VHNH nettowaarde dip 2021 huis
FIRE/HOT

Nettowaarde-update halverwege 2021

De eerste helft van 2021 zit er weer op! Drie keer knipperen en… Het is voorbij gevlogen en nu er weer meer mag en ik eindelijk mijn eerste prik heb (woohoo, blij en dankbaar – go science!) lijkt de tijd helemaal snel te gaan. Aan de andere kant, ik moet ook nog steeds bijna veertig jaar werken tot ik met pensioen mag, dus zo vlot gaat het nou ook weer niet. Maar goed, dat allemaal als een lange, omslachtige introductie van deze nieuwe nettowaarde-update. Hoe staat het er anno juli 2021 voor met ons geld?

Korte antwoord: goed!

Lange antwoord: goed, alleen jammer van dat dipje deze maand. Ik zie onze nettowaarde het liefst alleen omhoog gaan, maar door een berg geld uit te geven aan ons nieuwe huis eindigen we deze maand ondanks de belastingteruggave zo’n 4000 euro lager dan vorige maand. Zie vorige post… Dat was natuurlijk niet onverwacht en de schade valt nog mee gezien de uitgaven, maar toch. En het ergste is dat het de komende maanden waarschijnlijk nog niet echt de goede kant op zal gaan – alleen maar achteruit. Maar hee, daar houden we wel een nieuw, groter, fijner huis aan over!

Al met al gaan we dus nog steeds redelijk steady richting de 1,5 ton nettowaarde. Daarin reken ik wel de waarde in stenen mee, zonder zouden we een héél stuk lager uitkomen. Denk: rond de 35.000. Nog steeds een heel mooi bedrag, maar wow, een koopwoning hebben helpt wel een boel. Zeker nu we de overwaarde in kunnen zetten bij de aankoop van ons nieuwe huis. Zonder hadden we het wel gered, maar ook een tophypotheek gehad. Het leven is oneerlijk, maar het is wel lekker als die oneerlijkheid soms in je voordeel werkt…

Verder is er eigenlijk weinig spannends om te melden. Ik ben vooral heel benieuwd naar de eindstand als alle huizenzaken geregeld zijn en het stof weer op ons geld neerdwarrelt. Spreekwoordelijk dan, want sinds we weer aan het beleggen zijn staat er natuurlijk zo min mogelijk werkeloos bij de bank. Onze buffer hebben we wel wat opgehoogd – naar 15.000 euro voor ons samen – met in het vooruitzicht hogere maandlasten dankzij een verdubbeling van onze hypotheek. Je kunt nou eenmaal niet alles (tegelijk) hebben. Bovendien geeft het ons een stukje gemoedsrust dat natuurlijk onbetaalbaar is*.


* Voor de rest is er M… oh nee, kopen op krediet proberen we zoveel mogelijk te vermijden. In theorie dan, want eigenlijk doe ik het continu. Ik betaal alleen elke maand de openstaande rekening weer af. Lang leve het Euroclix sparen!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties

  • Audrey

    Het is toch spannend en een tikkie stressvol zo met zo’n nieuw huis, he? Lekker wat relatieve rust daarna is meer dan welkom, dat begrijp ik helemaal.

    • Van her naar HOT

      Haha, laat dat “tikkie” maar weg hoor. Bizar ook hoe letterlijk elke stap weer z’n eigen soort stress met zich meebrengt… Maar goed, het einde komt in zicht!