VHNH hedonic adaptation mindset marketing uitdagingen
Inspiratie

Vier uitdagingen voor de rest van het jaar

De afgelopen maand hebben jullie kunnen meelezen over mijn zoektocht naar meer rust in mijn hoofd als het op geld aankomt. Dat laat namelijk nog weleens te wensen over. Hoewel er nu meer dan genoeg is blijft geld stressvol. Niet helemaal mijn idee van HOT 🙂 Daarom heb ik nieuwe uitdagingen voor mezelf gesteld.

Een week niet mobiel bankieren, toen een week niet lezen (enz.) over geld, daarna een week niets uitgeven en tot slot een week lang geen impulsaankopen. Allemaal redelijk simpele uitdagingen; een week is goed te overzien. Het was leuk en leerzaam om die dingen te doen.

Maar, is er nu echt iets veranderd?

Ja en nee. Deze experimentjes hebben niet tot wereldschokkende ontdekkingen over mezelf geleidt, maar dat was ook niet mijn verwachting. Ik heb er wel weer bewust door naar mezelf en mijn gewoonten gekeken en op die manier toch wat inzichten verworven. Bijvoorbeeld over wanneer ik geneigd ben impulsief iets te kopen.

Wat ik een erg fijne bijkomstigheid vond waren alle reacties en suggesties. Leuk om te lezen hoe anderen hier totaal geen last van hebben, of juist zelf “hervormd” zijn. Vooral dat laatste geeft me hoop 😉

De belangrijkste inzichten die ik meeneem zijn de volgende:

 • Er is meer mogelijk dan je denkt – mindset speelt een grote rol;
 • Marketing (zowel advertenties als de “reclame” die de mensen om je heen maken door wat ze doen en zeggen) heeft echt wel impact.

Op elk van die onderwerpen wil ik nog een keer wat dieper ingaan, want er valt zoveel over te zeggen. Voor nu, in het kort:

Mindset

Deze maand heb ik geprobeerd zo eerlijk en open mogelijk te zijn. Ook als ik het gevoel had dat ik iets stoms, kinderachtigs, of verkeerds zei. Het voelde echt als een bekentenis om te delen hoeveel ik maandelijks vrij te besteden heb. Omdat ik weet dat anderen (veel) minder uitgeven, dat ik meer zou kunnen sparen, dat… van alles. Desondanks voelt het voor mij als weinig. Dat zijn wel momenten dat ik het idee heb dat iedereen daar wat van vindt en dan vooral negatief.

Terwijl ik a) andermans goedkeuring in principe niet nodig heb om mijn leven te leiden en b) hoe dan ook de keuzes moet maken waar ik zelf achter sta. (Zo lang die keuzes anderen niet benadelen). Blijkbaar voel ik bij mijn beslissingen rondom geld nogal veel kritische ogen op mij gericht. Niet zo gek ook, met deze blog en het deelnemen in de personal finance wereld, maar ook niet zo gezond.

Een tweede deel mindset heeft te maken met wat genoeg voor mij betekent. Want als ik €500 zou mogen uitgeven aan niet noodzakelijke dingen, zou dat dan ineens wel genoeg zijn? Ik kan me niet eens voorstellen dat ik elke maand zoveel zomaar uit zou geven.

Toch zou ik daar waarschijnlijk snel aan wennen en zou ook dat op den duur niet meer genoeg zijn. ‘Genoeg’ ervaren is ook niet iets wat van buiten komt, maar iets wat in je zit. Vandaar dat sommige mensen nooit tevreden zijn. Die neiging heb ik zelf ook wel. Deels is dat fijn, bijvoorbeeld in de vorm van ambitie, deels zit het me in de weg, zoals nu met geld.

Marketing

Reclame is overal. Een groot deel komt rechtstreeks van bedrijven, in de vorm van advertenties, maar een steeds groter deel is veel geniepiger. Instagram zit vol met van die “verborgen” reclame, net als YouTube. In het tijdperk waarin iedereen een brand is, begint al die personal branding steeds meer te lijken op jezelf en je eigen keuzes adverteren.

Al die vlogs en blogs (zoals deze) dragen ook een boodschap uit over hoe je zou kunnen (of moeten?) zijn. Tel daar nog eens je directe omgeving – met al hun ideeën en meningen – bij op en je wordt continu gebombardeerd met verwachtingen. Van je kleren tot je bankrekening, overal bestaat wel een ideaalbeeld van. Liefst vijf verschillende, zodat je het nooit goed doet en lekker blijft kopen, kopen, kopen. Of sparen, sparen, sparen, afhankelijk van naar wie je luistert.

Vier echte uitdagingen

Vandaar dat ik de komende maanden opnieuw vier uitdagingen met mezelf wil aangaan. Van simpel tot wat moeilijker. Ik wil:

 1. Al mijn uitgaven weer gaan bijhouden;
 2. Een No Spend-maand doen;
 3. Een maand lang niet online shoppen; en,
 4. Een maand met €100 doen.

Ik overweeg nog om drie en vier te combineren, maar dan maak ik het mezelf misschien te makkelijk.

Vooral twee en vier lijken me echt moeilijk. Twee lijkt me duidelijk, maar vier lijkt me heel lastig omdat dat volledig in mijn gevarengebied zit: het gevoel hebben dat ik niet genoeg heb. Schaarste. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt. En of het me lukt.

De eerste wil ik vooral weer oppakken omdat ik denk dat dat overzicht me gaat helpen inzien dat ik wél genoeg heb. Sinds ik vrij lukraak inkopen begon te doen voor mijn wintersportvakantie ben ik gestopt met bijhouden. lost weekend, zeg maar. Dat geeft me het onbehaaglijke gevoel dat ik misschien toch veel meer heb uitgegeven dan ik wilde. Ik weet het gewoon niet. Of ja, niet precies, ik weet op zich wel dat ik niet gigantisch over mijn budget heen ben gegaan natuurlijk. Maar toch!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

6 reacties

 • Stella

  Wanneer je iets moet of niet mag is het vaak moeilijk. Denk maar eens aan alle mensen die gaan lijnen en dan bepaalde dingen niet mogen eten van zichzelf. Probeer te kijken of je het leuk vindt wanneer het je lukt om een maand langs niets te kopen. Beloon jezelf met een extra bedrag op je spaarrekening! (Of bak een lekker taartje oid om het vieren!). Echt… het is niet moeilijk, juist leuk! Succes!

 • Marianne

  Ik vind het heel geweldig dat je hier zo open over bent. Ik vind de gemengde gevoelens ook heel herkenbaar!

 • Maris | Moneyzz.nl

  Leuk dat je nog wat uitdagingen aan gaat! Ik ben weer heel benieuwd hoe het je gaat bevallen! Met de uitgaven opschrijven ben ik nu ook extra druk (heel veel uitgaven nu voor het nieuwe huis). Maar het is wel heel fijn om het extra goed bij te houden. Het is nu voor mij extra belangrijk om het budget scherp in de gaten te houden.