VHNH nettowaarde positief groei december 2019
FIRE/HOT

De eindstand: nettowaarde december 2019

Het blijft een bizar fenomeen: dat de tijd sneller lijkt te gaan naarmate je ouder wordt. Nou ben ik nog best jong, al zeg ik het zelf, maar mijn god, wat vliegt ‘ie al! En dan is deze december ook nog eens de laatste maand van het decennium. Hoogste tijd voor een nettowaarde-terugblik dus!

In mijn allereerste nettowaarde update stonden we nog meer dan €20.000 in de min. Ik vond het best heftig om dat toen zo uit te rekenen. Dan ben je pas 26 en staat je nettowaarde zo in het rood. Veel meer schuld dan bezit. Hoe confronterend het ook was, het gaf ook weer motivatie om naar de nul toe te werken.

En dat is gelukt!

In oktober 2018 begonnen we met meten, toen rekende ik ook uit dat we op ons huidige tempo toen, pas na 1,5 jaar het kantelpunt naar positief zouden bereiken. Oef… dat vond ik eigenlijk veel te lang.

Gelukkig hadden we gaandeweg een paar meevallers. Ik kreeg een erfenis, waarmee we €5000 aan ons spaargeld konden toevoegen. Onze WOZ-waarde ging flink omhoog. (Voor de waarde van ons huis – een stuk bezit – houd ik de WOZ-waarde aan. Die is een flink stuk lager dan de verkoopwaarde, maar dan reken ik mezelf tenminste niet rijk). En we gingen allebei meer verdienen en konden dus meer gaan sparen. Wij verdienen nu allebei modaal en dat is best riant als je maar met zijn tweeën bent en in een klein appartement woont.

In februari staken we op die manier ineens al een jaar eerder dan verwacht over van negatief naar positief. Wat was dat gaaf! Nadat wij onze schulden in 2018 helemaal afbetaal hadden (op studieschuld en hypotheek na!) merkte ik wel dat ik een nieuw doel zocht. Ergens naartoe werken maakt het een stuk makkelijker om vol te houden, vind ik. Dat nieuwe doel werd dus die positieve nettowaarde. Maar ja, toen was die in the pocket, en dan…?

Evalueren en bijstellen

Wij sluiten dit jaar af met een nettowaarde van ruim €23.000. Daar zitten onze eindejaarsbonussen al bij, plus nog wat overschotten van spaarpotjes van dit jaar. In een jaar tijd zijn wij dus van meer dan €20.000 in de min, naar meer dan €20.000 in de plus gegaan. Wow!

Ik ben ontzettend dankbaar voor de meevallers die we daarin hebben gehad, want het was echt niet allemaal onze eigen verdienste. De helft van die groei is echt het gevolg van die meevallers. Als ik die niet mee zou rekenen (WOZ en erfenis dus), dan zouden we in januari pas de nul voorbij gaan. Dat is echt wel een groot verschil. Nog steeds hebben we mijn verwachtingen ruim overtroffen, dat sowieso, en daar ben ik ook heel trots op.

Wat ik de laatste maanden wel gemerkt heb is dat ik meer naar mijn eigen gevoel en wensen moet luisteren, en minder naar wat (ik denk dat) anderen vinden. Vandaar dat we vorige maand besloten om wat minder te gaan sparen, bijvoorbeeld. Ik merkte dat ik het niet volhield om op dit tempo door te gaan, in ieder geval niet zolang ik geen concrete – korte(re) termijn – doelen heb om naartoe te werken.

Natuurlijk had ik ook persoonlijke financiële doelen, daar zal ik deze maand ook een uitgebreide update van geven. Die ga ik voor volgend jaar ook weer stellen. Maar een groot, gezamenlijk doel hebben we eigenlijk niet meer. Tenminste, we willen zoveel mogelijk geld sparen voor de aankoop van een volgend huis, maar dat is niet wat je noemt een SMART doel 😉 Daar zijn we dus nog over aan het nadenken. Wordt vervolgd!

Hoe dan ook sluiten wij dit jaar dus, zeker op financieel gebied, heel positief af. We hebben mooie reizen kunnen maken, we hebben veel gespaard, op werkgebied hebben we stappen gezet – beter kan eigenlijk niet. Fijn om daar weer even bij stil te staan.

Hoe kijk jij op 2019 terug? Met een positief gevoel, of kun je niet wachten tot 2020 begint?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

5 reacties

 • Dromen&Doen

  Knap gedaan zeg. Chapeau! Op zo’n resultaat mag je zeker trots zijn.
  Ik snap heel goed dat je nu wat minder wilt sparen. Zoveel mogelijk sparen word je ook niet blij van volgens mij. Balans is wel fijn.

 • Flow

  Lekker bezig! Knap resultaat in iets meer dan een jaar tijd. Die meevallers zijn mooi meegenomen, het is wel jullie verdienste dat je de erfenis gespaard hebt en niet uitgegeven!
  Goed om steeds te blijven kijken naar wat voor jou goed voelt, hier is het ook steeds balans zoeken en soms slaat het een beetje door en mag het een tandje terug.

 • mariimma

  Goed dat je die lat wat lager gelegd hebt. Dit is namelijk gewoon een fantastisch behaald doel, zeker op jullie leeftijd. Daar mag je erg trots op zijn!

 • ria

  Mooi gedaan. Het fijnste werkt voor mij doelen op korte termijn die vastgehaakt zitten aan doelen op lange termijn. We hebben onze doelen ook weer behaald. Aflossing hypotheek, sparen voor pensioen, motor, vakantie. Ook hier is sparen gegaan als een tierelier wat ook noodzakelijk is, want over 13 maanden ga ik stoppen met werken en dan mjin pensioen eerder laten ingaan. Dus daarna zal er niet meer zoveel gespaard worden…….. Sparen kan je ook helpen om in de toekomst minder te werken, of een bedrijf op te zetten of wat dan ook. Sparen kan je helpen om je mogelijkheden te vergroten. Wat is jouw wens?

 • Maris | Moneyzz.nl

  Wauw dat hebben jullie knap gedaan! Leuk om te lezen!
  Ik ben zelf ook tevreden over 2019. Was hier een gek jaar met ineens heel veel extra kosten voor de verbouwing van het klushuis. Ik verwacht dat 2020 echt een heel mooi jaar gaat worden, er wordt weer verder verbouwd en ik hoop het in huis zo goed als af te kunnen ronden!
  Heel veel zin in de feestdagen, maar ik kan dus ook niet wachten tot 2020 begint.