VHNH financiële doelen 2020 sparen reserveren beleggen
Sparen

Mijn financiële doelen voor 2020

Na lang wikken, wegen en heroverwegen, presenteer ik dan eindelijk mijn financiële doelen voor dit jaar!

Vorig jaar haalde ik mijn doelen eigenlijk verrassend makkelijk. Het waren dan ook realistische doelen – daar geloof ik erg in. Ik kan nu wel gaan zeggen dat mijn doelen is mijn buffer te verhogen naar €10.000, maar tenzij ik ineens drie keer zoveel ga verdienen is dat echt niet haalbaar. Tegelijkertijd wilde ik mijn doelen voor 2020 wel iets uitdagender maken. Het mag best wat moeite en creativiteit kosten om ze te halen.

Dus, without further ado, mijn doelen:

Financiële doelen 2020

In totaal komt dat neer op €11.500 opzij zetten. Klinkt best bizar, want daarnaast sparen we dus gezamenlijk nog voor o.a. een volgend huis en een nieuwe auto (allebei voor over een paar jaar).

Kanttekeningen

De * moet ik even toelichten: de oplettende lezer zal misschien denken, ‘Huh, buffer naar €5500, dat is maar €500 meer dan in 2019. Hoe kom je dan in totaal zo hoog uit?’

Klopt helemaal! Eind vorig jaar besloot ik vrij plotseling dat ik tóch mijn zorgverzekering ook eens vooruit wilde betalen voor het hele jaar. Om dat eens te proberen en omdat 2% korting toch best aardig is op zo’n bedrag, bij vrijwel 0% rente op de spaarrekening. Hop, zo dik €1400 richting de verzekeraar op 2 januari. Dat geld had ik dus niet opzij gezet en kwam daarom uit mijn buffer. Vandaar ook dat onze nettowaarde deze maand omlaag ging, in plaats van omhoog 😉

Daarom dus voor dit jaar zowel het doel om mijn buffer weer aan te vullen – maar jammer genoeg niet echt verder laten groeien – én het doel om nu wel vooruit te sparen voor mijn zorgverzekering voor 2021. Een verstandige vrouw leert van haar fouten en verandert haar aanpak dan gauw!**

Hebben jullie nog ambitieuze (financiële) doelen gesteld voor dit jaar?


** Eerst gebruikte ik hier een variatie op “Een slimme meid…”, maar ik vind dat echt een ruk-uitdrukking eigenlijk. Zo betuttelend. Alleen al het verwijzen naar (jonge) vrouwen met de term ‘meid’, bah. De intentie erachter is vast goed maar ik krijg altijd rillingen als ik slimme meid zo gebruikt zie worden. Maar goed, ik heb dus maar iets aan leesbaarheid opgeofferd ten behoeve van het nooit meer gebruiken van achterhaalde uitspraken. Als je nog een beter 21e-eeuws alternatief weet dat makkelijker van de tong rolt, kom maar door!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

18 reacties

 • TheMoneyMindset

  Dat zijn mooie doelen! Is die €5000 voor vakanties jullie gemiddelde jaarlijkse vakantiebudget? Heel veel succes in ieder geval met het behalen van je doelen dit jaar!

  • Van her naar HOT

   Ha, nee, zeker niet! Vorig jaar hebben we een grote reis gemaakt waardoor het budget ook erg hoog uitkwam, maar dit jaar was dat eigenlijk helemaal niet het plan. Onverwachts gaat mijn familie een hele mooie reis maken waar ik heel graag mee wil, dus vandaar dat het weer zo hoog is. Ik moet wel zeggen dat we sowieso graag geld uitgeven aan vakanties, dus op €3500 per jaar p.p. komen we gemiddeld wel uit. Het liefst zouden we om het jaar een grote reis maken.

   • Geldover

    Ik betaal ook eens per jaar de zorgpremie. Hier wordt hij automatisch afgeschreven op 27 december. Zelf ooit bewust gekozen om hem einde van het jaar over te maken omdat ik toen tegen de vermogensrendementsheffing aanschuurde😜. Voor mij is het niet alleen het voordeel van 2%, maar ook dat ik niet elke maand auw denk op het moment dat t afgeschreven wordt. Ik hou mezelf liever voor dat ik nu elke maand dit bedrag voor mezelf spaar😂

    • Van her naar HOT

     Haha, slim! Wat betreft het afschrijven/sparen, ik moet nog zien of ik me daar echt beter bij voel… vind het ergens wel makkelijk als er niet nog een spaardoel is om bij te houden. Luiheid dient de mens enzo.

 • Jonathan

  Leuke en (lijkt mij) haalbare doelen! Ik vind het ook goed dat je een spaarpotje heb voor leuke dingen zoals reizen, het maakt het wellicht meer motiverend 🙂 Success in ieder geval 🙂

 • Aaf (Zuinigaan)

  Leuk om te lezen dat je doelen stelt!
  Ik mis de relatie tot jullie bruto jaarinkomen. Hoeveel komt er jaarlijks binnen en hoe groot is het percentage dat jullie willen (be)sparen?
  Mijn bruto jaarinkomen is 25.923 euro, dus automatisch zijn mijn doelen wat bescheidener 😉

  • Van her naar HOT

   Ik deel vrij regelmatig wat wij verdienen (allebei modaal), vandaar dat ik het er niet altijd meer bij zet. Maar inderdaad, dat maakt natuurlijk wel uit voor welke doelen ik stel!

 • Maris | Moneyzz.nl

  Leuk om je doelen te lezen! Mooie haalbare doelen denk ik wel! Mijn meest ambitieuze doel is om dit jaar mijn bufferrekening te vullen vanaf 0 euro naar 2500 euro. Maar ik heb er al wel een heel plan voor gemaakt waardoor dat wel goed zou moeten gaan komen! Ben heel benieuwd wat dit jaar weer gaat brengen allemaal.

  • Van her naar HOT

   Wat lekker dat je al een plan hebt om je buffer aan te vullen! Ik vind het zelf ook veel fijner werken als ik redelijk zeker weet dat mijn plan echt haalbaar is. Dat is voor mij ook wel een van de redenen om een jaaroverzicht van mijn geld te gebruiken ipv per maand, zodat ik goed kan inschatten of mijn doelen echt te realiseren zijn.
   Succes dit jaar!

   • Maris | Moneyzz.nl

    Ja ik heb er nu al zin in om me daarop te focussen! Om echt de start te maken met mijn salaris van januari! Volgende week mag ik! Dus nog even geduld.
    Bedankt en jij ook succes dit jaar!

 • Audrey

  Haha, heerlijk, je 2e voetnoot! Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Mooie doelen heb je gesteld. Ik betaalde mijn zorgverzekering nu voor de 2e keer vooruit voor een jaar. Ik krijg tegenwoordig een 13e maand en die was daar voldoende voor 🙂 Die gewoonte ga ik er zeker in houden!

  • Van her naar HOT

   Blij dat ik niet de enige ben 😉 Zo’n 13e maand is daar wel ideaal voor ja! Slim om ‘m op die manier te gebruiken. Ik moet het jammer genoeg met 12 maanden doen, dus het wordt echt gewoon sparen dit jaar voor mij.

 • Mr. Dutch Millennial

  Wat een mooie doelen heb je voor het nieuwe jaar! De zorgverzekering vooruit sparen ga ik ook zeker doen. Ik wil dit jaar proberen om net als ik jij in je blog de lezers mee te nemen in mijn goals voor 2020. Jouw artikelen hebben mij in ieder geval goed geholpen om deze op te stellen, thanks daarvoor! 🙂

 • Sabine

  Prachtige doelen. Ik hoop dat het gaat lukken dit jaar! Het meeste geld bij mij gaat ook op aan vakanties, herinneringen zijn immers van onbetaalbare waarde.

 • DutchRN

  Ik betaal mijn zorgverzekering ook in 1 keer, en dan in december zodat ik minder geld op mijn spaarrekening heb staan. Ik krijg 2% korting op de zorgverzekering.
  Verder is mijn doel verdeeld over 3 delen, buffer, auto vervangen, en hypotheek aflossing. Ik ben bijna hypotheekvrij.

  • Van her naar HOT

   Gaaf dat je daar zo dichtbij bent, gaat dat dit jaar al lukken of moet je nog wat langer tot je hypotheekvrij bent? Succes in ieder geval, met alle doelen!