VHNH spellen game cashflow
Tips

Tip: Cashflow game

Zoals jullie vorige week al konden lezen hou ik van spelletjes. Toevallig deze week weer een spellentip, ook deze weer online en dus voor iedereen toegankelijk! Het gaat om de Cashflow Game, van Robert Kiyosaki (inderdaad, die van ‘Rich Dad, Poor Dad’).

Iemand in de FIRE NL Slackgroep raadde dit spel aan en ik was meteen nieuwsgierig. En… sindsdien zijn mijn vriend en ik een beetje verslaafd? Laat ik het zo zeggen, we moesten ons gisteren wel een beetje van het spel lostrekken om te gaan koken en Game of Thrones te kijken (en dat wil wat zeggen!).

Cashflow is everything

Je kunt dit spel alleen of samen spelen – in eerste instantie heb ik het alleen gespeeld, nu spelen we ook wel samen. Probleem daarbij is wel dat de stabiliteit niet zo goed is, mijn vriend wordt er vaak halverwege uitgegooid als we samen spelen (alleen hebben we daar geen last van).

Elk spel krijg je een baan met daarbij passend inkomen toegewezen. Ook heb je meteen een hypotheek (die verschilt van ongeveer $20.000 tot ruim twee ton) en wat schulden (bijvoorbeeld retail of creditcard debt). Zo kan het dus zijn dat je inkomen $5300,- is en je maar $1930 overhoud (zie het voorbeeld hieronder). Of zelfs maar $20…

Image result for cashflow classic
Hypotheken, leningen, creditcardschulden, aandelen, kinderen – het komt allemaal voorbij!

Elke beurt gooi je met de dobbelsteen en kom je op een vakje terecht. Er kan dan vanalles gebeuren: misschien krijg je salaris, misschien krijg je de kans om te handelen – aandelen (ver)kopen, een nieuwe bedrijf beginnen, vastgoed kopen, enz. – maar het kan ook zomaar zijn dat je een belastingaanslag krijgt. Je kunt dus ook failliet gaan… Zorgen dat je een positieve cashflow houdt is dus heel belangrijk!

Risicoanalyses

Nooit gedacht dat ik dat woord zou opschrijven en er enthousiast over zou zijn, maar het kan dus! In dit spel gaat het namelijk allemaal om risico’s analyseren. Kan ik deze aankoop doen? Is het handig om een lening te nemen zodat ik deze investering kan doen (het idee van leverage)? Hoeveel geld moet ik achter de hand houden voor tegenvallers?

In dit spel kun je alle scenario’s uitproberen. En je kunt ervaren of het (in spelvorm) echt zoveel makkelijker is als je arts bent (salaris: $13.200,-) of conciërge ($1600,-). Hint: waarschijnlijk niet, want de arts geeft ook veel meer uit – in het echt zou je daar natuurlijk andere keuzes in kunnen maken, maar dat is iets voor een andere post.

Ik vind het een geweldige vorm om e.e.a. te ontdekken over hoe risicomijdend ik zelf wel of niet ben, hoe je (in de basis) een inschatting maakt over het rendement van een investering en of die het waard is en ga zo maar door. Je kunt van alles proberen en erachter komen dat zowel heel roekeloos als extreem voorzichtig gedrag niet per se werkt. Het maakt toch niet uit want als het fout gaat start je het spel opnieuw. Het is enorm verslavend maar je steekt er dus ook iets van op 🙂

Kanttekeningen

Uiteraard is dit spel niet super realistisch. Het is een simpele versie van het echte leven, maar daardoor ook toegankelijk. Leuk ter lering ende vermaak.

Het spel is overigens wel helemaal in het Engels. Dat hoeft je zeker niet af te schrikken, maar er kunnen dus weleens termen voorbij komen die misschien niet bekend zijn. Gewoon even Googlen en dan is het prima te doen.

De site hapert zoals ik al zei ook weleens. Jammer, maar helaas – er zit dan niets anders op dan opnieuw beginnen. Vooral frustrerend als je net aan het winnen bent 😉

Tot slot nog een praktische tip: je moet je even aanmelden voor de site om te spelen. Om de een of andere reden lijkt dat niet te werken als je je aanmeldt via de pagina van het spel, doe dat dus even via de homepage, daar lukt het wel.

Veel speelplezier!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!