VHNH collega's keeping up Joneses
Werk

Keeping up with the Collega’s

Het lukt me steeds beter om mijn eigen plan te trekken als het op mijn financiën aankomt. Niet zoveel aantrekken van wat hip is, of wat hoort, maar bewuste keuzes maken die bij mijn doelen passen. Heel fijn! Het is dus met pijn in mijn hart dat ik moet bekennen dat een van mijn grootste valkuilen nu mijn collega’s * zijn.

Waar ik eerder nog schreef over de opvallende dingen die mijn collega’s zeggen en doen, merk ik dat ik steeds meer moeite heb niet mee te doen met bepaald gedrag. Dingen waarvan ik weet dat ze onverstandig zijn, bijvoorbeeld. Zoals steeds vaker toch lunch kopen terwijl ik brood bij me heb; niet alleen zonde van het geld, zeker ook van het eten en bovendien is wat ik koop vaak ongezonder.

Of elke vrijdag die vrijmibo’s, waar ik standaard kies voor een speciaalbiertje in plaats van een goedkoper alternatief. Prima als het bij een of twee biertjes blijft, minder handig als ik uren blijf plakken, we nog bitterballen bestellen en ik bijna zonder het te merken geld uitgeef. En dat dan vier keer per maand… Hm.

Over de vele gave reizen die iedereen maakt hebben we het dan nog niet eens gehad!

Meeloper

Ook met bijvoorbeeld kleding merk ik het. Niet dat ik daar ineens (weer) bergen geld aan uitgeef, maar ik bespeur bij mezelf soms het gevoel dat ik mee moet doen. Of op zijn minst mee moet praten. Ik betrap me er steeds vaker op dat ik mijn spaargedrag afzwak of mijn uitgavenpatroon overdrijf, om maar niet uit de toon te vallen. Best heftig – ik ben er best trots op dat ik nooit een meeloper ben.

Niet alleen dat, ik heb ook het idee dat het feit dat ik doe alsof ik “slechter” ben met geld dan ik ben, maakt dat het ook zo is. Door te zeggen dat ik makkelijk geld uitgeef, doe ik het ook eerder. Ik sta minder stil bij de beslissingen die ik neem, lijkt het. Daar krijg ik een hoop gezelligheid en werkplezier voor terug, maar of het dat echt altijd waard is? Dat betwijfel ik.

Inmiddels zit ik al ruim een jaar bij mijn nieuwe werk. Ik heb het prima naar mijn zin en kan het goed vinden met mijn collega’s. Maar of dat iets te maken heeft met hoe ik met geld omga? Waarschijnlijk niet. In ieder geval niet in die zin dat het uit zou maken als ik meer mezelf bleef over geld. Mijn collega’s zijn best redelijke mensen gelukkig. Of ik een week ga kamperen of naar Amerika ga maakt hen uiteindelijk natuurlijk geen drol uit. Ik denk dat het dus tijd wordt om mijn overtuigingen weer eens grondig af te stoffen…

Heb jij weleens last van peer pressure om toch meer of anders uit te geven dan je van plan was? Op je werk, maar ook bijvoorbeeld van vrienden? Tips om daarmee om te gaan zijn welkom!


* Vandaar keeping up with the Joneses/collega’s – vanwege het anderen willen bijbenen.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

15 reacties

 • FireMeUp

  Leuk blog! En herkenbaar natuurlijk! Niet met mijn collega’s, maar wel met mijn vrienden. Ik heb namelijk een hoop vrienden die graag buiten de deur eten en dan graag de boel laat hangen. Ik kon ook flink mee doen en heb daardoor menig restaurant van binnen gezien. Maar ik ben er al een tijdje klaar mee: ik vind het gezellig om ergens te gaan eten, maar overvloedig doen vind ik niet leuk meer. Een rekening van >€60,- pp doet pijn. Maar dat gebeurde voorheen behoorlijk vaak! Sinds een jaar is dat het wekelijkse ‘buiten de deur’ budget van mijn geliefde en mij samen.
  Afgelopen jaar heb ik tegen een aantal vrienden al een aantal keer gezegd:”Uit eten? Leuk! Maar op budget.” Ik heb gemerkt dat het wel even (in maanden) duurt voordat het aankomt. Binnenkort zie ik een grotere vriendengroep weer. Waar? Bij mij thuis! En het thema is Spanje. Incl wijntjes.

  • Van her naar HOT

   Dankje! En ook herkenbaar ja, uit eten gaan kan flink aantikken. Wij proberen ook vaker vrienden bij ons thuis uit te nodigen ipv buiten de deur af te spreken. Vaak is het net zo gezellig, maar ook een stuk relaxter (en natuurlijk goedkoper). Veel plezier vast met de Spaanse avond, klinkt goed!

 • mariimma

  Je verhaal zo lezende bedacht ik me dat ik dat toch wel één van de grootste voordelen vind van ouder worden: het besef dat iedereen vrij is om eigen keuzes te maken in hoe het leven geleefd wordt en dat andere mensen dat inmiddels óók door hebben.
  Mensen hebben vaak echt niet eens in de gaten dat ik opnieuw in dat goedkope t-shirt op het schoolplein sta of deze zomer eigenlijk gewoon geen zomerschoenen heb (alleen teenslippers en wandelschoenen voor in het bos).

  Voor mij geldt dus niet de neiging om me aan te willen passen. Wel herken ik de neiging om het breder te laten hangen dan dat ik eigenlijk wil, als mensen in mijn omgeving dat allemaal doen. Dat heeft dan meer te maken met het grotere plaatje uit het oog verliezen en als dat zo nu en dan gebeurt en ik dan twee tientjes armer en iets beschonkener ben dan ik had voorgenomen, valt dat nog wel te overzien… 😉

  • Van her naar HOT

   Haha, ja, in heel veel gevallen gaat het bij mij ook maar om een paar tientjes, maar hoe vaker je dat doet, hoe meer het toch gaat optellen. Ik denk dat ik er vooral op moet blijven letten dat het bij af en toe blijft en geen standaard wordt. En qua kleren doe ik het wel helemaal zelf, ik zou ook prima uit kunnen met wat ik heb 😇
   Ouder worden is wat het gewoon je eigen ding doen betreft wel echt fijn. Is nog steeds een work in progress voor mij, maar ik heb goede hoop dat ik daar nog beter in wordt.

 • TheMoneyMindset

  Wat een mooi, open artikel! Vroeger had ik daar veel meer last van dan nu. Aangezien ik nu duidelijk voor ogen heb wat ik belangrijk vind en wat mijn doelen zijn, ben ik niet meer zo bewust met wat anderen doen. Echte tips heb ik dan ook niet echt voor je. Ik denk dat hoe duidelijker het voor jezelf is waar je naartoe wilt, dat het dan ook makkelijker wordt om dingen juist niet/wel te doen, ongeacht de mening van anderen. Zet een reminder in je agenda over een x-periode, de kans is groot dat je er dan al heel anders tegenaan kijkt!

  • Van her naar HOT

   Dankje 🙂 Dat scheelt waarschijnlijk wel ja, ik twijfel nog heel erg over wat ik precies wil en hoeveel ik bereid ben daarvoor in te leveren. Leuk idee om een reminder in te stellen, daar ga ik dit weekend eens over nadenken!

 • Audrey

  Interessant artikel! Lijkt me nog best lastig, als je in een werkcultuur zit waar de vrijmibo standaard is ed. Op mijn werk heb je mensen die altijd lunch kopen, maar gelukkig ook een hele groep die dat vrijwel nooit doet. De wandelaars vooral, dus dat is een goede besteding van de lunch.

 • Mr. Thinkingbig

  Toch klinkt het alsof je het heel erg naar je zin hebt op die vrijdagmiddag borrels. En een speciaalbiertje over een pilsje? Dat is wat mij betreft de enige juiste keuze. Veel lekkerder! (vind ik) Toch is het wel herkenbaar. Mensen zijn nu eenmaal diep van binnen een beetje kudde dieren. Niks mis mee.

  Die werkplek op de foto ziet er trouwens duur, maar best relaxed uit…

  Ga ik toch nog een tip geven 😉

  De invloed van de kosten van die leuke borrel op jouw totale financiën is miniem. Geniet ervan zo lang ze er zijn – misschien is het over een paar jaartjes heel anders? Het naar je zin hebben is één van die dingen die best wat geld mogen kosten. Je zou voor jezelf een borrel budget kunnen aanhouden, bijv. € 40/mnd voor bedrijfsborrels. Potje op? Dan geen borrel.

  • Van her naar HOT

   Haha, I wish dat dat mijn werkplek was! Zo duur is ‘ie zeker niet, en zo comfortabel ook niet… Maar je hebt gelijk hoor, ik vind de gezelligheid van een biertje op zijn tijd ook wel belangrijk. Alleen vind ik het erg moeilijk om dat met mate te doen 🙈 Daarom trekt het idee van een specifiek budget me ook niet zo – dan voel ik me continu beperkt (yay, mindset!). Op zich hou ik wel een algemeen budget aan, dus de uitgaven zijn sowieso niet eindeloos 🙂 Maar tips mogen altijd hoor!

 • Maris | Moneyzz.nl

  Dat lijkt me heel vervelend om daar last van te hebben. Maar wel heel goed dat je het ook meteen door hebt dat je dit doet, zo kan je er wel weer iets aan doen!
  Zelf heb ik er echt compleet lak aan wat anderen van mij vinden hoe ik met geld omga of de keuzes die ik daarin maak, zeker van bekenden of collega’s. Maar gelukkig heb ik ook niet de neiging om hetzelfde te doen als zij qua uitgavenpatroon. Maar dat komt ook doordat zij al in dienst gekomen zijn toen je nog ambtenaar werd als je bij de post ging werken, dus hun salaris is sowieso minstens 2x zoveel als het mijne omdat zij nog carrière konden opbouwen. Voelt soms wel oneerlijk als zij dan weer een een bonus krijgen omdat ze vast in dienst zijn en ik niks krijg terwijl ik net zo hard werk. Maar hey life is unfair. Ik maak er gewoon het beste van met mijn salaris, daarmee neem ik lekker mijn beslissingen waar ik me goed bij voel.

  • Van her naar HOT

   Hele goeie instelling! Ik vind het wel bewonderenswaardig hoe je daarmee omgaat, zouden veel mensen je niet nadoen. Voor mijn gevoel lukt het me ook steeds vaker om er zo tegenaan te kijken, dat is in ieder geval een mooi streven.

   • Maris | Moneyzz.nl

    Leuk om te lezen dat het jou ook steeds vaker lukt om er zo tegenaan te kijken.
    Zelf vind ik het niet zo bijzonder, ik heb nooit mee willen doen met de rest, voel mij nooit verleidt daartoe om het zo te noemen. Als puber had ik dat al niet.
    Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je dat wel hebt, dat je het dan idd bewonderenswaardig vind als iemand dat niet heeft. Ik moet eerlijk zeggen dat als ik jouw artikel lees, dat ik daar zelf ook extra blij mee ben. Lijkt me namelijk echt wel lastig! Een gevecht met jezelf soms denk ik.

 • Stella

  Ik ben het eens met Mariimma, ouder worden heeft zo zijn voordelen, met name wanneer het gaat om maling hebben aan wat anderen doen en denken. Borrels van het werk vond ik vroeger leuk, nu ken ik het kunstje wel en laat ik het graag aan de jongere garde over.
  En wat betreft kleding… wist je dat uit onderzoek is gebleken dat je collega’s na een dag niet meer weten wat jij aanhad of hoe vaak je hetzelfde kledingstuk draagt? Tenzij je je natuurlijk in iets heel aparts of bizars gekleed gaat! Dus daarin ook lekker je eigen ding doen! En tenslotte… je krijgt veel meer waardering voor autonoom zijn dan wanneer je de kudde volgt! Dus keeping up with yourself is all that’s needed!