VHNH slapen wonder perspectief
Algemeen

Slapen en je ogen openen

Vandaag geen uitgebreide post maar een (toch niet zo) korte overpeinzing. Over het wonderlijke fenomeen slapen en hoe een goede nachtrust de wereld er anders uit kan laten zien. En dat de wereld er echt anders uitziet afhankelijk van wie je het vraagt.

We don’t see things as they are, but as we are.

Anaïs Nin

Bovenstaande is een van mijn favoriete quotes. “We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals wij zijn.” Heel waar.

Deze week deed ik mee aan een training over onder andere Myers-Briggs persoonlijkheidstypes. Mensen worden verdeeld over vier categorieën zodat er een vierletterig type uitrolt. Extravert of Introvert, Sensing of iNtuition, Thinking of Feeling, en Judging of Perceiving.

Volgens mij gaat het er bij zulke theorieën (en de tests die je kan doen om erachter te komen wat je zelf bent) veel minder om welke vier letters op jou van toepassing zijn en des te meer om het laten zien dat er verschillen mogelijk zijn. Dat mensen op een totaal andere manier naar de wereld kunnen kijken. Een net zo valide manier die misschien helemaal niet strookt met je eigen blik.

Fascinerend vind ik dat.

Slapen als wondermiddel

Slapen vind ik ook fascinerend, maar dan vooral als hobby en vanwege het feit dat lekker slapen zoveel impact kan hebben op hoe je je voelt. Niet alleen of je fris en fruitig aan de dag begint maar echt je gemoedstoestand. Niet verrassend als je bedenkt dat te lang niet slapen letterlijk dodelijk is, maar een slaapgebrek ook al tal van gezondheidsklachten oplevert.

Deze week heb ik niet zo goed geslapen. Te laat naar bed en te vroeg weer op om genoeg nachtrust te pakken. Met als gevolg niet alleen overmatig gapen, waar ik me dan weer aan stoor (ik ben echt een gaper, heel irritant in meetings e.d.), maar ook een futloos en bijna depressief gevoel. De wereld lijkt een stukje donkerder als ik heel moe ben.

Vanochtend kon ik eindelijk weer gewoon uit bed springen. Nou ben ik een snoozer, dus dat gebeurde niet helemaal zodra ik mijn ogen opende, maar het verschil was merkbaar. Mijn vriend vroeg zich sterk af wat er met me aan de hand was 🙂 Lekker geslapen, dat is er aan de hand!

Van nature kan ik nogal in mezelf gekeerd, somber en piekerig zijn. Trekjes die ik niet per se waardeer omdat het in mijn optiek doorslaan in introspectie/realisme/analyseren is. Ik word er niet blij van als ik me daar teveel aan overgeef. Het verbaasd me soms echt hoe ik mijn leven dan zoveel pessimistischer bekijk.

Gelukkig weet ik inmiddels dat een nachtje slapen echt helpt. Als een soort menselijke resetknop. Toegegeven, het werkt niet altijd en niet bij alles, maar in de basis is slapen echt een wondermiddel. Zouden we allemaal meer moeten doen. In mij haalt het in ieder geval meer van het beste naar boven.

Zzzzzz…

Niet dat ik denk dat slapen je persoonlijkheid verandert. Dat zou een bijzondere wereld opleveren… Maar slapen maakt voor mij wel uit in hoeverre ik controle heb over welke delen van mijn persoonlijkheid ik meer of minder gebruik. Zoals de Myers-Briggs tests voorkeuren in gedrag en denken inzichtelijk maken, zo biedt genoeg slaap de mogelijkheid om wel of niet op automatische piloot in die voorkeuren mee te gaan.

Om het cirkeltje naar geld nog even rond te maken, vraag ik me dan ook af in hoeverre genoeg slaap een rol speelt in onze geldkeuzes. Als je moe bent kun je vaak minder hebben en in ieder geval bij mezelf merk ik dat ik ook pessimistischer ben. Goede voedingsbodem voor slechte keuzes (“het lukt me toch nooit om X, dus dan maar keuze Y die eigenlijk niet bij mijn doelen past”).

Ik ben heel benieuwd: merk jij bij jezelf een verschil in gedrag en gedachten afhankelijk van hoeveel je hebt geslapen? Of dat een nachtje slapen vaak helpt?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

4 reacties

 • Audrey

  Als ik niet genoeg eten en slaap krijg, ben ik een monster. Maar echt. En als een van de twee wegvalt (meestal betekent dat dan slecht slapen), dan ben ik ook al niet echt een leuk persoon meer. Voor anderen en voor mezelf. Ik ben dan ook echt dol op slapen.

 • Anja - Minimalist Dutchie

  Ik heb gelukkig vrijwel nooit issues met slapen. Zoals mijn vriend zegt: “jij staat aan of uit.” Maar ik herken wel dat het op sommige dagen heel fijn is om wat later te beginnen en wat langer door te gaan. Dat halfuurtje rustig wakker worden maakt me veel productiever. Te lang blijven liggen werkt bij mij ook heel averechts.

  • Van her naar HOT

   Dat te lang blijven liggen zie ik vooral heel erg bij mijn vriend, die wordt daar zo gaar van, hoofdpijn, enz. Zelf ben ik dan vooral aan het begin van de dag wat meer suf. Wel jammer, want af en toe is het zo fijn om lekker te blijven liggen..