VHNH salaris inkomen ideaal geluk
Algemeen

Mijn ideale salaris

Geen idee eigenlijk of het iemand iets interesseert, wat ik graag zou verdienen. Mij wel – van de week zat ik daar ineens aan te denken. Wat zou nou mijn ideale salaris zijn?

Ik ben er nog lang niet, bij dat gewenste salaris. Tegelijkertijd is het ook weer niet ondenkbaar dat ik het te zijner tijd wel ga verdienen. Dat valt weer mee dus. En het zit nog onder die magische grens waar de salaris/geluk-balans optimaal is. Misschien ben ik dus nog te bescheiden?

Hoeveel is genoeg?

Mijn huidige salaris is ongeveer €2100 netto per maand, inclusief een leaseauto, excl. vakantiegeld en bonus. Door variabele toeslagen verschilt het iets van maand tot maand wat er precies op mijn rekening wordt gestort. Van dit salaris kan ik prima rondkomen, sparen (dit jaar gemiddeld 28,5% van mijn salaris) en leuke dingen doen (zoals een maand door Amerika reizen).

Dat neemt niet weg dat ik best meer zou willen verdienen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Hoeveel dan? Ik zat zelf te denken aan €3000 netto, (wederom exclusief vakantiegeld en eventuele bonus). Dus mocht iemand zin hebben om mij werk aan te bieden, bij deze mijn gewenste salaris πŸ˜‰

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van waar ik het aan uit zou willen geven.

HoeveelWaaraan
Gezamenlijke vaste lasten€750
Persoonlijke vaste lasten€250
Gezamenlijk sparen & beleggen€750
Persoonlijk sparen (incl. vakantie)€500
Persoonlijk beleggen€250
Vrij te besteden (incl. goede doelen)€500

Met €3000 netto zit je op ongeveer €4385 bruto, en op een jaarsalaris (incl. vakantiegeld) van ruim €57.000. Ja, dan moet ik dus nog wel even wat salarisverhogingen krijgen. En ik ga hierbij ook van onze huidige situatie uit, in ons tweekamerappartement en zonder kinderen. Mocht daar verandering in komen dan zou ik het verschil nog weer extra willen.

Is meer beter?

Dat blijft natuurlijk de vraag. Meer dan ik nu heb, heb ik niet nodig. En meer willen maakt zeker niet gelukkig. Maar het lijkt me wel fijn. Gewoon, lekker makkelijk om wat meer te hebben. Dat je net wat zorgelozer elke maand door komt en een keer minder vaak de afweging hoeft te maken of je wel of niet met collega’s naar de vrijmibo kan.

Ja, ik laat het FIRE-ideaal steeds meer varen. Ik hoef geen 50% of meer van mijn salaris te sparen. HOT sprak me vanaf het begin al meer aan, maar dat doet het ook steeds meer. Zoals het er nu voorstaat kan ik (bijna) alles doen wat ik wil, met mate. Eigenlijk zou ik het fijn vinden als dat minder gematigd hoeft.

Van die €500 zou ik vast niet elke maand alles uitgeven en juist dat lijkt me heel prettig. Dat je rustig wat overhoudt zonder er moeite voor te doen of heel bewust dingen te laten. Dus wel elke maand een keer uit eten en weer eens een dure/duurzame spijkerbroek kopen. Geen maanden twijfelen over een fitbit en ook geen twijfel voelen over wel of niet weer €50 aan Kiva doneren. Een boek kopen als het me aanspreekt (en dan doorgeven of -verkopen natuurlijk). Lijkt me heerlijk!

Maar goed, tegen de tijd dat het zover is wil ik vast nog weer meer… Leer mij mensen kennen πŸ™‚

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

8 reacties