Sparen

De TV de deur uit

Als het aan mij ligt zouden we het misschien wel doen, de tv helemaal de deur uit. Tot we vorig jaar gingen samenwonen heb ik nooit een tv gehad sinds ik uit huis ging. Zeeën van tijd scheelde me dat – vroeger keek ik ontzettend veel tv. Zodra ik thuiskwam uit school ging ‘ie het liefst meteen aan en ’s avonds hing ik ook vaak met mijn moeder en zusje voor tv. Series en films kijken, heerlijk.

Nog steeds vind ik dat heel fijn. Zelfs als het onderwerp me niet aanspreekt ben ik er vaak zo ingezogen en dan wil ik natuurlijk blijven kijken. Toch merk ik dan weleens dat ik het jammer vind dat ik een hele avond niets anders heb gedaan dan naar een kastje aan de muur gekeken te hebben.

TV abonnement opgezegd

Onder andere daarom hebben wij nu ons abonnement opgezegd. We houden nu alleen nog ons internetabonnement van T Mobile over. Dat scheelt €16 per maand. Toch weer mooi meegenomen en dat was in eerste instantie ook waarom we hiervoor gekozen hebben. Sinds ik bezig ben met financiële onafhankelijkheid onderzoeken en we concrete plannen zijn gaan maken zijn we ons veel bewuster geworden van bespaarmogelijkheden.

Sinds een paar dagen is het ook echt zover. Het ontvangerkastje doet niets meer. Als ik nu de tv aanzet komt er niet automatisch leven tevoorschijn. Dat is meteen ook het enige dat ik een beetje mis, dat de tv meteen “aan” is. Als we nu via een app gaan kijken heeft die eerst tijd nodig om op te starten en moeten we nog iets zoeken om te kijken. Ik weet niet of het mogelijk is om mindful tv te kijken, maar zo voelt het een beetje 😉

Bijkomend voordeel van minder snel de tv aandoen is minder irritaties. De tv hangt vrij prominent in onze woonkamer namelijk. Niet omdat we dat zo willen, maar omdat we gewoon weinig ruimte hebben en slim moesten inrichten, waardoor de tv – als ‘ie aan staat – veel aandacht opeist. DeVriend vindt het fijn om na een dag werken niks te doen en tv te kijken, maar dat betekent bijna automatisch dat ik meekijk. Ook als ik daar geen zin in heb of hij iets wil kijken wat ik niet leuk vind. Dat was nog wel eens jammer, voor ons allebei. Dat lost zichzelf nu ook voor een deel op, fijne bijkomstigheid!

closeup photo of person holding panasonic remote control in front of turned on smart television
Foto door freestocks.org op Pexels.com

Netflix en NL Ziet

Eerlijkheid gebied me wel om te zeggen dat we nog steeds een Netflixabonnement hebben en in plaats van vaste tv hebben we NL Ziet geprobeerd. Daarmee kijk je voor €7,95 NPO, RTL en SBS6 en Net5. Je kan zelfs live tv kijken, mocht je dat willen, maar vooral ook veel on demand kijken. De eerste maand kun je het gratis proberen, dus waarom niet, dachten we.

Onze proefperiode verloopt over twee dagen en we gaan niet verlengen. Voor €2,95 per maand heb je NPO Plus en dat zijn meteen de zenders die we de afgelopen weken voornamelijk keken. (We hebben net het eerste seizoen van Killing Eve uit, aanrader!). RTL was eigenlijk alleen interessant vanwege het darten (ja, darten…) en Net5 keek ik vroeger heel veel (zie hierboven) maar tegenwoordig vrijwel nooit meer. Films op tv kijken doen we sowieso bijna nooit omdat we geen gids hebben en dus toch niet weten dat ze eraan komen.

De keuze was dus wel makkelijk, want waarom €5 meer uitgeven voor iets wat je niet of nauwelijks gebruikt als je de keuze hebt? NL Ziet hebben we alweer opgezegd (heel belangrijk om dat niet te vergeten, zonde als je toch ineens een maand moet betalen!) en het NPO Plus abonnement ga ik zo regelen. Netto zijn we er dus toch €13 per maand op vooruitgegaan. En we gaan ook nog eens minder gedachteloos bankhangen. Heerlijk!

Ik ben heel tevreden met onze beslissing en mis nog niets van al die zenders die we toch nooit keken. Alleen de BBC misschien, vanwege alle toffe detectives (Strike!)… maar ach, ik denk dat ik wel zonder kan. En anders is er altijd Netflix.

Kijk jij veel tv? (En heb je nog aanraders? 😉 )

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

5 reacties

 • Genoegzaam

  Als ik alleen zou wonen, zou ik de tv onmiddellijk de deur uitdoen! Maar manlief en een van onze kinderen, vinden het heerlijk om ’s avonds te ontspannen door het kijken van een of andere serie op tv. Dus nee, ik kijk niet veel tv maar het ding staat wel vrijwel iedere avond aan…

  • Van her naar HOT

   Herkenbaar hoor! Het scheelt dat ik nog geen kinderen heb, dan zou het vast anders zijn. Hier heb ik wel voor elkaar dat ‘ie niet meer standaard aan gaat, dat vind ik al heel fijn!

  • Van her naar HOT

   Wij hebben nog iets om naar te streven merk ik 😉 Goed bezig! Bizar wel hoe veel tijd en geld er in zulke dingen gaat zitten en hoe weinig je ze eigenlijk mist als ze weg zijn.

 • Anoniem

  Ik denk dat als mijn televisie gestolen zou worden ik het niet eens zou merken. Heb op dit moment een Pathé Unlimited abonnement.