Sparen

November Bespaarmaand…?

Dat was in ieder geval het plan, zoals jullie hier konden lezen. In hoeverre het ook echt gelukt is… Tja, sommige dingen gingen goed, anderen een stuk minder!

 

Nog even kort op een rijtje wat mijn voornemens voor november dan waren:

  • Geen koffie kopen buiten de deur
  • Geen kleding kopen
  • Minimaal €25 verdienen aan Euroclix/Marktplaats
  • Mijn kleding uitzoeken en opruimen
  • Mijn maandbudget evalueren en evt. aanpassen
  • Financiële doelen voor volgend jaar stellen

De successen

Ten eerste, de koffie. Elke ochtend nam ik nu zelf koffie mee voor in de auto, iets wat ik anders maar af en toe deed. Slechts één keer ben ik toch gezwicht. Het was een rotdag, ik was moe – ik heb er geen spijt van. (Besparing: zo’n €8)

Via Marktplaats heb ik €7,20 verdiend door een boek te verkopen. Verder heb ik jammer genoeg niets verkocht. Met Euroclix kwam ik aan het einde van de maand op net iets meer dan €10 uit, oftewel 1000 clix. (Benieuwd naar wat Euroclix precies is? Klik hier) Ik vond het zonde om nu al uit te laten keren, omdat ik bij meer clix een beter inwisseltarief krijg. Daar spaar ik dus nog mee door (ik zit nu al bijna op 2000 clix/€25!), maar in theorie had ik €10 kunnen krijgen. (Verdiend: €7,20 / €17,20)

Verder heb ik mijn maandbudget geëvalueerd en financiële doelen opgesteld voor volgend jaar. De doelen zal ik binnenkort delen in een aparte post (die vind je inmiddels hier) en over het maandbudget ben ik nog steeds niet uit. Ik blijf hangen tussen meer willen sparen, maar ook graag een iets ruimer budget voor mezelf hebben. De afgelopen maanden was het steeds relatief krap omdat ik een aantal grote uitgaven had voor mijn familie. Voor ik daar een beslissing over neem wil ik dus eerst een maand of twee kijken hoe het gaat als ik wel mijn hele geplande budget heb. Ik verwacht dat het dan ruim voldoende is.

De ‘oeps, dat had beter gekund’-jes

Zoals ik al zei, het ging niet alleen maar goed. Belangrijkste redenen daarvoor: ik heb wel kleding gekocht en ik heb mijn eerste boete met mijn huidige auto binnen. Balen!

In plaats van €95 te besparen door geen kleding te kopen heb ik precies €95 uitgegeven aan twee broeken. Hoewel het niet bij mijn plannen paste ben ik met beiden heel blij. Een donkere spijkerbroek omdat ik die niet meer had (en mijn lichte nogal zomers is) en een wat fleurigere broek omdat alleen maar blauw en zwart eigenlijk helemaal niet mijn ding is. Al mijn gave broeken die ik jarenlang gekoesterd heb zijn echter de deur uit (verkocht bij de IJ-hallen) want daar paste ik niet meer in. Jammer, maar helaas en ik vind het wel erg fijn om niet half gekleed de deur uit te hoeven 🙂

Die boete, tja, dat was gewoon stom. Stom en onnodig. Hoppa, €36 weg. Vier kilometer te hard gereden op een stuk waarvan ik wéét dat er flitspalen staan. Hoewel ik een “kleine onverwachte uitgaven/boetes” potje heb, heb ik dit toch uit mijn vrije budget betaald. Daar gingen die besparingen/extra inkomsten weer…

Tot slot het opruimen. Daar is helemaal niets van terecht gekomen. We hebben wel eindelijk lampen opgehangen in de hal en de gang en ons oude bed weggebracht, maar mijn kledingkast ziet er nog net zo uit als op 1 november (op die broeken na dan). Wat kan ik zeggen… opruimen is echt niet mijn ding. Ook niet als ik opeens bedenk dat ik aan een challenge mee ga doen.

De eindstand

€10,80 in de min, wat dat besparen betreft. Zonder die boete was het ook niet veel geweest, maar in ieder geval positief. Conclusie? Gewoon normaal doen op de weg en je aan de snelheidslimiet houden. En niet denken dat het zomaar lukt om een maand weinig tot geen geld uit te geven. Heel snel al merkte ik ook dat dat “verbod” juist averechts werkt voor mij (ik voorspelde het al…). Het gaat even goed, maar als ik dan de fout in ga dan ook meteen goed. Dus niet €5 voor sokken, maar meteen bijna €100 voor broeken. Ken uzelf.

Minder koffie kopen op mijn werk wil ik wel blijven doen. Ik deed dat al maar een of twee keer per week, maar het telt toch op. Als ik er elke maand €8 mee bespaar kan ik weer twee broeken kopen, bijvoorbeeld 😉

Of ik het weer zou doen? Dat denk ik niet. Het voelt voor mij helemaal niet fijn om zulke strenge regels aan mezelf op te leggen, zeker omdat ik weet dat het niet echt nodig is. Liever ga ik gewoon het hele jaar bewust om met wat ik uitgeef. Overigens heb ik mijn einddoel wel behaald! Op het nippertje heb ik het wel voor elkaar om €500 belegd te hebben (huidige waarde is een dikke €4 lager, maar daar doe ik niet moeilijk over). Ook het spaardoel voor mijn buffer heb ik gehaald. Al met al was november dus zo gek nog niet!

Ga jij je doelen halen voor dit jaar? Of spant het er nog om?

 

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!