VHNH spaardoelen 2019 doelen sparen
Sparen

Spaardoelen 2019 – heb ik ze gehaald?

Nog maar drie weken en het is alweer volgend jaar. Eind november ben ik al begonnen met nadenken over mijn doelen voor 2020. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met de doelen die ik dit jaar voor mezelf had gesteld? In deze post reflecteer ik op de resultaten van 2019!

Even kort de samenvatting van mijn doelen van dit jaar:

 • Buffer op €4000 €5000;
 • Sparen voor vakanties à €4200 €5800;
 • Nieuwe telefoon voor €750;
 • €1000 aflossen op mijn studieschuld;
 • Minimaal €1000 €1500 beleggen.

(De doorgestreepte stukken zijn de doelen zoals ik ze oorspronkelijk eind 2018 opstelde).

De eindstand

*tromgeroffel*

Alle doelen zijn behaald! Ehm… op die studieschuld aflossen na dan, daarvan heb ik al vrij vroeg in het jaar besloten dat ik dat niet meer ging doen. Gezien de huidige rente op mijn studieschuld (0,01% t/m 2020) hebben wij besloten dat het slimmer is om dat geld te beleggen of te sparen voor een volgend huis (waar we waarschijnlijk geen hypotheek met 0,01% rente op kunnen afsluiten 😉 ).

Maar goed, verder dus allemaal gehaald!

 • De buffer staat nog steeds op €5000;
 • Aan vakanties heb ik dit jaar alles bij elkaar ongeveer €5750 uitgegeven (wow… meer dan waard, dat wel!);
 • Mijn iPhone XR heeft me uiteindelijk net iets meer dan €800 gekost – en ik ben nog steeds erg blij met mijn keuze;
 • In totaal heb ik ongeveer €1550 ingelegd op mijn beleggingsrekening bij DeGiro.

Sommige van deze doelen waren reserveringen, ik zette dat geld opzij omdat ik wist dat ik het wilde gaan uitgeven (namelijk de vakanties en de telefoon). Het sparen voor mijn buffer en het beleggen zijn wel “echte” spaardoelen. Dat geld ben ik niet van plan om in de nabije toekomst te gebruiken.

Ga ik het weer zo doen?

Zoals ik ook al in onze laatste nettowaarde-update schreef, hebben we ook wat geluk gehad. Zowel voor mijn buffer als voor de vakanties gebruikte ik een deel van de erfenis die ik begin dit jaar kreeg. Dat scheelde zomaar €3000 die ik niet zelf bij elkaar hoefde te sparen.

Dat is ook meteen de reden dat ik voor mijn doelen voor 2020 kritischer wil zijn op de haalbaarheid. Ik verwacht niet direct weer zo’n financiële meevaller als een erfenis (hoop ik!) dus alle doelen die ik stel zal ik op eigen kracht moeten halen. En dat vond ik dit jaar al best pittig – regelmatig had ik het gevoel dat ik veel moest laten of niet de dingen kon doen die ik wilde doen. Dat is natuurlijk een groot deel mindset – hoe denk je erover? – maar je situatie draagt er wel aan bij.

Nu heb ik voor volgend jaar al weer meerdere vakanties vast staan, waaronder een grote. (Bizarre luxe, inderdaad). Dat was niet helemaal wat ik in gedachten had, zeker niet allemaal in de eerste helft van het jaar. Het wordt dus goed nadenken hoe ik dat kan verenigen met aan mijn mindset werken én met mijn andere doelen. En met onze gezamenlijke spaardoelen! Flink sparen kortom…

Wordt vervolgd!

Heb jij al doelen gesteld voor volgend jaar?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

11 reacties

 • mariimma

  Goed gedaan hoor! En of het van een erfenis komt of van sparen, dat is natuurlijk niet persé van belang. Als het geld eruit gaat dan maak je ook geen onderscheid tussen ingecalculeerde of plotselinge kosten: weg is weg.

  Goed dat je die buffer op orde hebt. Persoonlijk heb ik voor het eerst in mijn leven (en ik ben echt wel wat jaartjes ouder dan jij….) een buffer opgebouwd. Ik vond dat een heel erg moeilijk te behalen doel, het is voor mij namelijk véél prettiger om een aflossing van de hypotheek te doen of wat geld te beleggen. Hoe was dat voor jou?

  • Van her naar HOT

   Oh, dat is heel herkenbaar hoor! Hoe voller mijn buffer zit, hoe moeilijker ik het vind om ‘m niet in te zetten voor andere dingen en vooral niet verder te vullen… Het scheelt wel dat wij vanwege onze hypotheekconstructie (met ouders) niet extra kunnen aflossen, of in ieder geval niet zonder veel gehannes, dus die optie hebben we al niet. Beleggen is wel een ding – dat blijf ik stug doen terwijl we dat geld nu ook best prima anders zouden kunnen inzetten. Veel twijfels daarover voor komend jaar (maar ja, dat is op zich niks nieuws!)

 • dertigermetkids

  Ik heb geen specifieke bedragen voor spaardoelen de buffer zit nl meer dan vol. Man wil ivm laag rendement niet extra aflossen op de hypotheek. De doelen zitten dus vooral in investeren/beleggen, wat zaken rondom het huis aanpakken (hiervoor staat al geld apart) en vooral lekker doorgaan zoals t gaat want t gaat prima

 • ria

  Het wordt het laatste jaar van heel hard sparen omdat ik na volgend jaar ga stoppen met mijn werk. Dan wordt het deels pensioen en deel kijken of ik elders nog inkomen van kan hebben. Het doel zal om deze reden ook niet heel strak staan. Meer alles wat ik over heb naar de spaarrekening voor als ik met pensioen ben. Daarnaast zijn we aan het sparen voor een vakantie. Verder zal ik 2 schoenen moeten hebben, die gezien mijn voeten toch op 500 euro met zijn tweeën komen. De doelen voor dit jaar heb ik wel ruimsschoots gehaald.

  • Van her naar HOT

   Mooi dat je je doelen voor 2019 zo ruim gehaald hebt! Mij motiveert dat ook wel om het volgend jaar weer voor elkaar te krijgen. En wat een gaaf vooruitzicht (hoop ik), dat je na volgend jaar gaat stoppen – ik kan me wel voorstellen dat dat nog wat onzekerheid met zich mee brengt, ook wat betreft doelen stellen. Succes in ieder geval!

 • Maris | Moneyzz.nl

  Heerlijk dat je alles gehaald hebt! Ik denk dat je het met sommige doelen dan ook wat rustiger aan kunt doen. Een telefoon heb je vast niet weer nodig volgend jaar en je buffer is nu al een heel mooi startbedrag, dus dan kun je in principe ook een lager maandbedrag gaan sparen daarvoor. Want de eerste ergste nood kun je opvangen.
  Ben wel heel benieuwd wat je spaardoelen voor volgend jaar zijn!
  Die van mij heb ik ook al opgesteld, en voor de 2 belangrijkste ook echt een spaarplan gemaakt van hoe ik het voor elkaar wil gaan krijgen. Dus ik heb er wel vertrouwen in!

  • Van her naar HOT

   Nee, ik verwacht zeker niet weer een telefoon te kopen! En precies, sommige doelen hoef ik nu wat minder hard mee aan de slag, dat is ook wel fijn. Er komen alleen wel weer net zo snel nieuwe doelen bij, haha. Maar ja, dat motiveert ook wel, merk ik.
   Volgens mij gaat het bij jou weer helemaal goedkomen ja, als ik lees hoeveel structuur jij aanbrengt voor jezelf! Succes alvast 🙂

 • Martijn

  Op zich eens met het niet aflossen op de stufi.

  Alleen als je van plan bent om een huis te kopen, is het (tegen die tijd) volgens mij wel verstandiger om af te lossen ivm de impact op de hypotheek. In de oude situatie kun je +/- 2x de studieschuld minder lenen, in de nieuwe situatie +/- 1.25x.

  • Van her naar HOT

   Klopt! Voor mij is het inderdaad die ~2x. Als we onze huidige hypotheek volgend jaar willen oversluiten is de kans ook heel groot dat we wel in een keer een stuk studieschuld aflossen, precies om die reden. Maar een vaste aflossing vind ik nu zonde van de maandelijkse “uitgave”.