarom ik dit jaar een opportunity fund begin

Het emergency fund – oftewel noodgevallenpotje – kennen de meeste mensen inmiddels wel. Dit jaar ga ik naast dat potje, ook een kansenpotje aanleggen. Een opportunity fund dus. Om goed voorbereid te zijn op de leuke dingen die het leven soms voor je in petto heeft.

Dit idee ben ik al in verschillende vormen op meerdere plekken tegengekomen. Ik was zelfs al min of meer van plan om het een van mijn doelen voor dit jaar te maken om zo’n potje te starten. Heel concreet werd het alleen niet. Toen las ik een artikel van J.D. Roth, waarin hij vertelt over opportunity funds. Zijn insteek is iets anders – en vooral iets groter! – dan de mijne, maar in de basis komt het op hetzelfde neer.

In time, your opportunity fund will become large enough that you can do some truly amazing things — like take time off for a round-the-world trip with your best friend, or quit your job to start your own business, or buy that classic car you’ve always wanted.

J.D. Roth, die wat groter denkt dan ik voorlopig doe…

Onverwachtse wendingen

Veel dingen in het leven kun je plannen, maar elke dag tot aan je dood van begin tot eind uitstippelen gaat niet. Er zullen altijd verrassingen op je pad komen, soms leuk, soms minder. Financieel gezien is het vooral heel belangrijk om op de zogenaamde noodgevallen voorbereid te zijn. Je fiets die gejat wordt, de koelkast die het begeeft, of je laptop die een duik in een kop koffie neemt. Vervelende situaties die niet te voorkomen zijn en je dwingen geld uit te geven.

Maar het leven is niet alleen maar ellende natuurlijk. Neem nou die reis die ik dit voorjaar ga maken, die zou ik niet willen missen. Dat geld had ik alleen niet zomaar op de bank staan, dus ik ben keihard aan het sparen geslagen zodra we terug waren uit Amerika. Ineens kan ik veel minder sparen om mijn buffer aan te vullen en andere doelen te bereiken. Best even slikken.

Liefst zou ik tegen zulke kansen zonder meer ‘ja’ kunnen zeggen. Gewoon omdat ik weet dat ik een goedgevuld kansenpotje heb waaruit ik kan putten. En dan hoeven het niet altijd vakanties van €3000 te zijn. Ook de cursus van Charlotte van ’t Wout die ik in december ben gestart bijvoorbeeld. Dat ging maar (relatief dan) om €300 en toch heb ik bijna een maand getwijfeld voor ik de knoop doorhakte. Terwijl ik haar heel inspirerend vind en de cursus enorm graag wilde volgen. Zonde! Met een kansenpotje van €500 had ik veel sneller een beslissing kunnen nemen.

Klein beginnen

Vandaar dus dat ik tijdens 2020 mijn kansenpotje wil vullen tot minimaal €500. Een heleboel van de mogelijkheden die voorbij komen in het leven kun je voor minder dan dat geld al benutten. Van een cursus volgen tot een nieuwe camera kopen voor je reisfoto’s, of van een gave trip met een goede vriend(in) tot je geliefde verrassen met dat cadeau wat ze zo ontzettend graag wilden. Omdat je er al voor gespaard hebt behoort het ineens tot de mogelijkheden.

Natuurlijk kun je leuke dingen altijd doen. Of nooit, als je niet van leuke dingen houdt, ook prima. Maar als je daarvoor het geld niet al achter de hand hebt kan dat betekenen dat je de rest van de maand helemaal vast zit. Of dat je ineens in de knel komt met de verplichte uitgaven die je ook hebt. Of dat je toch maar weer in het rood gaat op je rekening…

Allemaal te voorkomen dus! En het allermooiste – vind ik dan – is dat je spaardoel leuk is. Niks saaie zorgverzekering aftikken of auto over vijf jaar vervangen of jezelf voorbereiden op die fiets in je koffie/gestolen koelkast/laptop die het begeeft. Nee, lekker sparen voor kansen en plezier! Ik word er best wel enthousiast van 🙂

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

14 reacties

 • Tom

  Wat een goed idee, zo’n kansenpotje! Doordat ik in 2018 mijn ‘buffer’ (of Fuck You pot of kansenpot) had uitgebreid tot meer dan een jaar aan maanduitgaven kon ik toen mijn baan opzeggen en durfde ik voor mezelf te beginnen. Ik ga dankzij jouw blog nog eens nadenken of ik het bij één pot wil houden of verschillende potjes ga inrichten…

  • Van her naar HOT

   Blijft heel gaaf dat je dat hebt kunnen doen! Zoals J.D. Roth het beschrijft is een opportunity fund ook meer als een buffer, die je in staat stelt om echt grote dingen te doen. Daar heb ik ook mijn buffer voor en vanaf dit jaar dan extra het kansenpotje om wat kleinere leuke dingen uit te kunnen doen. Ik ben heel benieuwd of het echt werkt/handig is!

 • Meer of Mynder

  Heel leuk artikel en leuke naam voor het fonds 🙂 Iets wat ik zelf ook doe, maar heb er wellicht wat saaiere namen voor! Super waardevol 🙂

 • mariimma

  Kijk, dát vind ik nou nou een heerlijk positieve insteek voor een buffer.
  Niet omdat het moet, maar omdat het mag… zoiets…

 • Audrey

  Mooi idee inderdaad! Ik denk dat de positieve insteek ervan veel goeds doet voor je motivatie en relatie met geld.

  • Van her naar HOT

   Daar hoop ik wel een beetje op, al blijft mijn voornaamste insteek gewoon ja kunnen zeggen tegen onverwachtse leuke dingen. De motivatie en positieve relatie zouden een fijne bonus zijn!

 • Maris | Moneyzz.nl

  Wat een leuk idee om dit te gaan sparen naast je buffer! Ik wil dit in de toekomst ook wel gaan doen, heb nu zoveel spaardoelen dat het nog niet uitkomt, maar het is wel een topidee!

  • Van her naar HOT

   Dat moet ik zelf ook nog wel zien, of het niet teveel verschillende dingen zijn geld voor opzij te zetten. Deze heeft toch de laagste prioriteit, omdat het niet noodzakelijk is, dus hier hou ik het meest rekening mee dat het misschien niet gaat lukken…

   • Maris | Moneyzz.nl

    Ja precies, dit is dan gewoon een gevalletje, leuk als het lukt en zo niet, dan pech. Dan komt het wel een andere keer. Maar het blijft wel een goed en leuk idee!

 • DutchRN

  Wat een leuk en positief idee. Ik ga dit doen. Ik vind dat een goede aanvulling op het sparen voor dingen die nodig zijn. Ik ga dit jaar ook mijn goede doelen uitgaven verdubbelen. Ik geef dan 5% van mijn bruto jaar inkomen weg, mijn doel is om op de 10% te arriveren. Ik kom er uiteindelijk wel.

  • Van her naar HOT

   Leuk om te lezen! Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Heel mooi doel ook om je bijdragen aan goede doelen te verdubbelen – zelf wil ik dat dit jaar vooral consequenter gaan doen, maar ik heb nog niet concreet gemaakt wat dat gaat inhouden. Wordt vervolgd. 5% zit ik nog lang niet op ben ik bang, eerder rond de 1%. Misschien is voor mij naar een verdubbeling toewerken ook wel een goed idee.