Inspiratie,  Sparen

‘Peace Out’ money

Peace Out money, die term hoorde ik afgelopen week in een podcast van Pour not Poor voorbijkomen. Een mildere – en misschien wel toepasselijkere – versie van de bekendere term F*ck You money. Nu weten mensen die me kennen dat ik scheldwoorden niet uit de weg ga, maar toch vond ik deze benaming wel wat hebben.

Peace out! Je hebt het vast weleens gehoord in een Amerikaanse film. Meestal wordt dit gecombineerd met het peace teken, zoals op de afbeelding hierboven. In tegenstelling tot f*ck you is peace out een afscheidsgroet die heel veel betekenissen kan hebben. Afhankelijk van de toon en context kan het een ‘doei, zie je morgen!’ of juist een ’tot nooit meer ziens!’ zijn, bijvoorbeeld. Handig, want dat je geld opzij zet om je baan/baas/wat dan ook vaarwel te kunnen zeggen betekent lang niet altijd dat je alle schepen achter je wilt verbranden.

FU geld

Vaak gaat het daar namelijk om: geld achter de hand houden voor als je in een situatie zit waar je het liefst aan wilt ontsnappen. Dat kan dan dus omdat je gespaard heb om, bij wijze van, “f*ck you!” te kunnen zeggen. Ook als je daardoor dus ineens geen inkomen meer hebt. Veelbesproken situaties zijn banen waar je niet meer gelukkig van wordt, of specifieker als je bijvoorbeeld een baas from hell hebt. Dan is het wel lekker om te weten dat je niet tot die baan – en die baas/collega/tergende sleur – veroordeeld bent. Het hebben van FU geld is een vorm van vrijheid.

Die vrijheid hoeft echter helemaal niet te beteken dat je tegen iemand moet of überhaupt wilt zeggen dat ze maar op moeten rotten. Daarom dekt bij nader inzien FU money de lading misschien niet helemaal. Vandaar dus Peace Out money (met als bonus dat je dat gewoon overal kunt zeggen en/of schrijven 😉 ). Omdat je soms ook gewoon als vriendelijk, stabiel persoon door het leven wilt gaan.

Make peace and don’t give a F…

Wat ik het mooie vond aan de invulling die de mannen van Pour not Poor (een aanrader als je van podcasts houdt trouwens) gaven aan Peace Out money was dat het meer om de mindset ging die ermee gepaard gaat. Natuurlijk is het een kwestie van geld: je moet wel de euro’s (of dollars, ponden, enz.) op de bank hebben staan om de vrijheid te ervaren. Maar zodra je die backup hebt gespaard gaat het er dus ook om dat je de vrijheid ervaart.

Dat je je vrij voelt om kansen te grijpen als ze voorbij komen. Dat je vraagt om wat je wilt, zoals een salarisverhoging of thuiswerkdag, omdat je je geen zorgen maakt over wat er gebeurt als je baas ‘nee’ zegt. Dat je op je strepen staat en volgens je persoonlijke waarden leeft, privé en op je werk.

Helemaal niet allemaal situaties waarin je dus FU wilt zeggen, maar misschien wel vriendelijk maar beslist duidelijk wilt maken waar je grenzen liggen. Dat gaat makkelijker als je niet verteerd wordt door de angst dat als je geen inkomen meer hebt, je leven direct instort. (Toch!?). Zelfs als je wel tegen je baas wilt zeggen dat je nooit meer terugkomt – en niet afhankelijk wilt zijn van bijvoorbeeld WW, als je daar al recht op hebt – kan het handig zijn dat op een nette manier te doen. Stel dat je deze leidinggevende nog eens om een aanbeveling wilt vragen, of je in een kleine niche werkt met hoog ons-kent-ons gehalte. Dan is het fijn als de mensen die je achterlaat je het licht in de ogen nog gunnen 🙂

Vrijheid, blijheid

Hoe je het ook wilt noemen, ik denk dat er wel wat voor te zeggen valt, zo’n vrijheidspotje. Los van je appeltje voor de dorst, los van je noodgevallengeld. Dat zijn ook belangrijke dingen, die je mijns inziens eerst op orde zou moeten hebben. Zodra je daar bent, dan wordt het leuk om verder te denken. Hoeveel (extra) geld heb je nodig om je vrij genoeg te voelen om eventueel te ontsnappen aan een situatie die je geen voldoening geeft en te gaan voor eentje die dat wel doet?

Zelf ben ik er nog niet, eerst die buffer maar eens vol. Of ik dan echt een apart Peace Out potje ga aanhouden weet ik nog niet. Ik kan me ook zomaar voorstellen dat ik mijn buffer nog wat verder vul en daarin het vrijheidsgeld meteen meeneem. In zekere zin is die buffer dat ook al, deels. Die geeft al de vrijheid om te weten dat ik bij gebrek aan inkomen geen direct probleem heb. Toch ga ik wel overwegen de twee gescheiden te houden. Zodat je niet in de verleiding komt ze door elkaar te halen, of jezelf rijk rekent en gekke bokkensprongen gaat maken (van de soort waarbij je toch je baas de huid vol scheldt en keihard F*CK schreeuwt… Kan zomaar gebeuren. Of bijna zomaar). Maar goed, ik ben dan ook fan van potjes en precies bijhouden wat waarvoor dient 😉

Heb jij een vrijheidspotje? En hoe noem je die?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

4 reacties

  • nicole orriens

    Ik noem het meer een soort vangnet potje. Voor als er wat mis gaat, dat ik mezelf dan financieel enigszins kan opvangen en niet te hard val.

    • Van her naar HOT

      Dit is dus eigenlijk wat je daarnaast nog hebt, niet als vangnet, maar voor als je wilt kiezen om het anders te doen 😉

  • Pasja

    Onze spaarbuffer is eigenlijk wat wij maandelijks sparen voor later en/of voor een grotere aanschaf. Wel leuk om een aparte naam ervoor te bedenken..-freedom money- klinkt ook wel lekker:)
    Verder hebben we ook spaar- of eigenlijk zijn dat reseveringspotjes die ik maandelijks aanvul.

    • Van her naar HOT

      Ja, zo’n naam kan ook wel helpen om het leuk(er) te maken, denk ik! Maar hoe je het ook noemt, sowieso fijn om achter de hand te hebben 🙂 Wij hebben ook reserveringspotjes, ja. Belangrijk om niet te vergeten, anders kan al dat vrijheidsgeld soms zomaar opgaan aan dingen waar je gewoon voor had kunnen sparen…