Inspiratie

Nieuwe ronde, nieuwe kansen (+ mijn jaaroverzicht)

Het is 2019! Bijna een week alweer. Ook dit jaar vliegt de tijd. De feestdagen liggen achter ons, veel mensen zijn of gaan weer aan het werk (waaronder ikzelf) en de eerste goede voornemens zijn misschien al gesneuveld. Niks om je druk om te maken – als je echt klaar bent om iets te veranderen kan je daar op elk moment mee beginnen. Met nieuwjaar, je verjaardag, de eerste dag na je zomervakantie, of gewoon zomaar een willekeurige maandag zoals vandaag.

Zelf ben ik net een jaartje ouder geworden; 27 kaarsjes heb ik uitgeblazen (strikt genomen waren het er 13, maar ach). Het laatste jaar dat ik mezelf midden twintig mag noemen, van mezelf. Na alle feestdagen dus ook daarvoor nog veel heerlijk ongezonde dingen gegeten, teveel gedronken en veel te veel in huis gehaald. Ik word weer blij als ik eraan denk. Aan zelf een feestje geven geef ik graag wat uit.

Dat moet ook gewoon kunnen natuurlijk, maar dan wel omdat je er al eerder over nagedacht hebt. Uit angst niet genoeg eten te hebben ben ik wel iets over budget gegaan (en hadden we dus méér dan genoeg), maar in mijn jaarbegroting hou ik rekening met bijvoorbeeld mijn verjaardag. Toen ik daarover na zat te denken dacht ik dat het misschien ook wel leuk was om het overzicht dat ik gebruik met jullie te delen.

Bij deze*! Dit overzicht is ontstaan uit vele aanpassingen op de template van het Nibud. Niet teveel kopjes – in mijn eigen versie zijn het er nog minder omdat we beiden elke maand een vast bedrag voor huis/gas, water, licht/gemeentebelasting/boodschappen en nog wat sparen overmaken. Dat valt dus allemaal onder het kopje ‘huis’ in mijn bestand. Voor de duidelijkheid heb ik die dingen in deze versie wel opgesplitst.

De voorbeeldbedragen zijn voor de lol. Elk huishouden zal daar iets anders invullen. Misschien missen er ook wel kopjes zoals ‘kinderopvang’, ‘huisdier’, of haat je vakanties en hoef je daar dus helemaal niet voor te sparen. Auto of vervoer heb ik er zelf niet in meegenomen omdat ik een lease auto heb waarvoor geld direct op mijn loon ingehouden wordt. Overige kosten voor bijvoorbeeld OV betaal ik uit mijn vrij te besteden budget.

Zelf gebruik ik dit overzicht op twee manieren. Aan de ene kant om een idee te hebben over hoeveel ik kan en wil sparen en uitgeven per maand. Aan de andere om achteraf te kunnen zien hoe het in de vorige maanden ging, zodat ik eventueel op jaarbasis weer kan bijsturen. Heb ik een maand meer uitgegeven en daarom wat spaargeld opgesnoept, dan kan ik de volgende maand precies zien hoeveel zuiniger ik moet zijn om weer op koers te liggen om x of y te halen aan het einde van het jaar. (Mijn financiële doelen voor 2019 vind je hier).

Het is allemaal niet zo ingewikkeld 🙂 Alles kan elk moment aangepast worden, zodat je overzicht altijd actueel is. Mocht je het willen zou je zelfs een onderverdeling kunnen maken van begrote en daadwerkelijke uitgaven. Dan moet je alleen wel weer even met de functies aan de slag zodat je geen dubbele bedragen meeneemt.

Wat ik zelf ook fijn vind is dat ik meteen kan zien wat mijn savings rate in een maand was en wat ik in totaal aan bepaalde posten uitgeef per jaar. Allebei geen cijfers waar ik per se iets mee doe – het is ook gewoon wat het is – maar ik word er wel blij van om ze te berekenen. Ik begin Excel in ieder geval steeds leuker te vinden!

Werken jullie ook met spreadsheets of liever met pen en papier? Of zelfs helemaal zonder overzicht, uit de losse pols?


*Via deze link kan je mijn spreadsheet downloaden. Er zitten geen macro’s o.i.d. in, maar downloaden blijft natuurlijk op eigen risico. Mocht er nog iets onduidelijk zijn, laat het me vooral weten!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!