VHNH nettowaarde update meevallers
FIRE/HOT

Je eigen meevaller creëren (nettowaarde update)

Foutje! Vorige maand schreef ik dat onze nettowaarde niet hoger, maar lager was geworden. Tja, dat klopte dus niet helemaal… Ik had over een deposito heen gekeken. Dat scheelde 2500 euro. Beetje onhandig, maar het was gevoelsmatig wel een soort meevaller toen ik mijn fout ontdekte. Deze maand heb ik gecheckt en dubbelcheckt en zouden alle cijfers helemaal moeten kloppen!

Er is nogal wat gebeurd afgelopen maand. Onze auto is bijvoorbeeld (economisch) total loss verklaard. We hebben na veel gehannes en twee miskopen eindelijk een nieuwe (of vernieuwde) eettafel. En ik heb wat uitgaven gedaan om mijn thuiswerkplek permanenter in te richten. Want dat thuiswerken blijft definitief nog wel even – of altijd.

Op naar de 70k!

Ondanks het hobbeltje vorige maand en de uitgaven van deze maand groeit ons vermogen toch gestaag door. Zodoende verwacht ik dat we in oktober de 70.000 euro gaan bereiken. Daar zit dan wel ook geld in dat we van de verzekering terugkrijgen voor de auto, een echte meevaller. (Meevaller omdat we geld krijgen én door mogen rijden in de auto, alleen dan met schade).

Verder hadden we deze maand geen financiële bijzonderheden. Mijn studieschuld is weer een stukje verder afgelost en voorlopig voelt dat top. En zoals het aflossen nu gaat zou het ook moeten lukken om voor het einde van mijn aflossing-stop (eind 2024) mijn schuld teruggebracht te hebben naar nul. We’ll see…

Wel, niet, wel, niet – de beurs is gek

Leuk weetje: voor het eerst is de waarde van mijn beleggingsportefeuille boven de 4000 euro gekomen! Inmiddels staat ‘ie daar weer net onder, maar je kunt ook niet alles hebben. Wel ben ik hiermee nog steeds on track om dit jaar mijn doel van minimaal 2400 euro extra inleggen te halen.

Nu zitten we er alleen over te denken om in ieder geval tot het einde van het jaar helemaal te stoppen met inleggen. De beurzen staan nu zo hoog, terwijl aan alle kanten signalen gegeven worden dat het met de economie helemaal niet zo goed gaat. En uiteindelijk zijn die twee toch best wel nauw met elkaar verbonden. Het voelt als een kwestie van tijd voor de markt toch gaat crashen.

Aan de andere kant:

Time in the market beats timing the market.

Oftewel, we kunnen beter netjes blijven inleggen dan gaan timen wanneer de markt weer omlaag gaat. Want misschien blijft de markt vanaf nu juist alleen maar omhoog gaan. Slaan we onszelf over een paar maanden voor de kop dat we daarvan niet geprofiteerd hebben.

Wie het weet mag het zeggen. Op dit soort momenten mis ik die glazen bol 😉

Mochten we inderdaad een beleg-stop inlassen, dan zal ik daar uiteraard wat meer over schrijven. Voordeel voor ons is dat we het geld dan in ons nieuwe huis-potje kunnen stoppen en het dus hoe dan ook wel goed terecht komt. Het gaat niet op een spaarrekening staan verstoffen.

Hoe was jouw maand? Nog meevallers (of tegenvallers) gehad? En – als je belegt – hoe sta jij er nu in, met de markten zo hoog en de berichten zo negatief?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

6 reacties

 • Roelf

  Dit is een mooi moment om te zien hoe je omgaat met onzekerheid als het om beleggen gaat. Ik blijf in elk geval lekker zitten, wijzigingen in m’n beleggingsplan overwegen doe ik pas wanneer we uit de achtbaan komen 😉. Er schijnt trouwens een negatieve correlatie te zijn tussen de economie en de beurs: https://youtu.be/0ECqDaPjjV0

  • Van her naar HOT

   Oh, dat zou ik niet denken, interessant!
   Voor ons is het in die zin wel aantrekkelijk om te wijzigen omdat we ook voor een nieuw huis sparen. Zou ik niet zo’n doel hebben, dan zou ik ook hoe dan ook gewoon bij buy & hold blijven. Nu is het nog even twijfelen…

 • mariimma

  Goed om te lezen dat jullie helemaal “on track” zijn!

  Tja beleggen of niet, altijd een lastig besluit. Achteraf gezien ben ik in ieder geval blij dat in in april alles wat ik in 2020 ingelegd heb, in één keer heb geïnvesteerd. Dat heeft goed uitgepakt maar het had ook anders kunnen zijn.

  Wanneer de markt zo dipt dan koop ik eigenlijk altijd extra in, onder het mom “het is nu in ieder geval een stuk goedkoper dan een maand geleden”. 😉

  Ik ben benieuwd wat het besluit zal zijn!!

  • Van her naar HOT

   Haha, ik ben ook benieuwd! Hier ook in maart/april juist extra ingelegd (daar is die buffer voor… toch??), maar verder houden we ons tot nu toe dus strikt aan onze maandelijkse inleg. En nu blijkt maar weer eens dat onze plannen toch wel minstens een keer per maand, twee maanden moeten veranderen. Anders wordt het ook maar zo saai 😛

 • Uitklokken

  Ja, die hoge beurs, daar zit ik ook een beetje mee… Wat ik doe is dat ik elke maand nog steeds inleg, maar dan minder. Dat betekent dat ik wel met de beurs mee blijf doen, maar dat ik een (groeiende) pot heb om te investeren wanneer de markt flink daalt. En mocht dat dit jaar niet gebeuren? Dan gebruik ik die pot voor het aflossen van de hypotheek. Zo praat ik een klein beetje markttimen toch goed voor mezelf…
  Op naar de 1e 100k eigen vermogen B)