VHNH personal finance lezen
Algemeen

Tussenstand en een nieuwe uitdaging

Week 1 van mijn experimenteermaand zit erop. In mei ga ik vier weken lang steeds een andere “uitdaging” met mezelf aan. Op die manier hoop ik meer inzicht te krijgen in mijn relatie tot geld en hoe ik die kan verbeteren. Allemaal aangewakkerd door de stress die ik nu vaak ervaar.

De eerste week stond in het teken van de controle loslaten. Of beter gezegd het continu willen controleren: het checken van mijn mobiel bankieren(apps) (en DeGiro). Een week lang mocht ik ze niet openen en verrassend genoeg ging dat eigenlijk best prima.

Pas dit weekend ging ik, bewust, de fout in. Ik moest een aantal dingen overmaken en controleren of er een bedrag was terugbetaald. In theorie had ik dat nog wel een paar dagen kunnen laten liggen waarschijnlijk, maar ik merkte zaterdag dat ik meer stress kreeg van het idee dat ik nog twee dagen moest wachten dan van mijn geld zelf. Onzin om dan krampachtig aan de challenge vast te houden, vond ik.

Het was eigenlijk zelfs wel fijn om even te kijken. Ik kreeg bijna een soort, ‘wow, er staat gewoon nog meer dan genoeg op!’ gevoel. Omdat ik niet elke dag meerdere keren had gecheckt hoeveel geld ik nog had wist ik het alleen globaal. Best wel bevrijdend dus eigenlijk, om minder vaak en minder precies bij te houden. Wat mij betreft een succes dus, deze eerste opdracht!

De kwelling van de beperking

Bijkomend voordeel van deze uitdaging was dat ik niet steeds geconfronteerd werd met hoe veel (of weinig…) ik voor deze maand nog over had. Daardoor had ik veel minder het gevoel dat ik beperkt was. Ja, ik liep het risico ineens al mijn geld uit te geven zonder er erg in te hebben, maar… hoe realistisch is dat?

Blijkbaar is het feit dat er een einde aan mijn geld zit een trigger voor mij. Het geeft me het gevoel dat ik niet genoeg heb, waardoor ik volgens mij ook minder verstandige keuzes ga maken. Al weet ik dat ik meer dan genoeg heb als ik iets echt wil kopen, mijn budget blijft maar als een beperking voelen. Niet als een plan voor mijn geld, dat me in staat stelt om mijn doelen te bereiken, maar als een soort handboeien.

Deels denk ik dat dat te maken heeft met de “angst” om op of zelfs onder nul te komen (want ik gebruik een zero-based budget). Daar wil ik dus ook vanaf. Verder denk ik dat het ‘m ook zit in teveel dingen tegelijk willen. In plaats van één of twee doelen heb ik er meteen een stuk of vijf, zes. Misschien moet ik dat ook wat aan gaan passen – niet meteen de hele marathon uit willen lopen maar beginnen met een 10km, dat idee 😉

De volgende uitdaging

Een van de redenen dat ik zoveel tegelijk wil is toch weer het vergelijkingsmonster. Ik lees veel blogs, ik volg op YouTube een aantal personal finance vloggers en dan luister ik nog veel podcasts. Kortom, meer dan genoeg vergelijkingsmateriaal. Inspirerend, maar niet altijd goed voor mijn gevoel van eigenwaarde.

Vandaar de challenge van deze week: een week lang geen geldgerelateerde content tot me nemen. Geen blogs (behalve deze dan), vlogs, of podcasts (en geen slack!).

Ik ben benieuwd of ik hier verschil van ga merken. Hoogstwaarschijnlijk wel. Nu ik meer let op hoe mijn humeur beïnvloedt wordt door wat ik doe (qua financiën), merk ik ook acuter wat het vergelijken met me doet. En dat is vaak niet positief dus.

Naast het consuminderen wil ik ook het minder checken van mijn rekeningen in stand houden. Omdat het niet heel praktisch is een totaalverbod te blijven doorvoeren pas ik die wel aan. Overdag mag ik sowieso niet kijken en ’s avonds alleen als het nodig is. Wel om een tikkie te betalen dus bijvoorbeeld, niet om te kijken of ik ineens miljonair ben geworden.

Lijkt me wel heel saai, zo’n week niks met deze hobby doen. Hopelijk is het het waard!

Nemen jullie weleens pauze van jullie geldzaken?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties

  • Maris | Moneyzz.nl

    Leuk om je ervaring te lezen. Voor mij is het totaal niet nodig. Aangezien ik alles budgetteer geef ik niet onverwacht geld uit en weet ik gewoon dat wát ik uitgeef, dat dat altijd kan zonder dat ik me zorgen hoef te maken. Moet ik wel een keer iets onverwachts uitgeven, omdat er bijvoorbeeld iets kapot is, dan gaat dat van mijn bufferrekening af. Wellicht komt het doordat ik gewend bent om van weinig geld te leven, maar ik voel ook niet de behoefte om onverwacht geld uit te geven. En zeker geen grote bedragen.
    Wel grappig om te lezen hoe mensen een andere kijk op dingen kunnen hebben. Geen blogs meer lezen zou voor mij niet nodig zijn, denk dat ik me zelfs een beetje leeg zou voelen, haha. Maar ik vergelijk mezelf ook niet met anderen wellicht dat dat scheelt. Het enige wat ik eruit pik is; wat zij kunnen, kan ik ook, maar dan op mijn manier en met mijn inkomsten, maar de ideeën kan ik wel gebruiken. Wel jammer dat jij daar soms een minder fijn gevoel van krijgt van de blogs! Ben benieuwd hoe je deze ervaring gaat beleven!