VHNH nettowaarde schulden bezit
Algemeen

Nettowaarde februari 2020

Als ik heel, heel erg eerlijk ben wist ik even niet zo goed waarover ik zou schrijven. Dan maar een nettowaarde update – om de bal in ieder geval weer aan het rollen te krijgen na mijn weekje vakantie. Bovendien hebben we bijna weer een mijlpaal bereikt, dus dat vond ik wel leuk om te delen.

Deze maand tikken we namelijk bijna de €25.000 nettowaarde aan. Het scheelt nog maar een paar honderd euro. Bijna zo weinig dat ik wil zeggen, we sparen wat extra om nu al die grens over te gaan. Maar ja, met al die vakanties… is alles al heel precies gebudgetteerd. Doe daar nog wat onderhoud aan de auto van mijn vriend bij en dan blijft er niet zomaar wat over om extra opzij te zetten. Het zij zo.

De witte lijn is onze nettowaarde, groen is de trendlijn op basis van de daadwerkelijke nettowaarde, en oranje is een voorspelling op basis van wat we in principe zouden (kunnen) sparen.

Mede dankzij de vakantie- en autoreserveringen kwamen we deze maand weer iets onder onze voorspelde groei uit. Of mijn voorspelde groei eigenlijk – mijn vriend vind het bijhouden van de nettowaarde nét wat minder spannend dan ik…

Ik bereken de nettowaarde trouwens op basis van bezit – schulden (= WOZ-waarde huis + beleggingen + spaargeld + waarde auto – hypotheek studieschuld). Vandaar dat ik niet kan wachten tot we eindelijk de nieuwe WOZ-waarde weten en ik die kan updaten. Ik verwacht best een forse sprong van weer rond de €20.000; de WOZ-waarde is vrij conservatief ten opzichte van de prijs waarvoor appartementen in onze buurt weg gaan namelijk.

Volgende maand gaan we – WOZ of niet – hoe dan ook over de grens van €25.000 heen. Best gaaf, al op een kwart van honderdduizend! Het valt me eigenlijk ook alles mee met hoe saai het is als je nettowaarde eenmaal boven nul komt. Daar was ik een beetje bang voor, maar ook elke euro in de plus blijft er eentje. Alleen jammer dat het nog wel even duurt voor we de €100.000 gaan halen – zoals je ziet past dat nog niet in de korte termijnvoorspelling van mijn grafiekje 😉

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

7 reacties

 • mariimma

  Ik vind dit echt een hele mooie nettowaarde voor mensen van jullie leeftijd, daarmee lig je echt straatlengtes voor op heel veel mensen!

  Ikzelf vind overigens ieder tiental extra ook al een feestje waard… 😉

 • Mr FireMe

  Ik sluit me helemaal aan bij Mariimma, alleen al het bijhouden van en bewust bezig zijn met die nettowaarde geeft je zoveel voorsprong en voordeel in de komende jaren. De volgende mijlpalen komen sneller dan je denkt!

 • Audrey

  Goed gedaan! Ik heb net ook mijn nettowaarde maar eens berekend en ik schrok eigenlijk wel van hoeveel het al is, haha. Al zou ik zelf denk ik mijn auto niet mee tellen.

 • TheMoneyMindset

  Wat een mooi resultaat. Net zoals Mariimma en Mr Firme al aangeven, is dit een prachtige mijlpaal, die je zeker niet zou moeten “downgraden”.