VHNH vergelijken comparison thief joy
Inspiratie,  Tips

Stoppen met vergelijken

De laatste tijd ben ik veel bezig met onderzoeken waar mijn financiële onvrede vandaan komt. Iets wat daarin volgens mij een heel belangrijke rol speelt is mijn neiging mezelf te vergelijken. Liefst omhoog.

Van dat vergelijken zeg ik altijd dat het beter is om te kijken naar waar je heen wilt, omdat je dan vooruit kijkt, maar tegelijk betekent het ook dat je het altijd aflegt. Je focus ligt dan op wat je allemaal nog niet bereikt hebt. En dat kan best demotiverend zijn.

In de podcast The Fairer Cents (van Tanja Hester, van Work Optional en Kara Perez) kwam dit aan bod toen ze geldtips bespraken in aflevering 29. Door je te richten op wat je al bereikt hebt cultiveer je een abundance (overvloed – ‘kijk eens wat ik allemaal al heb’; successen vieren) mindset. Veel aandacht besteden aan wat je nog wilt bereiken maakt dat juist je een scarcity, een schaarste-mindset, cultiveert. ‘Kijk eens wat ik allemaal nog mis.’ Ik denk zeker dat ze daarmee een punt hebben: die vergelijking maakt mij in ieder geval niet erg gelukkig.

Hoe stop je daarmee?

Dat je jezelf niet met anderen moet vergelijken en niet alleen bezig moet zijn met wat je niet hebt is duidelijk. Maar hoe doe je dat? Ik heb bijvoorbeeld een week geen blogs gelezen/vlogs gekeken/podcasts geluisterd en dat hielp wel iets maar is geen langetermijnoplossing. Bepaalde triggers voor een naar gevoel kun je natuurlijk uit de weg gaan, maar als geldzaken ook je hobby zijn (check!) dan wordt het lastig.

Liefst wil ik wel over geld e.d. kunnen lezen en er op een gezonde manier mee omgaan. In de zoektocht naar wat inspiratie om zover te komen kwam ik de podcast van Jay Shetty tegen. Specifiek de aflevering ‘7 Ways to stop comparing yourself to others‘. Bingo!

Zitten hier wereldschokkende nieuwe ideeën in? Nee – Jay is ook maar een mens. Maar ik vond zijn uitleg en stappen wel prettig om naar te luisteren en vooral concreet genoeg om iets mee te kunnen. Vooral het definiëren van wat succes en geluk voor jou betekenen en niet alles als een competitie zien vond ik goede punten. Plus de vraag waar je nou eigenlijk voor staat. Wie ben jij? Als je dat goed weet hoef je ook minder om je heen te kijken naar anderen.

Hij gaat hier nog een stuk verder op in, dus het is de moeite waard de aflevering helemaal (~30 min.) te luisteren. Al was het maar omdat je dan wat meer hoort over zijn eigen bijzondere achtergrond.

De komende tijd ga ik in ieder geval verder aan de slag met een aantal van zijn tips. Niet alleen op het gebied van geld, maar in het algemeen is het vergelijken met anderen wel iets waar ik tegenaan loop. Ook omdat ik naar mezelf toe ontzettend kritisch kan zijn – het is nooit goed genoeg en kan altijd beter. Het maakt dat ik nooit stilsta, maar dus ook niet bij alles wat wel al goed gaat. En dat vind ik jammer. Bovendien is succes vieren ook gewoon leuk 🙂

Wanneer heb jij voor het laatst gevierd dat je iets bereikt hebt?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

Eén reactie

  • Stella

    Vergelijken is inderdaad niet handig wanneer je merkt dat je daar ongelukkig, ontevreden, verdrietig of misschien zelfs wel jaloers van wordt. Count your blessings! Wat heb jij en ben jij daar blij mee? Nou, dan is het toch goed? Tegenwoordig laten veel mensen zien hoe fantastisch hun leven is door alles te plaatsen op de diverse sociale media platforms. Maar dit zijn allemaal momentopnames: deze mensen hebben net zo goed als jij en ik wel eens een rotdag, ruzie, een pukkel, een vervelend klierend kind, een zeurende partner, een veeleisende baas… en ga zo maar door. Maar dát zien we niet! Gelukkig zijn lijkt te moeten, ik ben blij wanneer ik tevreden ben, mijn werk niet verschrikkelijk vind, mijn partner lief is en gewoon zichzelf is en iedereen om me heen een beetje normaal doet! Groet Stella