stop ontslag
Werk

En dan wordt je contract ineens níet verlengd…

Je raad het al, dit is een minder leuk bericht. Vorige week kreeg mijn vriend te horen dat hij geen vast contract aangeboden krijgt. Nu heeft hij over een tijdje dus zelfs helemaal geen baan meer. Dat hadden we allebei totaal niet zien aankomen. Ontzettend balen dus. Emotioneel is het natuurlijk een klap, maar ook financieel is een ontslag geen pretje.

De eerste stap is nu het netjes afwikkelen van alle zaken rondom dit ontslag. Voor nu wil ik daar niet te veel op in gaan, ten eerste omdat het allemaal nog vrij vers is en we nog niet helemaal weten wat er verder gaat gebeuren. Ten tweede ook omdat het überhaupt een rotsituatie is, waarin ik de privacy van mijn vriend wil respecteren. Misschien volgen de details nog een keer, misschien ook niet – we zullen zien 🙂

Lang leve onze buffers

Voorlopig is het gelukkig nog niet aan de orde, maar zonder werk is je inkomen (logischerwijs) ook een stuk minder zeker. Mijn vriend krijgt nu nog twee keer salaris uitbetaald en heeft daarna recht op WW. De eerste twee maanden is dat 75% van het laatstverdiende loon, daarna 70%, voor waarschijnlijk negen maanden in zijn geval. Genoeg tijd om een nieuwe baan te zoeken (of helemaal iets anders te gaan doen, wat hij misschien wil). Met de WW zou er voldoende zijn om van rond te kunnen komen zonder echt concessies te doen – hij zou alleen minder mee kunnen sparen.

Toch vind ik het een heel geruststellende gedachte dat we daarnaast onze buffers hebben. De mijne zit vol, de zijne voor een groot deel. In theorie zou hij nu zelfs per direct weg kunnen gaan en het achter zich laten en dan zouden we het ook nog ruim een half jaar redden zonder WW uitkering. Zelfs al hebben we niet officieel een potje Peace out money (ook wel FU money) 😉

Zoals ik al zei hadden we deze situatie echt niet zien aankomen. Opeens maakt dat de noodzaak, of op z’n minst het nut, van een buffer wel heel pijnlijk duidelijk. Zou mij hetzelfde overkomen, dan heb ik bijvoorbeeld (vanwege mijn ZZP werk) maar drie maanden recht op WW. Dat is wel even wat anders!

Op naar wat beters

Dat is nu in ieder geval het idee: zoveel mogelijk vooruit kijken en op zoek gaan naar een fijne, nieuwe baan. Mogelijk in combinatie met een opleiding om meer kansen te creëren. Hij is zich nu nog aan het oriënteren en we denken allebei dat dit ook een moment is om dingen te heroverwegen. Echt toekomstperspectief zat er in zijn huidige baan niet, dus ergens is dit ook een schop onder zijn kont om verder te gaan kijken. Jammer alleen dat zo’n schop wel pijn doet…

De komende tijd zal ik nog wel meer blogs schrijven die aan dit onderwerp raken. Natuurlijk zit het bij hem hoog, maar ik merk dat het mij ook veel bezighoudt. Het gaat heel fijn zijn om hier over een tijd op terug te kunnen kijken als een vervelend voorval uit het verleden. Tenminste, dat hoop ik natuurlijk. We blijven positief!

Ben jij weleens je baan kwijt geraakt? Hoe ben je daar toen mee omgegaan? Tips zijn welkom!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

10 reacties

 • FireMe

  Succes gewenst voor jou en je vriend! Inderdaad vooruit blijven kijken en moed houden. Afhankelijk van de sector is er volgens mij best voldoende werk te vinden?

  Ik ben wel eens ontslagen na een reorganisatie bij een parttime baan waar ik 20u/week werkte. De overige uren werkte ik als zelfstandige. Uit mijn bedrijf kwam destijds nog niet genoeg inkomen, ik moest terugvallen op WW maar wel zelf de eerste maand overbruggen. Uiteindelijk heb ik de sprong gewaagt en fulltime zelfstandig geworden, na een maandje WW en sollicitatieverplichting wist ik vrij zeker dat ik niet echt voor een baas wilde werken en dus de WW stopgezet…dit was de enige keer dat ik hier gebruik van heb gemaakt in een carrière van 22 jaar.

  • Van her naar HOT

   Dankje! Het gaat wel goedkomen, gelukkig hebben we daar allebei vertrouwen in. Maar nu even kunnen fast forwarden zou wel fijn zijn…
   Gaaf dat je dat toen zo hebt durven doen! Kan het me wel voorstellen, het voelt altijd fijner om zelf de controle te hebben over je inkomen (en je werk natuurlijk).

 • Mr. Thinkingbig

  Pittig! Sterkte voor je vriend. Tussen de regels door lees ik dat hij zijn werk niet meer geweldig vond. Klopt dat? Zo ja, dan is dit wel een kans (niet een fijne!) om een switch proberen te maken.

  • Van her naar HOT

   Bedankt! Niet zozeer niet geweldig, maar meer dat het wel duidelijk was dat hier niet genoeg groei in zat om het op de lange termijn te blijven doen. Hij had wel gehoopt er de komende tijd in ieder geval nog te zitten. Maar ja, inderdaad wel een kans om iets te vinden dat ook voor de toekomst beter aanvoelt 🙂

 • Audrey

  O, wat vervelend! Ik heb een keer WW gehad, dat was omdat ik als bijbaan op mijn stage-adres was blijven hangen en dat ivm de Flexwet ophield. Dat wist ik al ruim van tevoren en ik was al die tijd al aan het solliciteren naar een fulltime-baan. Dat was dus geen schok, maar wel vervelend. Ik hoop dat je vriend gauw een leuke baan vindt en dat hij het op een prettige manier kan afronden op zijn huidige werk.

  • Van her naar HOT

   Hm, dat klinkt inderdaad ook niet echt prettig. Blijft altijd balen. Wij hopen ook dat het snel klaar is, maar fijn afsluiten gaat ‘m al niet meer worden jammer genoeg.

 • Natalie

  Baan kwijtraken: het was of ik mijn eigen verhaal las. Ik kreeg altijd goede feedback, had met niemand ruzie, en als donderslag bij heldere hemel werd mijn contract niet verlengd. Daar sta je met je goede gedrag terwijl je over de 50 bent. Dan denk je echt voor een moment dat je nooit meer werk krijgt. Ik heb daar echter een dagtaak van gemaakt en het is wel gelukt.