VHNH focus side hustles minimalisme
FIRE/HOT,  Inspiratie

Pleidooi tegen de side hustle

Hosselen, in mijn beleving had dat vroeger toch een beetje een vervelende betekenis. Een beetje scharrelen om rond te komen, op het louche af. Tegenwoordig is het echter helemaal hip om een side hustle te hebben. Een soort bijbaantje hebben, waarmee je wat bijverdient naast je gewone inkomen.

Google op “side hustle” en de lijsten met 10, 20, 100 ideeën om extra geld te verdienen vliegen je om de oren. Talloze personal finance bloggers prijzen het aan als dé manier om extra snel financieel succesvol te zijn. Ook in boeken, videos en podcasts kan je er niet omheen. Je zou bijna denken dat je er zonder te hosselen niet meer bijhoort…

Een van mijn goede voornemens voor 2020 is om vooral niet aan een side hustle te beginnen. Meer focus, dat wordt mijn doel komend jaar. Waar ik begin dit jaar dus nog schreef dat ik eigenlijk wel graag een extra inkomstenbron wilde creëren, richt ik me nu liever op de dingen die ik al doe. Niet meer doen, maar beter doen.

De goede side hustle

In januari schreef ik al dat er best een aantal criteria zijn waar een goede side hustle aan moet voldoen.

Kortom, ik heb best wel wat eisen. Een side hustle moet goed verdienen, veilig zijn, lage of geen opstartkosten hebben, niet teveel tijd in beslag nemen, leuk zijn(!) en aansluiten op mijn vaardigheden en mogelijkheden.

Zodra aan een van die eisen niet voldaan wordt, is het maar de vraag of zo’n bijbaantje de moeite waard is. Het gaat in eerste instantie om wat bijverdienen, dus als het werk niet loont houdt het al snel op. Dat is op zich logisch. Maar wat als je bijvoorbeeld eerst veel moet investeren, of het kost je elke week nog eens 30 uur inzet voordat je iets gaat verdienen. Is die investering de opbrengsten dan wel waard?

Of stel dat je niet direct iets kunt aanbieden – je hebt geen product of dienst (vaardigheid) om te verkopen. Dan zou je die dus eerst moeten ontwikkelen, bijvoorbeeld door te leren programmeren of SEO optimalisatie onder de knie te krijgen. Als je daar toch al in geïnteresseerd bent, prima, dan sla je twee vliegen in een klap. Maar als je dat alleen doet om geld te verdienen is zo’n side hustle volgens mij gedoemd te mislukken.

Bezint eer ge begint

Tuurlijk, als je eenmaal bezig bent en je hebt een stabiele extra inkomensstroom is het anders. Dan kan dat er wel voor zorgen dat je net wat sneller je schulden kunt afbetalen, kunt beleggen, of sparen voor een huis of een appeltje voor de dorst. Of dat je naast al die dingen wél nog geld hebt voor leuke extraatjes. Als je het goed doet bouw je ook nog ervaring op die je op andere vlakken in je leven kunt inzetten. De voors zijn duidelijk.

Voor het gemak ga ik er al even vanuit dat je wel zin hebt in je bijbaantje. Je hebt iets gevonden wat je in principe leuk vindt om te doen. Zo niet, ga dan direct naar de gevangenis. Ga niet langs start en neem drie beurten om na te denken waarom je in hemelsnaam vrijwillig iets stoms gaat doen. Serieus! Dus.

Wat kost een side hustle je echt?

Goed, je hebt dus een leuke side hustle gevonden. Je hebt er zin in en je gaat aan de slag. En dan ga je vanzelf merken dat alleen de zon voor niets opkomt. Extra geld komt niet uit de lucht vallen. Een side hustle kost tijd en misschien ook geld.

Voor je “echte” baan heb je misschien gestudeerd, of je bent onderaan begonnen en hebt je langzaam opgewerkt, je hebt mogelijk gereedschap of materiaal aangeschaft. Hoe dan ook ben je vast niet zonder ervoor te werken gekomen waar je nu bent. Precies datzelfde geldt net zo goed voor het hosselaarsbestaan.

Tijd is geld

Het wordt vaker gezegd, het is een cliché, maar het is ook heel erg waar: tijd is een kostbaar goed. Je krijgt er nooit meer van en als je het eenmaal besteed hebt krijg je het ook nooit meer terug. Je kunt het niet bijlenen of – kopen, hoogstens ruilen, voor geld bijvoorbeeld. Geld kun je weer inzetten om te voorkomen dat je tijd hoeft te besteden aan dingen die je het niet waard vindt. Je kunt een schoonmaker inhuren of je band laten plakken, om maar iets te noemen.

Tijd die je aan je side hustle besteed, kan je nooit meer op een andere manier spenderen. Weg is weg. Wat zou je nog meer met je tijd kunnen doen? Wat levert je uiteindelijk het meeste op, misschien niet strict financieel, maar juist qua levensgeluk? Is meer geld op dit moment in je leven het belangrijkste?

Zo ja, goed bezig! Veel succes en ik hoop dat je side hustle heel lucratief is.

Zo niet, dan is het misschien niet verkeerd om andere keuzes nog eens te overwegen…

Focus

Minder duidelijk, maar net zo belangrijk als tijd en geld, is het feit dat een side hustle energie en aandacht kost. Al heb je 24 uur in een dag, de kans is heel groot dat je daarvan al 6-8 uur slaapt. Welke andere prioriteiten heb je? Zoals sporten, tijd met familie of vrienden doorbrengen, creatief bezig zijn, een boek lezen, even helemaal niks doen om op adem te komen, muziek luisteren. Persoonlijk heb ik geen energie om al die dingen elke dag te doen, laat staan als ik nog zou bijklussen. Alles kan, maar niet alles tegelijk.

Zelfs als je heel mindful een ding tegelijk doet, kost een side hustle je nog steeds aandacht. Hoe meer projecten je oppakt, hoe meer je je aandacht moet verdelen. Minder focus dus. Voor mij werkt het in ieder geval zo, of het nou in mijn werk, mijn huis of mijn hobby’s is. Alles moet snel, snel, snel, omdat ik veel te veel wil. Hoe meer ik dan tegelijk doe, hoe moeilijker ik het vind om dingen af te maken. Om over de kwaliteit nog maar te zwijgen…

De dagen zijn lang maar de jaren zijn kort.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar omgekeerd, alles wat je niet genoeg aandacht geeft, groeit ook nooit zo goed als het zou kunnen groeien. Voor mensen als ik, die aan het begin van hun carrière staan en daar nog veel in kunnen groeien, is het dus wel de moeite waard om je op je werk te focussen. Een side hustle is dan meer afleiding dan investering.

Hetzelfde geld voor dit blog. Nu al merk ik dat ik vaak minder tijd en rust heb om aan VHNH te werken dan ik zou willen. Daarnaast nog een side hustle zou dat alleen maar erger maken. En dat terwijl ik schrijven en nadenken over alles rondom geld ontzettend leuk vind. Ik zou het zonde vinden om daar minder mee bezig te zijn.

Als minder, meer is

Kortom, 2020 wordt het jaar van minder. Minder versplinterde focus, minder 100 dingen tegelijk aan mijn hoofd, minder kijken naar alles wat ik nog kan of moet of wil. Ik wil juist meer groeien in de dingen die ik al doe. Meer rust nemen zodat ik energie heb voor de dingen die ik belangrijk vind en meer genieten van wat ik allemaal al heb (bereikt).

Geen side hustle voor mij dus. Ik geloof dat aan het einde van de dag die paar honderd euro niet is wat me gelukkiger zal maken. En minder hosselen betekent meer tijd, aandacht en energie voor alle dingen die dat wel doen. Heerlijk 🙂

Waar ga jij volgend jaar minder van doen?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

9 reacties

  • Van her naar HOT

   Oeh, ook een heel goed voornemen! Dat zou ik eigenlijk ook moeten doen… voor nu probeer ik me er vooral bewuster van te zijn áls ik teveel op mijn laptop/telefoon zit. Succes in ieder geval!

 • Maris | Moneyzz.nl

  Mooi gezegd! Focus is zeker goed! Ik ga mezelf minder over de kop werken op mijn werk. Zodat ik meer tijd over heb voor focus op mijn blog en kliksites. Want dat zijn 2 dingen die ook echt leuk vind. Mijn werk doe ik gewoon om de rekeningen te kunnen betalen en natuurlijk een stukje sparen.
  Dit jaar heb ik vooral geprobeerd om zoveel mogelijk uren te draaien (want overuren worden uitbetaald), maar de laatste 2 weken beperk ik me vooral tot een eindtijd. En dan stop ik gewoon ook echt. Anders kom ik thuis nergens meer aan toe. En dat stoppen op een bepaalde tijd bevalt me veel beter! Dan heb ik namelijk sowieso al overgewerkt. Dus mijn plicht voldaan 😉

 • Stella

  Mooi pleidooi! In sommige landen (ik denk nu even aan Amerika) zijn er mensen die uit nood meer dan één baan moeten hebben. Ik denk niet dat zij een side hustle als iets romantisch/hips zien, het is pure noodzaak. Ik begin er niet aan, geef mij maar wat meer vrije tijd, om te luieren, of om mezelf verder te ontwikkelen door mooie en interessante boeken te lezen. Of te sporten, of gezellig met anderen samen te zijn, of ….

  Fijn 2020 met veel mooie momenten!

 • Van her naar HOT

  Goed punt, dat is zeker waar. In dat geval weet ik alleen niet of ik het echt een side hustle zou noemen, eerder echt een tweede (of derde…) baan. Schrijnend wel. Nee, ik doelde ook meer op de mensen die in de luxe positie verkeren dat ze optioneel extra werk kunnen kiezen. Die alternatieven klinken mij ook veel beter in de oren 😉 Dat er maar veel tijd voor zulke dingen mag zijn volgend jaar!