Spenden

Opletten in november

Gisteren las ik Adine’s post over No Spend November. Dat gaf mij het laatste zetje om zelf in november ook iets weer iets beter op te letten op hoe ik geld uitgeef. Zoals zij ook zegt, november is de ideale maand – voor de decemberdrukte – om even te (her)evalueren en gas terug te nemen. 

Voor mij gaat deze maand geen complete “no spend” worden. Ik heb al een aantal uitjes gepland staan en die wil (en, fatsoenshalve, kan) ik niet afzeggen. Daar ga ik dus wel geld aan uitgeven, maar het zijn allemaal dingen waar ik erg naar uitkijk en graag aan spendeer. Bewuste keuzes dus. Bovendien vond ik Adine’s waarschuwing erg goed:

Want hoe leuk het idee ook is; het helpt alleen als je zo’n maand ook gebruikt om duurzame veranderingen in je bestedingspatroon door te voeren. Een maand geld besparen door uitstel, om dat de maand erop weer in te halen, heeft natuurlijk niet zoveel zin.

Eerder heb ik het wel zo aangepakt, als ik probeerde een maand niets uit te geven. Gewoon alles op een (mentaal) lijstje zetten en dan in de nieuwe maand alsnog kopen. Tja, dan werkt het niet en levert het helemaal niets op. Bovendien val ik dan snel in de valkuil van het meteen maar heel veel meer uitgeven, oftewel een compleet averechts effect. Zonde, want dan eindig je met minder geld en heb je ook nog eens een slecht gevoel over jezelf.

Vandaar mijn afgeslankte versie. Met uitjes, maar min een aantal andere, niet essentiële uitgaven. Voor mij wordt No Spend November dus meer Zachte Reset November. Dat betekent:

 • Geen koffie kopen op het werk (besparing: gemiddeld €10 p/m)
 • Geen kleding kopen en al helemaal niet window shoppen, want ik heb meer dan genoeg (besparing: gemiddeld €95 p/m)
 • Minimaal €25 verdienen aan Euroclix/Marktplaats
 • Mijn winterkleding uitzoeken en opruimen, doneren (of verkopen) wat ik niet meer gebruik
 • Mijn maandbudget evalueren en evt. aanpassen
 • Financiële doelen voor volgend jaar in kaart gaan brengen
 • Hier gaat het overigens alleen om mijn ‘vrij te besteden’ budget. Ik heb bijvoorbeeld een apart budget voor cadeaus en daar gaat o.a. een huwelijkscadeau uit deze maand en waarschijnlijk ook decembercadeaus.

Voor de besparing heb ik ook al een doel: extra beleggen. Voor het einde van het jaar wilde ik graag €500 hebben belegd. Ik zit nu op ongeveer €420, maar in december leg ik volgens budget maar €50 in. Alles wat ik deze maand dus overhoud kan daarheen. Dan zou het toch mogelijk moeten zijn om dat doel van €500 te halen! Ik zal aan het einde van de maand een update geven.

Heb jij nog plannen om in november extra op je geld te letten? En welke dingen laat jij dan?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

13 reacties

  • Van her naar HOT

   Dat is wel een goed punt, ik heb een apart cadeaubudget en daar gaat bij mij ook wel het eea uit deze maand!

    • dertigermetkids

     ik werk bewust niet met allerlei budgetten.. soms is iets goedkoper, soms duurder. soms komen er verjaardagen bij zoals dinsdag een nieuw neefje 😀 (en dus VEEL cadeautjes kopen 😀 leuk!! ) zit uiteraard gewoon in ons maandbudget, ongespecificeerd … maar ben uberhaupt wat allergisch voor no spend maanden.. mn kids moesten ook nieuwe schoenen.. moet ik dat uitstellen tot december ? je maakt dan alsnog dezelfde kosten ? dus zie t nut er niet zo van in om kosten te gaan verschuiven.. bewust minder uitgeven is iets anders 😉 maar ik doe weinig nutteloze (voor mezelf dan) uitgaven dus als ik t deze maand niet zou mogen kopen, koop ik t alsnog volgende maand (met t risico dat mn zoontjes schoen opeens kapot is en ik op stel en sprong naar de dure maar op fietsafstand schoenenwinkel moet ipv met de auto naar een voordeligere… )

     • Van her naar HOT

      Haha, gefeliciteerd met je neefje! Leuk 🙂
      Dat is ook een goed punt, ik hoef alleen met mezelf rekening te houden. Mijn vriend en ik houden onze persoonlijke uitgaven gescheiden, dus hij doet al niet mee. Ook heb ik geen kinderen (of huisdieren) die voor onverwachte maar noodzakelijke uitgaven kunnen zorgen. Dat maakt het een stuk makkelijker. Al moet ik zeggen dat het tot nu toe nog niet super gaat… Hopelijk kan ik aan het einde van de maand positiever verslag doen 😉

 • Nicole Orriëns

  Ik let eigenlijk in het algemeen al wel op mijn uitgaven, en ga dus niet in een bepaalde maand extra opletten eigenlijk. Maar een maand is natuurlijk wel een mooie afgebakend stukje tijd om het vol te houden.

  • Van her naar HOT

   Ja, voor mij is dit ook alleen extra opletten, want het hele jaar door heb ik voor mezelf een budget. Nu gaat de broekriem wel wat strakker en inderdaad, zo’n maand is goed te doen om weer kritisch te kijken hoe het gaat.

 • Niet Tot 71

  Zelf doe ik nooit aan dergelijke dingen mee eigenlijk. Niet omdat het stom is of niet goed, maar ik leef eigenlijk gewoon zoals ik leef, en daar hoort voor mij altijd een redelijk frugal bestaan bij. Tuurlijk gun ik mezelf af en toe wel een gelukje. Of dat nou in eten, want daar wordt ik ook echt gelukkig van, of bijvoorbeeld een gadget of boek is maakt dan even niet uit. Ik denk dus altijd goed na over mijn uitgaven.

  • Van her naar HOT

   Dat is waarschijnlijk ook wel het beste, altijd nadenken voor je geld uitgeeft. Zulke challenges moeten ook wel bij je passen. Zelf gebruik ik ze vooral om mezelf aan het denken te zetten, want vaak ga ik na een tijdje toch “de fout in” of geef ik op omdat mijn prioriteiten veranderen. Het is een manier om duidelijker te krijgen wat ik belangrijk vind, meer dan echt een grote besparing te realiseren oid. Daarvoor heb ik m’n uitgaven ook al veel te veel teruggeschroefd eigenlijk (dus dat is weer fijn om te zien 🙂 )

 • Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl

  Leuk dat je naar mijn blog verwijst, dank je! En mijn versie ken je dus al 😉 Ik ben overigens de afgelopen dagen ook nog flink aan het verkopen via Marktplaats. Althans, flink advertenties aan het plaatsen. Opruimen vond ik ook wel bij deze maand passen 😉

  Het lijkt erop dat jij een hele mooie combinatie hebt van dingen laten en keuzes/prioriteiten opnieuw evalueren! Ik ben heel benieuwd hoe deze versie van No Spend November je gaat bevallen en kijk uit naar je update! En als je dan idd wat via Marktplaats verdient, kan dat dan bijvoorbeeld naar je beleggingsdoel, of heb je daar dan een ander doel voor?

  • Van her naar HOT

   Als ik wat verdien wil ik het ook naar het beleggingsdoel sturen inderdaad, maar mocht het heel hard gaan dan gebruik ik een deel misschien wel voor mijn vakantiepotje. Voorlopig heb ik overigens nog geen advertentie geplaatst, dus zo hard gaat het nog niet… Het opruimen gaat wel al lekker, al zijn het tot nu toe vooral spullen om weg te doen. Ook fijn, maar oude kranten leveren dan weer niet zoveel op 🙁

 • Bart

  Dankje voor de tips! Ik bereid mij voor op Black Friday en Blue Monday, in de hoop dat er meer bespaard wordt in de decembermaand.

  • Van her naar HOT

   Succes vast 🙂 Heb je ook een specifiek doel voor je besparingen?