Sparen

Sparen is een marathon, geen race (plus: hoeveel ik spaar)

Niet genoeg! Tenminste, het gaat me niet snel genoeg: ik heb mijn doelen opgesteld, ik heb mijn budget bijgesteld en ik ben aan het sparen geslagen. Waarom duurt het dan nog zo lang!?

Sparen kan best frustrerend zijn, merk ik. Al meerdere keren de afgelopen weken heb ik verzucht (of geschreven) dat ik wilde dat ik kon fast-forwarden door de tijd. Doorspoelen naar het moment dat ik al mijn doelen heb behaald, alles heb gespaard en eindelijk weer nieuwe doelen kan opstellen. Maar dat gaat dan weer niet. Ik moet gewoon wachten (stel je voor!) en netjes doorgaan zoals ik nu doe. Argh!

Het is ook nooit genoeg

Hoeveel ik nu dan spaar? De afgelopen maanden telkens rond de 20%. Deze maand (en waarschijnlijk de komende maanden) haal ik al bijna 31%. Soms komt er aan het einde van de maand nog wat bij, zoals deze maand. Voor september kom ik uiteindelijk op ruim 36%; een heel nette savings rate, al zeg ik het zelf*. Wat reken ik dan mee? Geld dat ik spaar (voor mijn buffer, bijvoorbeeld), geld dat ik beleg en geld dat we op onze gezamenlijke rekening sparen. Alles wat ik niet (op redelijk korte termijn) uitgeef eigenlijk.

Met de hoeveelheid ben ik dus wel tevreden, maar de eindstreep voor mijn doelen komt maar heel langzaam dichterbij. Een doel halen voelt even heel goed maar dat goede gevoel blijft niet lang hangen. Daarna is het weer gewoon buffelen. Dat zijn de momenten dat ik het moeilijk vind om gemotiveerd te blijven.

Er zijn natuurlijk manieren om mijn doelen sneller te halen. De simpelste is ze (naar beneden) bijstellen, maar dan zou ik vals spelen. En mijn doelen niet echt halen, dat ook. Een tweede optie is minder uit gaan geven. Als je mijn budgetreeks gelezen hebt (het eerste deel vind je hier) dan weet je dat ik dat al geprobeerd hebt. Spoiler alert: voor mij was het geen succes. Er moet wel geld overblijven om te leven en dan wat mij betreft ook nog wat voor de leuke dingen die ik belangrijk vind.

Doe de side hustle

De derde en laatste optie is meer gaan verdienen. Deze maand heb ik dat een beetje geprobeerd. Ik ben achter wat kleine freelance klusjes aangegaan (vooralsnog is daar niets uit gekomen), ik heb me aangemeld bij Euroclix (dit heeft me sinds begin september €10 opgeleverd), heb mijn iPad verkocht (€50) en heb op de IJ-hallen gestaan met mijn moeder en zusje (€45 winst, een leuke dag in de zon en een opgeruimde(re) kast). Vandaar die €100 extra. Echt zoden aan de dijk zet het allemaal niet en ik had ook maar één iPad om te verkopen, dus dit lukt natuurlijk niet elke maand.

Binnenkort wil ik wel gaan kijken of ik serieuzer aan de slag kan met een side hustle. Een side hustle is iets voor “ernaast”. Ik werk full time, maar zou graag in mijn vrije tijd nog wat extra inkomsten binnen halen. Om dat sparen wat minder tergend langzaam te laten gaan, maar ook om mezelf te ontwikkelen. Als je het echt goed doet kan het er zelfs voor zorgen dat je niet meer van je baan afhankelijk bent, wat in het kader van financiële onafhankelijkheid natuurlijk heel mooi is.

Tegelijkertijd wil ik ook niet dat mijn hele leven om geld gaat draaien. Bovendien werk ik al full time (in mijn geval 40u per week en daar komt ook nog reistijd bij). Het druist ergens wel een beetje in tegen het idee van FIRE en HOT (Financial Independence, Retire Early en Happy, Opportunity rich & Time rich) om daar bovenop nog extra te gaan werken. Vandaar dat ik alleen dingen wil doen die ik leuk vind of die me weinig tijd kosten. Het moet wel een beetje leuk blijven.

nick-abrams-197003-unsplash
Photo by Nick Abrams on Unsplash

Slow and steady wins the race

Ken je dat verhaal van de schildpad en de haas? Iets van, haastige spoed is zelden goed. Zo is het natuurlijk ook met sparen en andere financiële doelen. Je kan wel meer en sneller en groter en nu, nu, nu willen, maar geduld is een schone zaak (om er nog maar een spreekwoord tegenaan te gooien). Af en toe lijkt sparen net op consumeren, want ook in de wereld van FIRE is er wel een soort ratrace. Wie is het snelst financieel onafhankelijk? Wie heeft de hoogste savings rate? De meest lucratieve bij-verdiener?

Afstand nemen van die race en bij je eigen doelen blijven is heel belangrijk om het sparen vol te houden, in ieder geval voor mij. Het hoeft niet altijd sneller en – heel cliché – de weg er naartoe zit ook vol met nieuwe inzichten en waardering voor je eigen successen. Je weet zelf het beste waarom je doet wat je doet, wat je drijft. De tijd nemen (al dan niet gedwongen) om daar bij stil te staan kan helemaal geen kwaad. Voor mij is deze blog een manier om dat te doen. Reflecteren op mijn keuzes zorgt ervoor dat ik steeds beter weet wat ik wil, al gaat het dan met vallen en opstaan…


*De grote vraag is dan natuurlijk: hoeveel verdien ik? 36% van wat? Hoeveel euro’s is 36%???

In september spaarde ik al €600 en dat wordt, als alles goed gaat, aan het einde van de maand €700. Reken het verder zelf maar uit 😉 Overigens verschilt mijn inkomen elke maand een beetje, maar met €600 kom ik altijd min of meer rond de 31% uit.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

6 reacties

 • dertigermetkids

  haha herkenbaar na verloop van tijd wordt t saai.. wij halen dit jaar zelfs ons spaardoel. tja en dan.. meer investeren en starten met extra aflossen 😀 ook erg saai haha

  • Van her naar HOT

   Haha, stom is dat hè, dat je zo goed bezig bent maar dat het gewoon en saai begint te voelen. Wel super dat jullie dit jaar je spaardoel gaan halen! Blijft hoe dan ook een mooie prestatie en fijn op de lange termijn ?

   • dertigermetkids

    is ook niet alleen mn spaardoel voor dit jaar, maar uberhaupt mn spaardoel.. dus enkel geld wat we gebruiken weer aanvullen en meer niet… heerlijk 🙂 bizar. nooit gedacht uberhaupt op dit punt te kunnen komen en zeker niet nu al.. nu lekker verder aflossen, beleggen, investeren (zonnepannelen oid of leuke investeringsprojectjes), ook wat spullen vervangen (grotere parasol, nieuw zonnescherm, nieuwe tuinset.. (niet allemaal dit jaar nog hoor haha) maar verder gewoon genieten van de luxe positie financieel en blijven genieten zoals we nu doen en hopelijk de rest van t geld verstandig blijven gebruiken ipv opeens over de balk smijten :p