VHNH nettowaarde vermogen update geld storm
FIRE/HOT,  Sparen

Hoe gaat het met ons geld?

Het is alweer bijna drie hele maanden geleden dat ik voor het laatst een update gaf over de stand van zaken rondom ons vermogen. Nu vind ik het onzin om jullie elke maand te vervelen/entertainen met die cijfers, maar aangezien de nieuwe WOZ-waarde er hopelijk heel binnenkort aankomt leek het me nu toch wel weer leuk.

De stilte voor de storm – als je rustige groei stilte kunt noemen en een grote stijging een storm. Maar goed. Een korte update voordat we – misschien, duimen maar – die zo begeerde ton aan nettowaarde gaan passeren. Grotendeels te danken aan de overwaarde op ons huis en dus op geen enkele manier onze eigen verdienste, maar toch!

Show me the money!

Zoals al eerder genoemd zijn we op dit moment volledig aan het focussen op aflossen van mijn studieschuld eh, op het sparen voor een volgend huis. Want ineens zijn we daar razenddruk mee. En is ons bod op een huis geaccepteerd. Wààààààt. Jep. In ieder geval beleggen we dus niet op dit moment, dus ons vermogen groeit heel saai uitsluitend op de spaarrekening.

Alles bij elkaar staat de teller nu op ruim 81.000 euro. Kaching. Al zou het geluid van beton dat gestort wordt een betere omschrijving zijn, want maar een teleurstellend klein deel daarvan is liquide. Jammer! Aan de andere kant, we hebben niks te klagen, want voor bovengenoemd huis gaat dat betonnen geld wel heel goed van pas komen.

Vergelijkbaar

Dat brengt mij op een vraag waar ik al langer mee speel. In hoeverre is het interessant dat ik daadwerkelijke bedragen noem? In plaats van, zeg, procentuele groei. Ik vind het zelf altijd mateloos interessant om lijstjes, kastboekjes, updates met keiharde cijfers te lezen, maar wat vindt u, mijn geachte lezer?

Ik moest er weer aan denken na het lezen van een nieuwe post van Meer of Mynder over vergelijken. Het is een onderwerp waar ik sowieso mee worstel. Aan de ene kant vind ik zo’n inkijkje in andermans leven en keuzes dus heerlijk, maar aan de andere kant heb ik daardoor soms (steeds minder vaak gelukkig) het gevoel dat ik achterloop of het “minder goed” doe. Dat wordt toch in de hand gespeeld door concrete bedragen te delen.

Wat vinden jullie? Wel delen, vaag delen, helemaal niet delen, alleen relatief delen? Ik vind zelf de ton aan vermogen wel een mooi omslagpunt, áls ik het anders wil gaan aanpakken. (Waarbij ik me ervan bewust ben dat alles zo terug te redeneren valt voor de diehard VHNH-fan 😉 ). Ideeën en meningen zijn dus welkom!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

12 reacties

 • Mr. Stup

  Goed bezig en gefeliciteerd met jullie huis!
  Ik vind het altijd wel leuk om cijfers te zien, maar doe vooral waar je jezelf goed bij voelt en wat jou motiveert. Zoals Meer of Mynder ook schrijft kan vergelijken met andere je motiveren echter is de vergelijking nooit zuiver.

 • Audrey

  Zo blij voor jullie dat jullie bod gewoon geaccepteerd is, waaaaah! En wat betreft het delen van cijfers/percentages denk ik dat je dat echt helemaal zelf moet bepalen, wat voor jou fijn voelt. Bij twijfel niet doen, want echt terug kun je dan niet meer natuurlijk.

 • Shum

  Het is natuurlijk je eigen beslissing, maar ik zou nooit echte cijfers delen. Hoewel het leuker is om te lezen weet je nooit of iemand die mee leest slechte bedoelingen heeft. Wat is de toegevoegde waarde van de echte cijfers?

 • mariimma

  Ik ben heel benieuwd naar jullie avonturen bij deze nieuwe stap in je leven, heel fijn dat je in deze gekke woningmarkt een huis hebt kunnen kopen!

  Wat betreft die cijfers, tja, ik deel ze wel omdat het eromheen draaien voor mij persoonlijk onnatuurlijk aanvoelt en als lezer blijf je anders met veel vragen zitten. Als je over geld blogt hoort dat er voor mij ook wel een beetje bij. Maar dat is voor iedereen natuurlijk anders.

  • Van her naar HOT

   Dat omschrijf je goed, ik vind het ook ergens raar aanvoelen om ze niet te delen inderdaad. Maar dat is dus gewoon mijn plicht vervullen als geldblogger 😀

 • Het zoete Hongaarse leven

  Mooi hoor. Op naar de 100K networth 😉
  Dat zal een mooi feestje worden daar in huize van hernaarhot. Hopelijk mag het dan ook weer buiten de deur ha ha.

  Concrete cijfers noemen maakt dat je je lezers niet vermoeid met lastig te interpreteren percentages en grafieken. ‘Harde’ cijfers spreekt veel meer tot de verbeelding denk ik. Maar het moet vooral bij jezelf passen, waar jij je het gemakkelijkst bij voelt.

  In landen zoals Amerika is het heel normaal om over persoonlijke financiële cijfers, zoals je salaris, te praten. Ook met vreemden. In Nederland (en west europa denk ik) is daar veel meer gêne over. Cultuur?

 • Maris | Moneyzz.nl

  Gefeliciteerd!! Wat fijn dat jullie al zo’n mooie spaarpot hebben, dat is echt heerlijk met een nieuw huis op komst (en anders natuurlijk ook!).
  Zelf ben ik altijd van de concrete cijfers, met procenten kan ik niks. Die vind ik alleen leuk als ik ergens korting op krijg 😉
  Bij financieel bloggen horen nou eenmaal cijfers naar mijn mening. Mij motiveert het altijd om te zien wat mensen al bereikt hebben (in cijfers), zodat ik ook een beetje weet wat voor diverse mensen haalbaar is. Zonder idioot hoog salaris van duizenden euro’s per maand. Dan ligt het ook veel meer binnen mijn bereik om ook iets in die richting te kunnen bereiken en dat vind ik leuk en motiverend om te zien.
  En cijfers zijn ook mooi om dat eeuwige suffe westerse (Nederlandse?) taboe te doorbreken van niet over geld praten en vooral niet vertellen wat je verdient en kunt sparen.
  Maar als het écht niet goed voelt, dan ben je natuurlijk tot niks verplicht. Ik heb altijd geleerd in het leven; doe niks wat tegen je gevoel in gaat. Als iets écht niet goed voelt; gewoon niet doen.

 • Dio

  Zelf vind ik het interessant om de bedragen te zien in plaats van percentages, omdat het dan toch wat tastbaarder is. Echter weet ik dat niet iedereen dat chill vind om te delen en het soms als opscheppen voelt. Wel lekker van het huis trouwens!