Relaties

Relaties en praten over geld

Geld is leuk! En praten met mensen van wie je houdt is ook leuk! Dus praten over geld met mensen van wie je houdt is… lastig? Voor veel mensen is geld geen favoriet gespreksonderwerp, terwijl het wel heel interessant maar vooral ook belangrijk is. Zeker in relaties. Heb je het nooit over geld, dan gaat er iets mis.

Mijn vriend en ik praten regelmatig over geld. Dat deden we al voordat ik er zoveel mee bezig was als nu en zelfs nog vaker. Wat zijn onze doelen? Waaraan willen we ons geld uitgeven? En wat doen we gezamenlijk? Van planten voor in de woonkamer tot speciaalbier tot een volgend huis, het komt allemaal weleens voorbij. Het ene wel wat vaker dan het ander 😉

Eerlijk duurt het langst

Een van de redenen dat ik het fijn vind om het met mijn vriend over geld te hebben is dat die openheid tot meer vertrouwen leidt. Geld en geldzaken zijn best wel persoonlijke onderwerpen. Dat geldt des te meer als je ze (nog) niet helemaal op orde hebt. Daar eerlijk over zijn – en dan als het goed is een begripvolle reactie krijgen – kan een relatie volgens mij echt hechter maken. Je kunt elkaar dan ook helpen.

Toen we elkaar nog niet zo lang kenden verdiende ik heel weinig. Noodgedwongen moest ik dus wel open zijn: ik wilde best leuke dingen doen, maar kon dat zelf eigenlijk niet goed betalen. Natuurlijk had ik ook niks kunnen zeggen, maar dan krijg je weer een volgend probleem. Doe je alsof je wel geld hebt, waardoor je nog verder in het rood komt? Of zorg je er “subtiel” voor dat alle uitjes gratis zijn, met het risico dat je partner zich ook gaat afvragen waarom je nooit eens naar de film of uit eten wil? Lieg je daar dan over? Of speel je het zo dat je partner alles betaald, tot die daar eindelijk genoeg van heeft?

Wat mij betreft zijn het alledrie geen echte opties. Liegen, zeker aan het begin van een relatie, is zo’n slecht teken. Waarom heb je het gevoel dat je niet open kunt zijn over je situatie? Duik eens in dat gevoel en de redenen ervoor. Ik ben hier niet om relatieadvies te geven, maar op leugentjes om bestwil op z’n tijd na, is eerlijk zijn áltijd the way to go. (En zelfs leugentjes om bestwil kan je wat mij betreft beter vermijden als het gaat om iemand met wie je potentieel de rest van je leven wilt samen zijn).

Het diepe in

Hoewel ik er vertrouwen in had dat mijn vriend goed zou reageren en dat we er samen wel uit zouden komen, had ik echt wel klamme handjes toen ik mijn budget voor het eerst ter sprake bracht. Het blijft toch spannend om je kwetsbaar op te stellen. Nog altijd ben ik blij dat ik dat gesprek ben aangegaan. De basis is toen gelegd voor de openheid die we nog steeds hebben. Hij was heel begripvol, bood aan vaker te betalen omdat hij graag samen dingen wilde doen en we zeiden toen al dat we het omgekeerd hetzelfde zouden willen aanpakken. Mocht ik opeens ruim meer gaan verdienen dan hij, dan zou ik hetzelfde doen.

Wat het voor mij relatief makkelijk maakte was dat mijn probleem voornamelijk aan de inkomsten kant zat. Ik verdiende echt weinig (want startend ZZP’er zonder plan) waardoor zelfs mijn lage vaste lasten moeilijk op te brengen waren. Dat kan natuurlijk ook anders zijn. Misschien heb je wel een lichtelijke shopverslaving waardoor je elke maand tekort komt, of schulden uit het verleden die je nog meezeult omdat je je huis slecht hebt verkocht. Zo zijn er nog talloze zaken waar je in meer of mindere mate invloed op kunt hebben. Onderaan de streep moet het niet uitmaken wat het probleem is, maar er zijn wel een aantal zaken waarover je kunt nadenken om het grote geldgesprek soepeler te laten verlopen.

Een goed begin is het halve werk

Ten eerste is het belangrijk waar en wanneer je dit gesprek aangaat. Op weg naar de verjaardag van je schoonmoeder is bijvoorbeeld niet het beste moment. Ook na een avond in de kroeg kan je misschien beter niet voor het eerst over die studieschuld van €32.000 beginnen. Spreekt voor zich, maar kies het moment zorgvuldig. Als je allebei rustig en met een goede bui het gesprek in gaat verloopt het vast een stuk beter!

Zoals ik al zei is eerlijkheid echt een vereiste. Houd niet stiekem toch een paar kaarten achter terwijl je doet alsof je ze allemaal open op tafel speelt. Niet alleen omdat je partner je dan dus niet kan vertrouwen, ook voor jezelf kan het heel bevrijdend zijn om 100% eerlijk te zijn. Gedeelde smart is halve smart. Bovendien wil je toch niet dat die lijken later alsnog uit de kast komen vallen? En dat doen ze vroeg of laat gegarandeerd. Neem daarin je verantwoordelijkheid.

Nog een stukje verantwoordelijkheid nemen: denk vast na over mogelijke oplossingen of manieren om binnen je relatie met geld om te gaan. Het idee van zo’n gesprek is niet dat je al je probleem neemt en ze bij je partner dumpt. Het is oké om te hopen op medeleven, begrip en meedenken van je wederhelft. Het is niet oké om te verwachten dat hij/zij alles voor je op gaat lossen. Als je van te voren zelf al ideeën hebt verzonnen om je schuld te tackelen/je verslaving aan te pakken/meer inkomsten te krijgen is het voor je partner duidelijk dat je serieus aan verbetering van je situatie werkt en dat het dus ook “veilig” is om met jou in een relatie te zitten. Wek je de indruk dat je financiën er nooit beter uit gaan zien, tja, dan zou je geliefde weleens kunnen bedenken dat dat niet is waarop ze zit te wachten…

Samen spelen, samen delen

Wat voor jezelf daarnaast nog belangrijk is om in het oog te houden, is dat een relatie niet alleen maar leuk kan zijn. Daarmee bedoel ik dat het feit dat jij met een probleem (hoe groot of klein ook) zit, ook iets is waar je partner mee om moet gaan. Wel de lusten, niet de lasten gaat in een relatie nou eenmaal niet op. Je mag dus best verwachten dat je partner naar je luistert en mee denkt, zo goed als zij/hij kan. Als het goed is breng jij veel meer mee dan alleen je financiële situatie, ook allemaal geweldige kwaliteiten die je partner waarschijnlijk erg waardeert. Ga jezelf dus niet wegcijferen en pas op voor een ongelijke verhouding. Dat iemand (tijdelijk) meer betaalt bijvoorbeeld, betekent niet dat diegene meer waard is! Je verdient altijd respect.

Andersom mag je partner van je verlangen dat als jij tijdelijk niet meebetaald aan de uitjes of de boodschappen, jij niet elke week thuiskomt met een nieuwe gadget of een grote vakantie met vrienden boekt. Wees ook daarin eerlijk, naar jezelf en je relatie. Je hoeft jezelf niet alles te ontzeggen, maar moet wel bewuste keuzes maken die haalbaar zijn op basis van wat je te besteden hebt. Dat is niet alleen van toepassing als een van tweeën wat lastiger zit met geld, maar altijd.

Het gesprek gaande houden

Misschien ga jij graag op wintersport, terwijl je partner liever elke week een boek koopt. Of jij houdt van dure etentjes, terwijl je partner niets om eten geeft. Het mag allemaal, maar ook in zulke gevallen is blijven praten belangrijk. Er komt nooit een moment in een relatie dat je kunt stoppen met het geldgesprek. Zeker als één van de partners zich meer met de financiën bezighoudt heb je allebei een verplichting: de een om te informeren, de ander om informatie te vragen. Neem grote beslissingen ook altijd samen, van het nemen van een huisdier tot de auto vervangen en van verhuizen naar jullie droomhuis in Zuid Frankrijk tot eerder stoppen met werken.

Evalueer ook regelmatig jullie budget. Klopt dat nog wel? Sparen jullie genoeg? En voor de juiste doelen? Zijn jullie het eens over jullie buffer? Reflecteert jullie inleg nog wel jullie situatie? Heb je een rekening voor alles of gescheiden financiën? Weten jullie allebei hoe jullie ervoor staan? Allemaal zaken om eens te bespreken. Zodat je niet voor verrassingen – of teleurstellingen – komt te staan en zodat je op een lijn zit. Begin gewoon met eens per maand of twee maanden een uurtje uittrekken om te kijken hoe jullie ervoor staan. Dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Het kan juist motiveren om dromen te bespreken en te kijken of jullie nog slimme manieren kunnen bedenken om ze sneller te behalen. Dan wordt dat grote, enge geldgesprek straks nog iets om naar uit te kijken 😉

Hebben jullie nog tips om openheid te creëren over geld binnen je relatie? Zijn er momenten geweest dat je dat zelf moeilijk vond?

 

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties

  • M - TwoPennies

    Openheid is inderdaad enorm belangrijk! Wij wisten eigenlijk vanaf het begin van onze relatie al alles over elkaars financiële situatie. Ik denk dat openheid en 100% eerlijk zijn sowieso de juiste basis is voor een relatie, daar hoort het financiële plaatje ook bij.

    • Van her naar HOT

      Dat is ook wel het fijnst, vanaf dag 1 zulke dingen (kunnen) delen 🙂 En inderdaad, helemaal mee eens!