Algemeen

Onze nettowaarde…

Is nog niet zo heel hoog! Best confronterend om dat zo uit te rekenen, vind ik. Toch hoop ik dat het juist stimuleert om goed bezig te blijven. Voor ons is het nu nog toewerken naar nul, dat voelt aan de ene kant stom. Dat een nettowaarde van nul dan “fijn” is, of een mooi doel om nu na te streven. Aan de andere kant is het natuurlijk wel super om daar steeds dichter in de buurt te komen. En er dan overheen te gaan!

De berekening heb ik simpel gehouden:

nettowaarde = alles van waarde – schulden

Onder ‘alles van waarde’ reken ik bijvoorbeeld het huis (de WOZ-waarde, die ruim lager ligt dan de verkoopwaarde), ons spaargeld, beleggingen en de waarde van DeVriend’s auto.

Schulden spreken redelijk voor zich: onze hypotheekschuld en onze studieschulden.

Ik kom daarmee, per 1 oktober, op een nettowaarde van -€21.912. Poe… We hebben nog wel een lange weg te gaan voor we op nul zitten. Zoals het er nu naar uitziet bereiken we dat punt pas in januari 2020. Dat klinkt nog heeeeeeel ver weg! Misschien dat deze berekening me toch niet zo heel erg stimuleert, ik ben meer van de snelle, concrete resultaten 😉

Om me toch weer een iets beter gevoel te geven heb ik stiekem ook even een keer gerekend met de verkoopwaarde van onze woning. Voor de vorm heb ik die conservatief geschat, zodat het niet téveel vertekent. In dit positievere scenario kom ik voor 1 oktober 2018 op een nettowaarde van €3079! Woohoo 😀 Ons huis is sinds we het ruim een jaar geleden kochten namelijk al flink meer waard geworden. De €25.000 verschil is op dit moment echt nog aan de lage kant, we zien nu huizen als het onze voor nog €15.000 meer weggaan. (Stel je voor, als ik mezelf even rijk wil rekenen en ik neem dat getal dan staan we echt al dik in de plus met onze nettowaarde! Maar niet te lang bij stilstaan…)

Het is dus ook echt wel een kwestie van hoe je rekent en wat je meerekent. Voorlopig wil ik de voorzichtige versie aanhouden, waar het nog bijna 1,5 jaar duurt voor we de nullijn oversteken. Minder leuk nu, wel veiliger later. Ik wil me niet rijk rekenen, ik wil het gewoon zijn. (Niet echt rijk-rijk, maar wel lekker HOT). Vanaf nu zal ik in ieder geval met enige regelmaat hier onze nettowaarde delen. Duimen jullie mee dat het nog wat sneller gaat?

Hou jij je nettowaarde ook bij? En word je al een beetje blij van dat getal? Ik hoop het!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

12 reacties

 • M - TwoPennies

  Ik vind het heel motiverend om deze waarde bij te houden. Wij zijn ook begonnen met een negatieve waarde, wilden ook heel graag de 0 bereiken dus dat was een mooie mijlpaal om naar toe te werken!

  Zelf twijfel ik nu om de waarde van onze auto uit onze waardeberekening te halen. Daar ga ik deze maand nog even goed over nadenken.

  • Van her naar HOT

   Goed om te horen, ik hoop dat het voor ons ook zo werkt! Ik heb de auto er wel ingezet omdat die voorlopig heel waardevast is. Het is een oudere tweedehands (of derde… Of vierde) die eigenlijk niet meer echt in waarde daalt. Hij is ook maar rond de €1500 waard, dat scheelt. Het risico is dan ook minder groot. Hoe ik het met een duurdere auto zou doen durf ik niet te zeggen… Dan vertekent het beeld natuurlijk meer.

 • Niet Tot 71

  Zelf bereken ik onze nettowaarde al sinds maart 2017. Toen was deze ook negatief, namelijk zo’n €-8.000. In iets meer dan 3 maanden was dit ineens positief en nu staan we op ruim €18.000 terwijl we een auto van €7.500 gekocht hebben. Met andere woorden, we gaan als een speer. Ik vrees echter dat het vanaf nu iets langzamer zal gaan en vanaf komend jaar nog langzamer aangezien we tegenwoordig een kindje hebben en vanaf volgend jaar beiden minder gaan werken.

  Maar blijf volhouden. Het is een mooie motivatie om te blijven sparen aangezien het gewoon tof is om te zien groeien.

  • Van her naar HOT

   Wow, dat is snel gegaan, wat goed! Zo snel gaan wij zeker niet (of ik moet ineens wel de staatsloterij winnen…). En jullie krijgen wel veel moois terug voor het langzamere tempo nu, toch? 😉

 • Erik

  Ik heb geen auto en huur nog, dus voorlopig ben ik in alle soorten berekeningen positief!

 • Dromen & Doen

  Als je eenmaal de focus hebt op FIRE/HOT en hogere nettowaarde in zijn algemeenheid, dan zul je merken dat het verrassend snel gaat. Gewoon volhouden, komt dan echt goed.

 • valhalla

  Niet zo moeilijk om doen joh. Komt echt wel goed. Acht jaar geleden hadden we twee onverkoopbare huizen in de huizencrisis en ik dacht ook dat het nooit goed zou komen. Een heel wat minder rooskleurige situatie dan die van jou nu 😉 Inmiddels wonen we alweer bijna 4,5 jaar in Noorwegen en hebben we ondanks een voor Noorse begrippen klein inkomen (arm, volgens de statistieken, echt belachelijk) toch een behoorlijke ‘nettowaarde’. Het is maar een cijfer, kijken naar waar je van kan leven is net zo belangrijk. Je creativiteit om met minder rond te komen ligt niet in dat cijfer, maar is essentieel, bijvoorbeeld.