Algemeen

The Beatles, geld en omgaan met teleurstelling

Soms lopen de dingen anders dan je denkt. In mijn ‘over mij’ citeer ik John Lennon daar nota bene over:

Life is what happens while you’re busy making other plans.

Zo dacht ik bijvoorbeeld dat ik dit weekend een city trip naar Liverpool zou maken met mijn vader. Fout! Zware windstoten en storm hebben ervoor gezorgd dat onze vlucht gecanceld is. Alle andere vluchten die kant op dit weekend zitten al vol. Daar gaat onze Beatles-reis.

Ik baal, op z’n zachtst gezegd. We zijn al maanden bezig deze reis te plannen. Eerst een datum zoeken, wat al heel moeilijk bleek want druk druk druk. Dan een bestemming – die was snel gekozen. En de laatste weken plannen wat we wilden gaan doen. De voorpret. Allemaal voor niets.

In plaats daarvan ga ik vandaag gewoon werken, om een vakantiedag te besparen. Dat voelt wel ontzettend zuur. Mijn werk had ik al afgerond of overgedragen voor de week, het halve kantoor is leeg, maar daar zit ik dan.

Voorbereiden op tegenslag

Met geld is het eigenlijk net zo. Je denkt nieuwe kleren te gaan shoppen maar in plaats daarvan geeft je koelkast het op. Of je wilde lekker uitgaan, maar was vergeten dat je eigen risico nog afgeschreven werd. En opeens ben je blut.

Tenzij je je voorbereid had op zulke (on)verwachtse gebeurtenissen. Koelkasten gaan nou eenmaal weleens stuk en het eigen risico moet betaald (als je zorgkosten maakt). Daar kun je dus al geld voor wegzetten. Zodat je kan gaan shoppen maar ook vers eten in huis hebt. En gezond de stad in kan.

Met geld is het eigenlijk best simpel om je voor te bereiden op tegenslagen. Misschien moet je er even wat voor laten en gaan sparen, maar als dat het ergste is… Dan kun je wel met een gerust hart door het leven.

Teleurstelling afkopen

Die neiging heb ik nu, om maar geld uit te gaan geven om mijn teleurstelling te verzachten. “Ik heb het verdiend,” want mijn weekend valt in het water (of is door een storm weggeblazen). Lekker aan retail therapy doen – je gevoelens onderdrukken of beĆÆnvloeden door te gaan winkelen. Tja, het blijft een keuze om er zo mee om te gaan.

Nou ben ik ook maar een mens, dus ik ga wel kijken of ik iets leuks kan doen. Naar de film, of gewoon wandelen in het bos. Misschien bij familie op bezoek, of vrienden uitnodigen en lekker koken. Opties genoeg. Lang niet allemaal duur of onzinnig. Het komt wel goed.

Alleen vandaag de kantoor jungle nog weer even overleven… Pff šŸ˜‰

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties