VHNH vrouwen vermogen beleggen
Inspiratie

Vrouwen & Vermogen

Gisteren was ik bij het Vrouwen en Vermogen event van ABN AMRO. Ik las daar iets over op de site van ELLE en dacht, dat klinkt gaaf. Al ben ik al een tijd bezig met geldzaken en ben ik ook al aan het beleggen, iets nieuws leren kan altijd. Plus met sprekers als Annemarie van Gaal zou het vast interessant worden. Zodoende.

De insteek van het evenement was (vrouwen) informatie bieden over het opbouwen van vermogen. Er was een paneldiscussie, keynote spreker en twee rondes workshops. De sprekers waren naast Annemarie van Gaal ook hoogleraar Economie Mary Pieterse-Bloem, beleggingsstrateeg Judith Sanders (beiden werkzaam bij ABN AMRO overigens), econoom Erica Verdegaal en Joëlla Oppraus (van onder andere How2Spendit). De host en interviewster van de dag was financieel journalist Diana Matroos.

In dat opbouwen van vermogen lopen vrouwen nog wat achter. Dat terwijl we langer leven en geld net zo hard nodig hebben als mannen om onbezorgd te kunnen leven. Specifiek draaide de dag om beleggen – uiteraard ook omdat ABN AMRO daar allerlei services voor aanbiedt – iets wat vrouwen minder, maar vaak wel succesvoller doen dan mannen.

De feiten

Gemiddeld ligt het inkomen van vrouwen op maar 56% van dat van mannen als je kijkt naar werkenden tussen de 15 en de AOW-leeftijd(1). Een groot deel van de Nederlandse vrouwen is dan ook financieel afhankelijk van een ander. Dat wil zeggen, zij verdienen niet genoeg om zelf volledig in hun eigen levensonderhoud te voorzien en zijn dus niet financieel zelfstandig. Dit geldt voor 40% van de vrouwen (en voor 21% van de mannen)(1).

Best heftig, vind ik. Want vrouwen worden niet alleen ouder, ze zijn dus ook vaker de dupe bij een scheiding of ander verlies van hun partner als er geen goede afspraken gemaakt zijn. En het gaat echt niet alleen om vrouwen die kiezen om niet te werken. Ook voor werkende vrouwen is het zo dat 23% niet boven de grens om economisch zelfstandig te zijn uitkomt, tegenover 10% van de werkende mannen(1).

Tijd voor actie dus en wat mij betreft is beleggen dan zeker een goede optie. Iets voor jezelf en je toekomst opbouwen is hoe dan ook goed en aangezien sparen straks misschien geld gaat kosten is het slim om alternatieven te bekijken. Bovendien halen vrouwen gemiddeld 0,3% meer rendement dan mannen over een periode van 10 jaar. Na 30 jaar is dat 25% meer – bij €300.000 houdt dat in dat je €75.000 extra overhoudt.(2)(3)

Hoe dat komt? Hogere testosteronniveaus maakt dat mannen risicovoller gedrag vertonen. Bovendien reageren mannen op stresshormonen door nog meer risico nemen(4). Vrouwen hebben nou eenmaal minder testosteron én reageren op stress door risico’s te meiden. Soms houdt die risico-aversie vrouwen tegen (bijvoorbeeld om te beginnen met beleggen) maar het kan dus nuttig zijn. Meer handelen en risico nemen brengt op de beurs namelijk kosten met zich mee, en mannen verliezen daardoor zo’n 0,5-1% rendement. Best een boel geld over je hele beleggingshorizon!

Dus… en dan

Nou, dan ben je dus overtuigd door al die cijfers, je bent nieuwsgierig, je wilt vermogen opbouwen en dan…? Waar begin je, hoe begin je, hoe werkt het allemaal? En vooral: hoe overwin je de onzekerheid die veel vrouwen mensen tegenhoudt om financieel het heft in eigen handen te nemen? Geld blijft toch iets dat veel mensen eng, vies of ongepast vinden. Je hoort er niet over te praten en vooral niet dol op te zijn. Dat is oppervlakkig, materialistisch of ronduit kwaadaardig. Money is the root of all evil, dat soort verhalen.

Ik vond het leuk dat er op verschillende momenten tijdens de dag aandacht besteed werd aan mindset, overtuigingen en andere obstakels als het gaat om financieel onbezorgd leven. Want daar waren alle sprekers én het publiek het volgens mij over eens: geld is belangrijk om je vrij te voelen en de dingen te kunnen doen die je wilt doen. Daar sta ik zelf ook volledig achter.

Voordat je kunt gaan beleggen moet je verder je zaken wel op orde hebben. Vermogensopbouw doe je met geld dat je overhebt en liefst zo lang mogelijk niet nodig hebt. Het gaat echt om de lange termijn. Wil je je daarop focussen, dan is het dus handig om de korte termijn al voor elkaar te hebben. Een mooie quote daarover van Annemarie van Gaal: “Financieel onbezorgd leven begint in je hoofd, niet in je portemonnee.” Of zoals Erica Verdegaal zei, “Alle psychologische mechanismes achter geld moet je eerst oplossen om goed met geld te zijn.”

Dat betekent dat je de stap moet zetten om geld als belangrijk onderdeel van het leven te omarmen. Geld kán gelukkig maken namelijk. En geld kan ook heel leuk zijn! Zie het als een soort spel. Hoe kan ik door het systeem navigeren om er zo goed mogelijk uit te komen? Je hebt er elke dag mee te maken, dan kan je er maar beter het beste van maken. Het geeft ook veel voldoening om te weten waar je mee bezig bent en zelf achter het stuur te zitten.

Geen uitspraken meer doen als, ‘Ik heb geen idee wat ik verdien,’ of ‘Ik kijk nooit naar mijn geld.’ In plaats daarvan wil je juist inzicht creëren in wat er elke maand (of week, of jaar) binnenkomt en wat eruit gaat. Op basis daarvan kan je kiezen om te gaan budgetteren, zoals Annemarie van Gaal doet, die overal een potje voor heeft. Dan weet je hoe je ervoor staat en hoeveel buffer je nodig hebt. En je weet hoeveel je overhoudt om mee te gaan investeren in je toekomst.

VHNH vrouwen vermogen

Beginnen met beleggen

Voordat je vervolgens gaat beginnen met beleggen moet je een aantal dingen bepalen:

  • Wat vind ik belangrijk?
  • Wat is mijn tijdslijn, hoe lang is mijn beleggingshorizon?
  • Hoeveel geld heb ik uiteindelijk nodig?
  • Hoeveel risico ben ik bereid te nemen?
  • Hoe actief wil ik bezig zijn met beleggen?

Op basis van je antwoorden op die vragen kun je dan gaan bepalen welke beleggingsvorm bij je past. Of dat nu in obligaties, aandelen, ETF’s, vastgoed, crowdfunding of nog weer wat anders is. Kortom, het is dus heel erg van je persoonlijke situatie afhankelijk wat de slimste keuze is. Daar ga ik nu niet verder op in, dan wordt deze post wel heel erg lang. Hieronder nog wel wat tips die langskwamen tijdens de paneldiscussie:

  1. “Als je het niet snapt moet je er niet in beleggen.” Oftewel: eerst je onderzoek doen en een redelijk beeld hebben van waar je aan begint. Hou het simpel en kijk van daaruit verder. Lekker Leven met Minder en Mr. FOB hebben veel goeie informatie om mee te starten.
  2. “Volg niet alle nieuws over de beurzen, zeker niet als je er nerveus van wordt.” Het bijhouden van nieuws over de economie, financiën en investeren kan heel interessant zijn. Alles bijhouden is echter vrijwel onmogelijk en kan er bovendien voor onrust zorgen. En dat kan weer tot risicovol gedrag leiden… niet handig.
  3. “Beleggen is meer gezond verstand dan intuïtie.” Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is het dat vast ook. En als je zonder nadenken maar wat doet is het resultaat vaak niet denderend. Gedegen en weloverwogen handelen is the way to go!
  4. “Spreiden, spreiden, spreiden.” Alle sprekers benadrukten dit. Het liefst gingen ze voor redelijk passieve beleggingen, waarbij ze niet alles op één paard wedden. Indextrackers voldoen aan beide criteria en werden dus ook meerdere keren genoemd.
  5. “Het rendement op vastgoed is momenteel niet veel beter dan op beleggen.” Dit was het antwoord op de vraag of starters moesten beleggen op de beurs of in vastgoed. Aangezien je voor vastgoed vaak veel meer vermogen nodig hebt werd beleggen aangeraden. Bij bijv. DeGiro kan dat relatief goedkoop en heel laagdrempelig.

Al met al was het een leuke dag, waarin veel dingen die ik al wist nog eens herhaald en bevestigd werden. Het zette me weer aan het denken over mijn eigen keuzes en mijn beleggingsstrategie (spoiler: die heb ik niet voor de lange termijn). Ook de workshop van Joëlla Oppraus over geldtypes gaf stof tot nadenken. Over het af en toe loslaten van de controle bijvoorbeeld. Dat mag ik – als geboren controlfreak – wel in mijn oren knopen. Daarover in komende posts meer!

Ben jij al bezig met beleggen? Zo ja, wat is jouw aanpak?


Mocht je meer willen lezen over de feiten en cijfers die ik noemde dan staan hieronder alle bronnen vermeld.

  1. Herbers, D., & Portegijs, W. (14-12-2018). Hoeveel vrouwen zijn economisch zelfstandig? (CBS & SCP) Uit: Emancipatiemonitor via https://digitaal.scp.nl/emancipatiemonitor2018/hoeveel-vrouwen-zijn-economisch-zelfstandig/
  2. Owen, I. (30-04-2019). Do women really make better investors than men? Uit: Financial Times via https://www.ft.com/content/f3835072-66a6-11e9-9adc-98bf1d35a056
  3. Beleggen: verschil tussen man en vrouw. (ABN AMRO) Via https://www.abnamro.nl/nl/prive/themas/vermogen/artikelen/beleggen-verschil-tussen-man-en-vrouw.html
  4. Dr. Peper, J. Hormonen, risicogedrag en het puberbrein. (Universiteit Leiden) Via http://www.hetfittebrein.nl/hormonen-risicogedrag-en-het-puberbrein/
  5. CBS. (22-11-2018). Loonverschil tussen mannen en vrouwen iets kleiner. Via https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/47/loonverschil-tussen-mannen-en-vrouwen-iets-kleiner

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

6 reacties

  • TheMoneyMindset

    Erg goed dat er zo’n evenementen worden georganiseerd om meer bewustzijn te creeren. Hoe meer je er over leest en mee bezig bent, hoe natuurlijker het wordt! Zelf beleg ik ook al een tijd. Vaste maandelijkse inleg, voor de rest er niet naar omkijken.

  • Audrey

    Dat klinkt interessant! Ik ben nog altijd niet begonnen met beleggen, maar ben wel van plan om dat echt op korte termijn te doen. Ik weet nog dat er vorig jaar nog een actie was bij DeGiro met gratis transactietegoed. Jammer dat die er nu niet meer is.

  • mariimma

    Wat een uitgebreid verslag heb je geschreven! Goed dat je de bronnen ook allemaal vermeldt, dat geeft weer wat leesvoer voor vanavond!

  • ria

    Wat een mooi verslag. Op een of andere manier heb ik altijd finaciëel zelfstandig willen zijn, hoeveel ik ook van mijn partner hou. Mijn eigen spaargeld hebben, ruim 2 jaar kan ik hier mee uitzingen. Ik heb dan ook altijd full-time gewerkt tot nu toe. Als ik terug kijk in de 46 jaar dat ik werk, zie ik vrouwen vaak part-time werken dit verbaas mij erg. Ook studies heb ik altijd uit mijn eigen zak betaald. Ik moet er niet aandenken dat ik afhankelijk ben van een ander of dit nou een instantie of een partner is. Ik snap ook mensen niet die die keuze niet maken. Maar dat zal een dingetje van mij zijn. Beleggen is ook niet mijn dingetje veel verloren in het verleden………

  • Herman

    Nou, voor beleggen moet je zeker niet voor de ABN kiezen. Veel te duur die lui. Kies dan voor deGiro, Binck, Meesman, Alex, maar zeker niet voor die grote banken. Die vreten al je rendement op met hun hoge kosten.