Kiva logo VHNH
Tips

Mijn favoriete goede doel: Kiva

Bijna twee jaar geleden kwam ik Kiva tegen, in een blog van Struikelen.com. Een organisatie die ik nog niet eerder tegen was gekomen, maar waar ik inmiddels groot fan van ben. Wereldwijd steunen zij ondernemers met crowdfund-leningen (crowdlending), zónder winstoogmerk.

Kiva is een non-profit, met als doel mensen helpen die normaal gesproken niet of nauwelijks toegang hebben tot hulp, financiële hulp. Waar je hier in Nederland bijvoorbeeld bij de bank, of misschien bij familie kunt aankloppen als je geld wil lenen om, zeg, in je onderneming te kunnen investeren (leverage), kan dat lang niet overal. Of als het wel kan, dan zijn die opties lang niet voor iedereen beschikbaar en bereikbaar.

Met leningen van een paar duizend tot vele duizenden euro’s, die over of binnen een vastgestelde periode terugbetaald worden, biedt Kiva mensen dus de mogelijkheid om wel te kunnen investeren. Maar ook om het hoofd boven water te houden als het door omstandigheden tijdelijk niet lukt genoeg geld te verdienen, zoals bijvoorbeeld nu door Covid-19. Die leningen worden ook nog eens terugbetaald – je krijgt het geld dat je leent dus weer terug!

Doneren op maat

Je kunt natuurlijk een eenmalige donatie doen, maar je kunt bij Kiva ook automatisch maandelijks een bedrag overmaken en dat zelfs automatisch in laten leggen. Op die manier kan je ook met dezelfde X aantal euro’s steeds opnieuw mensen helpen, door telkens nieuwe leningen te steunen.

Ik heb nu bijvoorbeeld ingesteld dat ik elke maand een vast bedrag aan het Covid-19 response fund doneer, en een paar euro aan Kiva zelf, om hun organisatiekosten te dekken. 100% van het geld dat je in crowdfundleningen inlegt gaat namelijk naar de leninghouder – er blijft daarvan niets aan de strijkstok hangen. Bovendien hoeven leners geen rente te betalen. Van het lenen worden ze dus niet potentieel slechter, het is echt hulp.

Wat ik gaaf vind aan Kiva is dat je precies kunt kiezen aan wie je geld wilt lenen, zelfs als je het automatiseert. Je kunt het zo specifiek maken als je wilt. Bijvoorbeeld door sectoren te kiezen, bepaalde groepen (zoals vrouwen, jongeren, of alleenstaande ouders), regio’s, soorten ondernemingen, maar ook de looptijd van de lening.

Zelf kies ik normaal gesproken specifiek mijn leningen uit, nu met het Covid-19 fonds doe ik dat niet. Uiteindelijk kunnen alle mensen die zich voor een lening aanmelden die natuurlijk heel goed gebruiken.

Geven wat je kan missen

Het is uiteraard aan ieder voor zich om wel of niet aan goede doelen te doneren. Ik heb dat altijd belangrijk gevonden en dus geef ik al zo lang ik inkomen heb ook een deel weg. Als het kan maandelijks, toen het niet kon in ieder geval jaarlijks en daarnaast deed ik vrijwilligerswerk. Soms zijn de omstandigheden er niet naar om geld te geven, maar dat is niet de enige manier waarop je kunt helpen!

Hoewel money mindset nog wel een ding is waar ik aan wil werken, heb ik altijd geloofd dat ik het zó goed heb, hier in Nederland. Zelf sta ik er zo in: als ik geld heb om eten in huis te hebben en kleren aan mijn lijf (en überhaupt een huis), dan kan ik ook wat missen.

Die paar euro (nu ongeveer 1% van mijn inkomen en dat vind ik eigenlijk te weinig), daar voel ik niets van. Dat is een keer een borrel overslaan of niet in een opwelling een cadeautje kopen. Of vaker de fiets pakken in plaats van de auto, of minder kleren kopen, of zelfs, shock, horror!, ietsjepietsje minder investeren in je eigen toekomst. Daar wordt niemand slechter van – en als het goed is wel iemand beter. Plus je krijgt er ook nog eens een goed gevoel van. Win-win!

Op deze pagina kun je wat meer lezen (in het Engels) over hoe Kiva werkt en waarom ze het zo aanpakken, mocht je daarin geïnteresseerd zijn. Ik win hier trouwens, voor de goede orde, verder niets bij*. Kiva is gewoon supercool.


* Behalve misschien een fijn gevoel als ik mensen kan inspireren (weer) wat van hun tijd of energie te doneren aan een goed doel 😉

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties

  • Adriaan

    Bedankt voor de tip. Ik vind dit een mooi doel. Wel ben ik altijd een beetje bang van microkrediet. De deelnemers komen soms in problemen door de hoge rente. Ook is bij microkrediet geen wetenschappelijkbewijs dat het echt werkt.

    • Van her naar HOT

      Zoals ik schreef is dat dus het mooie aan Kiva, omdat het een non-profit is zijn het rentevrije leningen. Het lenen an sich is geen risico voor de ondernemers. Niemand verdient er dus ook aan om geld uit te lenen. En ik geloof dat maar minder dan 3% van de leningen uiteindelijk niet terugbetaald wordt.