VHNH wat is belangrijk
Algemeen

Lekker belangrijk!

Wat is belangrijk? Ik schreef er al eerder over – geen zorgen hebben, jezelf kunnen ontwikkelen, je relaties, gezondheid – allemaal belangrijk. Niet allemaal dingen die geld kosten, gelukkig, maar wel allemaal dingen die makkelijker worden als je genoeg geld hebt.

Er zijn natuurlijk ook een hoop dingen die wel gewoon geld kosten. Dingen die je niet allemaal kunt doen, maar waarin je keuzes moet maken. Afgelopen week hebben mijn vriend en ik het er weer veel over gehad: waar willen we ons geld aan uitgeven?

Ik wil alleen maar alles

Het blijft een terugkerend thema op dit blog, keuzes maken. Keuzes maken en twijfelen of je het juiste doet, controle houden over je uitgaven en soms kiezen om dingen uit te stellen, of juist niet. De afweging tussen FIRE en HOT, delayed gratification, alle implicaties daarvan. De vraag wat vrijheid voor mij (en ons) betekent.

Minder willen is de sleutel tot zo snel mogelijk tevreden zijn – een van de belangrijkste componenten van geluk. Alleen, hoe kun je minder willen? Hoe leer je dat? Ik wil juist alleen maar alles en liefst nu al. Een goede werk-privé balans, een fijn huis, lekker op vakantie kunnen, leuke dingen kunnen doen met vrienden, enz. enz.

Die dingen hoeven geen geld te kosten natuurlijk, of niet zoveel, maar dat doen ze vaak wel. En eigenlijk ben ik ook niet zo geïnteresseerd in alles terugbrengen tot het minimum. Minder vliegen doe ik niet om geld te besparen, maar om het milieu zo min mogelijk te belasten. Idem voor minder kleren kopen, (maar dan wel weer van betere kwaliteit). Geen onnodige spullen kopen gaat deels om geld besparen, maar vooral om ons kleine huis niet ramvol bouwen en consuminderen.

Wat is belangrijk?

De keuzes die wij maken worden heus wel ook door onze financiële doelen ingegeven, zou een beetje gek zijn anders, met zo’n blog. Maar hoewel optimalisatie zeker voorop staat, is de belangrijkste overweging daarin niet geld, maar levensgeluk.

Dit testje over je persoonlijke waarden vond ik wel leuk. Bij mij kwam de volgende top drie daaruit:

 1. Verbondenheid
 2. Rechtvaardigheid
 3. Een comfortabel leven

Verbondenheid omvat voor mij alle relaties in mijn leven, met vrienden, familie, mijn partner, en de mensheid als geheel.

Rechtvaardigheid, eerlijkheid en gelijkheid vind ik heel belangrijk. Ik ben feminist, anti-racist* en probeer een medestander (ally) te zijn voor mensen die met discriminatie te maken hebben. Als witte, Nederlandse, cisgender vrouw met een goede baan en een heteroseksuele relatie heb ik het best makkelijk in de wereld. Het minste wat ik kan doen is bijdragen aan een duurzame verandering in de wereld. Zodat alle mensen van de rijkdom van de 21e eeuw kunnen meegenieten.

En tot slot staat op nummer drie voor mij een comfortabel leven. Dat betekent rust in mijn hoofd, een prettige woonruimte en de mogelijkheid om de dingen te doen die ik wil doen. Geen stress om geld, geen baan waar ik ongelukkig van word, geen huis dat niet als een thuis voelt, en ga zo maar door.

Als ik mijn leven zo kan inrichten dat ik voor die dingen genoeg tijd en geld heb, dan ben ik gelukkig. Dan ben ik HOT 😉

Een leuk en comfortabel leven

Dit zou Van her naar HOT niet zijn als we het niet ook nog even écht over geld gingen hebben. Bij deze. Want het is leuk natuurlijk, praten over comfort en fijne dingen, maar wat zijn dat dan, in de praktijk?

Deze categoriën zijn voor ons belangrijk:

 • Vakanties
 • Leuke dingen
 • Kwaliteit en comfort
 • Een fijn huis
 • Financiële zekerheid, en
 • “Later” op orde hebben

Wij willen elk jaar in de zomer een paar weken weg, standaard kamperen en elke paar jaar een verre reis. Ik wil met mijn werk op wintersport kunnen en mijn vriend wil voor zijn hobby een paar keer per jaar weg kunnen. En we willen een of twee keer per jaar een city trip kunnen doen, hetzij binnen Nederland, hetzij daarbuiten.

We willen met vrienden of collega’s kunnen borrelen, af en toe uit eten, een keer naar een pretpark kunnen (ik ben gek op achtbanen) of een ander uitje, we willen mensen te eten uitnodigen, spelletjesavonden doen. Kortom leuke dingen die niet per se allemaal duur hoeven zijn, maar wel meer kosten dan met z’n tweetjes op de bank zitten.

Kwaliteit en comfort betekent voor ons t.z.t. een nieuwe(re) auto, aangezien we er nu eentje van voor de millenniumwisseling rijden. (Mijn leaseauto is weg!) Het betekent geld opzij zetten voor een mooi geluidsysteem, voor nieuwe eetkamerstoelen (zijn we al drie jaar over aan het dubben, ben benieuwd over hoeveel jaar we onze zoveelstehandsjes gaan vervangen…), een nieuw bed.

Verandering

Niet alleen willen we geld opzij zetten, maar onszelf ook toestemming geven om bij bovenstaande keuzes voor kwaliteit en duurzaamheid te kiezen. De eetkamerstoelen die we nu hebben zijn echt lelijk en toch schuiven we de beslissing steeds maar voor ons uit. Terwijl we aan een verre vakantie dus wel €8000 uitgeven.

Een fijn huis, financiële zekerheid en ‘de toekomst’ vallen een beetje samen. Sparen we voor een nieuw huis? Gaan we extra aflossen? (Team lage lasten!) Studieschulden afbetalen, of juist niet om vol te gaan voor beleggen voor later? Hoeveel buffer hebben we nodig? Welke onvoorziene uitgaven kan je stiekem wel voorzien?

Wij kiezen er nu voor om veel te sparen voor een volgend huis, extra af te lossen als we onze hypotheek oversluiten, onze studieschuld tóch z.s.m. af te betalen (hopelijk in de komende 3,5 jaar helemaal weg), meer in onze gezamenlijke buffer te stoppen en juist de helft minder te gaan beleggen. Best een wijziging ten opzichte van de laatste keer dat we ons budget aanpasten.

Voor nu voelen we ons daar goed bij, maar wie weet? De toekomst valt niet te voorspellen en er kan de komende jaren nog veel veranderen. Niet in de laatste plaats onze ideeën en meningen. Niets is zo veranderlijk als de mens, immers 😉

Wat is voor jou belangrijk? Kies je er bewust voor om daarom andere dingen te laten?


* Voor witte mensen die geïnteresseerd zijn om meer te leren over white privilege (het hebben van voordelen in het leven op basis van de kleur van je huid): ik kwam deze visuele uitleg tegen. Simpel en duidelijk. Wit privilege is geen waardeoordeel. Het is een ongelijkheid die wij niet gekozen hebben, maar waar we wel iets tegen kunnen doen. Moeten doen, in mijn optiek.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

6 reacties

 • Audrey

  Mooi stuk weer! Jullie hebben nog best veel wensen, maar zolang alles in balans is (en bewust gekozen), is dat uiteraard helemaal prima. Goed bezig!

  Ik ben ook wel benieuwd hoe het voor jullie nu is om niet te kunnen reizen voorlopig?

  • Van her naar HOT

   Dankje 🙂 W.b.t. het reizen, ik denk dat dat voor ons net zo is als voor iedereen? Ik kan me er zelf niet heel druk om maken eigenlijk – ja, ik vind reizen leuk, maar het is ook een ontzettende luxe. Ik ben jaren helemaal niet op vakantie geweest en dat heb ik ook prima overleefd. Het was jammer dat de vakanties die ik al gepland had niet doorgingen, van het stukje geld dat ik kwijt ben baal ik, maar verder vind ik eigenlijk iedereen die heel erg zeurt over vakanties (of uit eten gaan, zelfde soort reacties) een beetje verwend… Ik ben gezond en kan heus ooit wel weer een keer weg, wat heb ik dan te klagen?

 • Maris | Moneyzz.nl

  Leuk om te lezen hoe jullie er nu over denken en welke veranderingen er doorgevoerd zijn/ worden. Succes weer met de rit naar boven!
  Ik heb onlangs een 2e hands auto gekocht, zodat ik niet meer met het ov hoef te reizen (echt geen behoefte aan, nu in deze tijd). Wel alle spaarrekeningen helemaal leeg, maar oh wat is het fijn om een auto te hebben! Nu eerst weer zsm alles terugbetalen (ik had nog een deel van mijn moeder geleend)/ aanvullen.

 • Meinou

  Heyhey,

  Leuk stuk!
  Ik heb net jouw blog weer her-ontdekt.
  Personal finance blogs zijn mijn favorieten voor Studie Ontwijkend Gedrag 🙈

  Ik wilde vooral eventjes zeggen dat ik het heel goed van je vindt dat je white privilege gewoon even aankaart!
  Moet toch genoemd worden, af en toe.