VHNH Unsplash financiële doelen 2021
FIRE/HOT

Op de helft: update financiële doelen 2021

Voor iedereen die het gemist heeft: het is nu juli en daarmee is ruim de helft van het jaar 2021 alweer voorbij. Het leek me leuk om eens uit te zoeken hoe het met de financiële doelen staat die ik begin dit jaar stelde. Zoals elk jaar zijn ze uiteraard al bijgesteld, losgelaten, en sommige gelukkig gehaald.

Eerst het geheugensteuntje, wat waren onze financiële doelen voor 2021:

 • Studieschuld afbetalen
 • Een ton aan vermogen
 • De nettowaarde minimaal 30% laten groeien
 • 25.000 euro sparen voor een nieuw huis
 • 1600 euro sparen voor de zorgverzekering van 2022

De studieschuld

Vorig jaar ben ik heel agressief mijn studieschuld gaan aflossen, met het doel om voor mijn 30e schuldenvrij te zijn. Op de hypotheek na, natuurlijk. Mooi doel, maar het gaat dit jaar niet gehaald worden. Begin volgend jaar word ik 30, dus ook dat doel is automatisch niet gehaald. Sterker nog, achteraf heb ik een beetje spijt dat ik hier zo hard geld tegenaan ben gaan gooien. Dat was namelijk best lekker geweest nu als backup voor het nieuwe huis

Op dit moment heb ik nog precies 8450 euro van mijn oorspronkelijke schuld van 18.125 euro openstaan. De rente is nu 0% en ik kan nog een aantal jaar mijn aflossingen stopzetten als ik wil. Kortom, de druk om hier nu iets mee te doen is niet zo groot. Of nihil dus. Mijn schuld wordt ook nog eens elk jaar minder waard door inflatie, dus eigenlijk is het zonde om nu extra, of überhaupt af te lossen. Zeker met in het achterhoofd dat mijn maandbedrag nu maar rond de 50 euro is. Dat geld kan dus beter besteed worden.

Tussenstand: niet gehaald.

De eerste ton vermogen

Deze kan ik kort houden, want er staat al een langere update online (hierzo). Bovendien reken ik in onze nettowaarde het geld in stenen, oftewel de overwaarde, mee, dus dit doel was een beetje een makkie. Ik ben groot voorstander van haalbare doelen – niet alles hoeft altijd moeilijk te zijn. De nieuwe WOZ-waarde gaf ons net dat zetje (zet?) dat we nodig hadden om deze magische grens te passeren. Chill!

Tussenstand: gehaald!

De nettowaarde minimaal 30% omhoog

Hier moest ik wel wat meer rekenwerk voor verrichten, al wist ik eigenlijk voordat ik dat deed al dat we deze gehaald hebben. Onze woning is namelijk getaxeerd voor de verkoop en sindsdien reken ik met dat bedrag. Nog meer valsspelen… Interessanter vond ik of we dit doel ook halen zónder de overwaardestijging mee te nemen. Daar zit de echte uitdaging immers, want dat de huizenmarkt gek is wisten we al.

In januari was onze nettowaarde ongeveer 78.500 euro. Nu staat ‘ie op bijna 145.000 euro. Zoals gezegd is het grootste deel van die stijging te wijten aan onze woning. Als ik die ontwikkeling uit de berekening laat hebben we bijna 15.000 euro opgebouwd in een half jaar. Dat is dus wat we echt zelf hebben gespaard/afgelost/belegd. Wow, dat is heel netjes. Ik ben trots op ons 😀

Even rekenen: 30% van 78.500 is 23.550 euro. Daarvan hebben we nu 15.000 gehad, oftewel we zijn ruim over de helft (64%) van dit doel. Kaching! Dat moet toch goedkomen dit jaar. Als we niet teveel aan het nieuwe huis uitgeven in ieder geval…

Tussenstand: 19% omhoog, doel 64% gehaald.

25.000 euro voor een nieuw huis

Waarom we die 25.000 euro wilden sparen? Omdat we daarmee de kosten koper kunnen dekken en ook nog ons nieuwe huis kunnen inrichten. Deels een arbitrair getal, want mooi en rond, deels gebaseerd op mijn fijne nieuwe-huis-spreadsheet.

Wat ik niet had voorzien bij het opstellen van dit doel was dat we al zo vroeg in het jaar daadwerkelijk zouden slagen in het vinden van ons volgende huis. We dachten het eerste halfjaar te gaan oriënteren en dan nog zomaar een hele tijd nodig te hebben om beet te hebben. Dat pakte anders uit en inmiddels zijn we al lang en breed dat spaargeld weer aan het uitgeven aan het nieuwe huis. Taxaties, keuringen, aanbetalingen – voor niets gaat de zon op. En het bouwdepot krijgen we pas als de hypotheek ingaat, dus voorlopig komt alles direct uit eigen zak.

Dat is prima, daar hebben we immers voor gespaard, maar het maakt het wel wat lastig om de tussenstand te bepalen. Als we naar de huidige stand op de rekening kijken raken we alleen maar verder verwijderd van dit doel namelijk. Terwijl we, als we de uitgaven zouden weglaten, al op de 25.000 zouden zitten. Aangezien doelen er niet zijn om ons te demotiveren of om onlogisch beoordeeld te worden, gaan we dus van dat laatste uit. We hebben ruim 14.000 euro ingelegd vanaf januari en daarmee hebben we dit doel dus glansrijk gehaald.

Tussenstand: wordt het al tijd om nieuwe of extra doelen te stellen? Gehaald dus.

Zorgverzekering blablabla

Zorgverzekering blablabla

Waarom stel ik dit doel nog? Ik heb er volgens mij geen seconde aan gedacht sinds ik onze doelen opschreef en ik heb er eigenlijk ook helemaal geen zin in. Ja, het zou fijn zijn om niet achteruit maar vooruit te sparen. (D.w.z. eerst sparen en dan de verzekering voor het volgende jaar vooruit te betalen, in plaats van achteraf mijn buffer weer aan te vullen). Maar pff, whatever. Saai. Het kan me eigenlijk niet schelen, want het geld is er vooruit of achteruit toch wel. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat dit doel waarschijnlijk niet meer behaald gaat worden… (Of wel, want we sparen het geld wel ergens in een potje, dit is gewoon een broekzak/vestzak verhaal).

Tussenstand: stomme doelen zijn stom.

Conclusie

Misschien heb ik onze doelen dit jaar te makkelijk gemaakt? Misschien zijn we té geweldig? Wie zal het zeggen. Hoe dan ook, het gaat goed dus, met de doelen. Behalve met die twee die ik opgegeven heb. Maar hee, drie uit vijf is ook heel netjes. Lang leve de zesjescultuur!

Wel aardig om na te gaan denken over eventuele nieuwe of aanvullende financiële doelen. Kan de lat hoger, en willen we dat? Of ga ik onze doelen gewoon weer lekker vergeten tot ik in december bedenk dat het wel weer aardig is er een blogje aan te wijden? Waarschijnlijk dat laatste. Ken uzelf.

Hoe gaat het met jullie (doelen) dit jaar?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties

 • Audrey

  Hahaha, BRIL-JANT, die laatste alinea. Ik stel dus altijd alleen semi-hybride doelen in mijn hoofd. Die en die grote uitgaven wil ik doen, ik wil minimaal zoveel investeren en bedrag Y zou ook heel mooi zijn… En ja, die zorgverzekering, die betaal ik dan gewoon van mijn eindejaarsuitkering. Voelt altijd heel volwassen om die voor een groot deel zo verstandig uit te geven.

 • Dio

  Fijne update zo! En nog lekkerder hoe je ervoor staat. Het lijkt mij overigens een heerlijk gevoel om door die ton eigen vermogen heen te gaan. Bijna net zo euforisch als het behalen van je eerste ton omzet als ondernemer. In mijn geval dan. Ben benieuwd wat de rest van het jaar gaat brengen!