Heb jij al nagedacht over wat je met 2019 wil? Of laat je het gewoon op je af komen en zie je dan wel? Mocht je wel inspiratie op willen doen, lees dan snel verder. Hier zijn vijf relatief makkelijke dingen die je kunt doen om goed voorbereid het nieuwe jaar in te gaan. Een goed begin is immers het halve werk!
1. Stel doelen voor 2019
Een van de leukste dingen aan het einde van het jaar: bedenken wat je volgend jaar graag wilt bereiken! Waar wil je over een jaar staan en hoe ga je daar komen? Mochten je huidige doelen nog doorlopen, kijk dan eens hoe je er daarmee voor staat en of ze nog wel bij je passen. (En hoe dan ook alvast heel veel succes!)
2. Evalueer je budget
Past je huidige budget nog bij je situatie? Regelmatig evalueren en bijschaven helpt om je budget haalbaar te houden, maar ook om geen geld te laten liggen. Misschien kun je nog ergens geld op besparen – bijvoorbeeld door dat abonnement waar je in heel 2018 maar twee keer gebruik van hebt gemaakt op te zeggen. Of wie weet wil je juist een kostenpost wat ruimer zetten voor volgend jaar, omdat je voor je nieuwe baan nettere kleding nodig hebt of je schoenen sneller verslijt. Ook niet onbelangrijk: geef je je geld nog steeds uit aan de dingen die jij belangrijk vind, of is daar nog wat in veranderd?
3. Zeg overbodige abonnementen en verzekeringen op
Ik noemde ‘m net al, maar als je afgelopen jaar niet naar de sportschool bent geweest is de kans klein dat het in 2019 opeens wel elke week gebeurt. Zonde om daar geld aan uit te geven. Hetzelfde geldt voor verzekeringen waar je nooit gebruik van maakt. De aanvullende tandartsverzekering is er bijvoorbeeld zo een. Als je nooit iets mankeert met je gebit kun je waarschijnlijk beter elke maand wat opzij zetten om twee keer per jaar op controle te gaan en ben je minder kwijt. Kijk nog eens kritisch naar al die vaste maandelijkse of jaarlijkse uitgaven.
4. Bepaal je buffer
Voorlopig hou ik zelf drie maanden vaste lasten aan. Dat is de minimale buffer die ik nu net heb gevuld. Volgende doel is drie maanden leefgeld, dus inclusief de variabele uitgaven (maar zonder sparen). Liefst wil ik zelf toe naar vier of vijf maanden zonder zorgen kunnen leven als ik mijn inkomen verlies. Hoe denk jij daar over? Loop je misschien een verhoogd risico op ziekte, of zijn er in jouw sector weinig banen? Dan is het slim om je buffer wat ruimer te nemen. Ook als je kinderen of andere afhankelijken hebt is dat verstandig.
5. Vier de successen van 2018
Het is goed om stil te staan bij alle dingen die dit jaar goed zijn gegaan. Elke cent die je hebt gespaard, afbetaald of geïnvesteerd is er weer een meer. Als jij er nu financieel beter voor staat dan op 1 januari mag je daar hoe dan ook trots op zijn. Er zijn altijd nieuwe doelen om weer naartoe te werken – het is belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat de stappen die je al hebt gezet je al zover gebracht hebben. Waar je ook vandaan komt 🙂
Hebben jullie nog suggesties voor eindejaars-to do’s? Wat doen jullie zelf om je (financiële) jaar af te sluiten?
5 reacties
Maris | Moneyzz.nl
4 tot 5 maanden je vaste lasten kunnen betalen als je zonder werk komt te zitten is een mooi begin! Alleen vind ik dat zelf wel echt te weinig. Ik zou wel echt een jaar lang dat geld willen kunnen betalen. Anders zou ik echt gestrest zijn om snel nieuw werk te vinden. En dat lukt niet altijd in 4 of 5 maanden (ligt er natuurlijk helemaal aan in welk vakgebied hoor).
Mijn to do aan het eind van het jaar is altijd nieuwe spaardoelen maken voor het volgende jaar! Wat ik ook al gedaan heb. Ik ben zelfs al aan 1 spaardoel voor volgend jaar begonnen omdat ik dit jaar mijn spaardoelen net op de valreep wat sneller afgerond had dan verwacht. Dus heel blij mee!
Van her naar HOT
Wat daarbij ook scheelt is wat Mariimma ook zegt: hoe vast is je inkomen en heb je bijv. nog recht op WW o.i.d. Dan kan je al langer vooruit met je buffer. Meer kan natuurlijk nooit kwaad, al zou ik een jaar voor ons nu echt nog teveel vinden. Voor ons zou het geld dan waarschijnlijk beter besteed zijn met het afbetalen van onze studieschulden of het sparen voor een volgend huis. Het hangt gewoon helemaal van je situatie af. En van je andere spaardoelen 😉
Maris | Moneyzz.nl
Dat is ook weer helemaal waar!
mariimma
… tja die buffer… die buffer… zoveel mensen zoveel wensen, zei mijn moeder vroeger altijd.
Ik denk dat één en ander helemaal afhankelijk is van hoe “vast” je huidige inkomen is en hoe lang je die baan al hebt (in verband met recht op WW). Persoonlijk denk ik niet dat de auto, de wasmachine, de vaatwasser, de stofzuiger, televisie en je laptop allemaal tegelijkertijd in dezelfde maand kapot gaan als dat jij je baan kwijtraakt. En als je nu in loondienst bent dan heb je ook nog recht op de WW. Dus… tja… blijft vooral een kwestie van gevoel…!
Ik vind dat jij goed bezig bent als je bij nul begonnen bent en nu drie maanden vaste lasten bij elkaar gespaard hebt als buffer. Succes met de rest!
Van her naar HOT
Dankje! En ja, klopt helemaal. Wij hebben overigens voor de vaatwasser/wasmachine/stofzuiger/enz. een noodgevallenpotje, dat gaat niet uit de buffer. Tenzij ze op wonderbaarlijke wijze inderdaad allemaal tegelijk kapot gaan, maar dat verwacht ik ook niet direct (of ooit, hopelijk).
Het is voor mij nu zeker een gevoelskwestie, de ene dag denk ik ook weer dat drie maanden meer dan voldoende is, de andere dag ga ik toch twijfelen of meer niet beter is. Voor nu heb ik besloten het maar zo te zien dat minder buffer altijd nog kan. Geld uitgeven vind ik nooit zo’n probleem…