Algemeen

Nettowaarde met ruim €7000 gestegen!

Eerlijkheidshalve moet ik daar wel meteen bij zeggen dat dit voornamelijk komt doordat de nieuwe WOZ-waarde van ons huis bekend is gemaakt*. Verder hebben we, met name dankzij Black Friday, juist weinig gespaard ten opzichte van andere maanden.

Voor onze nettowaarde reken ik met de WOZ-waarde van ons huis, in plaats van de marktwaarde. Die laatste ligt zo’n €35.000 hoger, maar daar heb je pas iets aan op het moment dat je verkoopt. Vandaar dus dat ik op deze manier reken, om meer zekerheid te hebben dat de uitkomst ook echt klopt.

Black Friday

Dan de reden dat we zoveel minder gespaard hebben, Black Friday. Ik geloof niet dat ik iemand daar nog iets over uit hoef te leggen. We werden allemaal doodgegooid met dit Amerikaanse fenomeen. Ach ja, je kan er een hoop van vinden. Wij hebben er maar gewoon gebruik van gemaakt en hebben een koelkast (koel/vries combo) en koffiezetapparaat gescoord.

Beide dingen die we al wilden kopen maar waar we steeds de knoop maar niet over doorhakten. De koelkast was zo oud (en vies, en lelijk) dat ik over het energielabel niet eens durf na te denken. Nu hebben we een fijne A+++ in de keuken staan. Deze is wel een stuk groter (1m85), maar de vorige was met z’n 1m39 ook wel aan de krappe kant. Voor een week boodschappen doen – wat we uit besparingsoverwegingen graag doen – was eigenlijk onmogelijk. Het paste gewoon niet!

Ook het koffiezetapparaat liep wel op z’n laatste benen. Het was jaren geleden bij een verhuizing al beschadigd geraakt en nooit meer helemaal de oude geworden. In dit geval is de nieuwe wél veel kleiner en we kregen er een melkopschuimer bij cadeau. Hmmm, daar kan ik heel erg van genieten.

Overigens hadden wij niets gekocht als we niet al ergens naar op zoek waren. Niet alleen zijn de Black Friday deals hier in Nederland vaak niet zo bijzonder (of zelfs gelogen!), het is natuurlijk ook een gigantisch risico tot ondoordachte impulsaankopen. Ik werd er zelf ook bijna in meegezogen. Hebberig word ik ervan. Terwijl ik me een dag later niet eens kan herinneren wat ik opeens zo interessant vond dat ik het bijna kocht. Gelukkig ben ik daar niet ingetrapt 😉

Ongeduldig berekenen

Dus, de nettowaarde. Ik heb ‘m stiekem een beetje voorbarig berekent. De WOZ-waarde is namelijk voor 2019 bekend gemaakt en ik heb ‘m toch al in mijn overzicht voor december verwerkt. Ik kon het niet weerstaan om nu al mijn grafiekje omhoog te zien schieten richting nul. Een klein pleziertje dat ik mezelf gun. Dat maakt bijna dat een hogere WOZ-waarde leuk wordt, al betalen we daardoor volgend jaar wat meer gemeentebelasting… Bovendien is de WOZ-waarde nu een paar duizend euro hoger dan onze hypotheek. Yes!

We komen nu uit op -€12.042. Nog lang niet bij de nul, maar wel alweer €9700 hoger dan vorige maand. Dat sparen we normaal echt niet zomaar in een maand bij elkaar!

Voor de berekening neem ik naast de WOZ-waarde ons spaargeld, onze beleggingen en de auto (die erg waardevast is) mee. Ik trek onze schulden (hypotheek en studieschuld) er vanaf.

Het zal nog wel even duren voor we op de nul zitten, laat staan een positieve nettowaarde hebben. En ik kan niet wachten! Al gaat het me altijd te langzaam, het motiveert wel om zo door te gaan.


* Update 11-2-2019: Dit was blijkbaar slechts de voorlopige berekening, de definitieve WOZ-waarde kregen we in februari en bleek nog hoger te zijn!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

4 reacties

 • M - TwoPennies

  Fijn dat je lijn een extra grote sprong richting de 0 maakt. Die 0-lijn was voor ons ook echt een grote eerste mijlpaal om naartoe te werken.

  Wij hebben dit jaar juist bezwaar aangetekend tegen de WOZ omdat ie hoger was dan een vergelijkbare woning in onze straat. Bespaart weer OZB en iets extra HRA.

  • Van her naar HOT

   Oh, ja, dat kan ik me voorstellen! Bij ons ging ‘ie nadat wij’m gekocht hadden vorig jaar (terecht) met 20.000 omhoog dus ik was allang blij dat het dit jaar niet zo bizar stijgt. Bovendien willen wij waarschijnlijk over niet al te lange tijd verkopen en dan kan het weer gunstig zijn.
   Jullie succes met het bezwaar!

 • dertigermetkids

  hoezo scheelt de woz bij de hra ???

  hier wordt de woz ergens in januari bekend.. bij jullie nu al ?
  ik ben benieuwd.. staat nu op 230.000 (gok dat als we nu verkopen we er makkelijk 300.000 voor krijgen ? er gaan veel kleinere huizen al voor dat flinke bedrag weg hier.. staat iig niet onder water.. :p taxatie 3 jr geleden was ook al 242.000 )

  wat stijgt jullie netto waarde super!! heerlijk!
  ik hou het pas een jaartje bij.. (vind het zo’n gedoe.. reken spullen dus ook niet mee.. enkel woz waarde + spaargeld + uitstaande lening + inleg beleggingen – hypotheek – duo ) lekker simpel 🙂 motiveert enorm idd!!

  • Van her naar HOT

   Ik denk vanwege het eigenwoningforfait, maar daar ben ik niet zo heel goed in thuis…

   Hier kreeg ik inderdaad al een week of twee geleden bericht, wel een stuk eerder al dan die voor 2018. Fijn dat jullie huis ook zo veel meer waard is!
   Ik reken trouwens alleen de auto extra mee hoor, verder ook heel simpel 😉