Beleggen,  Sparen

Jaardoelen 2018: hoe staan we ervoor?

Ligt het aan mij, of voelt het alsof het gisteren nog januari was? Ik zou zweren dat het einde van het jaar nog lang niet in zicht zou moeten zijn en toch is het al lang weer december. Hoogste tijd dus om eens terug te blikken op het afgelopen – financiële – jaar. Gelukkig was het voor ons een goed jaar!

Het was het jaar van eindelijk een nieuwe baan voor mij, een van mijn belangrijkste doelen voor 2018. De stabiliteit en het prima inkomen dat mijn baan me bieden zijn echt een verademing. Verder wilde ik geld opzij zetten voor noodgevallen en een buffer aanleggen. Allemaal gelukt!

Sparen

Toen ik eind vorig jaar, nog voordat ik zo geïnteresseerd raakte in alles rondom geld, mijn doelen opstelde waren die heel bescheiden. Een mooie reflectie van mijn situatie en kijk op geld toen. €500 voor noodgevallen en een buffer van minimaal €1000. Dat was het, dan was ik goed bezig.

Daar kwam verandering in toen ik me begon te verdiepen in personal finance. Ik werd door het onderwerp gegrepen en dan vooral ook om mijn en onze financiën op orde te krijgen. Langzaam maar zeker ontwikkelden mijn doelen zich. Deze zomer wilde ik nog €2400 sparen voor het einde van het jaar, het uiteindelijke doel werd €2800. Ruim drie keer mijn minimale maandelijkse uitgaven. Per deze maand is dat precies gelukt, met een beetje moeite.

Gemiddeld lag mijn savings rate dit jaar op ruim 25%. Een deel daarvan ging naar sparen op onze gezamenlijke rekening, een deel naar mijn eigen noodgevallenpotje en buffer. De eindstand?

 • Een noodgevallenpotje van €1000
 • Een gezamenlijk noodgevallenpotje van nog eens €1000
 • Een buffer van €2800 (drie maanden vaste lasten)

Allemaal vanaf januari gespaard, we begonnen echt op nul. Ik ben heel trots op hoe we dat voor elkaar hebben gekregen 🙂

Schulden

In totaal hebben we dit jaar ook nog eens zo’n €5000 aan schulden afbetaald.Twee leningen hadden we. De ene bij mijn ouders, de andere bij de grootouders van mijn vriend. Beiden waren ze voor ons huis, dat we vorig jaar juni hebben gekocht. In totaal ging het om €7000, waarvan we €1000 uiterlijk in juli af moesten betalen en de €6000 liep tot juli 2020. Wat voelde het ontzettend goed om er zoveel sneller vanaf te zijn! Daarvoor hebben we agressief moeten sparen, maar het is het helemaal waard geweest.

Behalve onze studieschuld en onze hypotheek zijn we nu schuldenvrij. Van allebei zijn we voorlopig ook nog niet af want we hebben juist besloten om nog niet versneld af te gaan betalen. Pas als we minimaal €20.000 hebben gespaard voor een volgend huis gaan we daar mee starten.

Beleggen

Ik beleg pas sinds januari en met kleine bedragen. Totdat mijn buffer helemaal op orde is wordt dat ook niet veel meer – beleggen moet je echt doen met geld dat je kunt missen. Zeker als je, net als ik, pas net begint en helemaal niet weet of je rustig blijft als de markt schommelt bijvoorbeeld. Mijn strategie is buy & hold, oftewel die van de lange adem. Nu aankopen en pas over een jaar of 25 weer eens aan verkopen gaan denken. Ik hoef me daarom eigenlijk ook nog lang geen zorgen te maken over de pieken en dalen van de beurzen. Doet er toch pas toe op het moment dat ik verkoop!

In de eerste helft van 2018 belegde ik via Peaks om een beetje bekend te raken met beleggen. Inmiddels ben ik daarmee gestopt en beleg ik alleen via DeGiro. Ik ben de trotse eigenaar van stukjes VWRL, S&P 500, IEAC en IDVY. Mijn doel was om voor het einde van 2018 €500 belegd te hebben en ook dat is op het nippertje gelukt. Momenteel is mijn portfolio dan wel geen €500 waard, maar een kniesoor die daar op let 😉 (Ik doe het zelf ook, want heel interessant, maar vooral om nu goedko(o)p(er) aan te kopen. Al voelt het wel een beetje jammer om €16 in de min te staan…)

2018 was een goed jaar

Duizenden euro’s aan leningen terugbetaald en alles bij elkaar ook nog ruim hetzelfde bedrag bij elkaar gespaard. Meer dan €12.000! TWAALFDUIZEND EURO. Wow. Heel onwerkelijk om dat zo zwart op wit te zien. Ik had nooit kunnen bedenken toen ik ongeveer een jaar geleden dat eerste lijstje maakte dat wij dat konden. Dat toont voor mij echt wel aan dat klein beginnen en gebruik maken van het sneeuwbaleffect écht werkt. Gewoon langzaam opbouwen, kijken welke kosten je kunt wegstrepen en misschien of je op de een of andere manier nog wat kunt bijverdienen. Voor ons heeft het in ieder geval gewerkt.

Hoe was jouw 2018?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

7 reacties

 • dertigermetkids

  Hier ook een prima jaar. Al vele jaren aan t sparen en hou t ook al jaren bij in excel. 2016 verhuisd naar een koophuis en nu alle spaarpotten zoals ik ze wil hebben dus vanaf volgend jaar idd extra aflossen op de annuïteitenhypotheek en duo. Heerlijk. Zo dalen de maandlasten een beetje maar zijn we ook gewoon sneller van de hypotheek af. We zijn iets meer gaan beleggen. Inleg bij binck verhoogd van 100 naar 200. Buffer van 30k.(iets hogere maandlasten hier.. Nu rond de 3000..incl huishoudelijke hulp en deel vrij te besteden, dus zou ietsje minder kunnen bij financiële crisis ;)) al met al een prima jaar!

  • Van her naar HOT

   Wat fijn is dat! Mooi dat jullie ook een goed jaar hebben gehad, top dat jullie straks ook extra kunnen gaan aflossen. Succes alvast voor volgend jaar 🙂

 • Maris | Moneyzz.nl

  Wauw goed bezig! Wat hebben jullie veel voor elkaar gekregen dit jaar! Zelf heb ik dit jaar ook al heel veel voor elkaar gekregen, al mijn spaardoelen behaald, dus daar ben ik ook heel blij mee. Ik ben alvast aan mijn eerste spaardoel van 2019 begonnen.
  Leuke blog heb je! Ik kwam een pin van je tegen op Pinterest over sparen voor je dromen. Dus toen ben ik even gaan kijken. Ik ben je meteen gaan volgen via bloglovin’. Leuk ook om te lezen dat je ook nog niet zo heel lang bezig bent met je financiën. Dat is bij mij precies hetzelfde. Ik denk dat ik daar 1,5 a 2 jaar geleden mee startte. Dus ook nog maar heel kort.

  • Van her naar HOT

   Wat leuk om te horen en dankjewel voor het compliment!
   En super dat je al met je doelen van 2019 kon beginnen, dat is wel echt een vliegende start 😉 Gaaf dat je na zo’n korte tijd dan al zo goed bezig bent en zelfs op je doelen vooruit kunt lopen. Ik hoop dat wij volgend jaar misschien hetzelfde kunnen zeggen.

   • Maris | Moneyzz.nl

    Alsje 😉 Ja daar was ik ook blij verrast mee! En eigenlijk komt dat nu heel erg goed uit, want ik wil graag verhuizen, en volgende week ga ik een huis bekijken! Er zijn nu al 2 blinde biedingen gedaan, dus we moeten wel echt flink overbieden. Dat wordt dus erg spannend! En alles wat ik nu extra spaar komt dus perfect van pas. Hopelijk krijg ik dan volgende week vrijdag goed nieuws te horen! (dan moet het bod ingeleverd zijn). Als het huis net zo mooi is als op de foto’s dan hoop ik de hoogste bieder te worden. Dus nog even heel erg spannend zo vlak voor de kerst.
    Nou zo te lezen zijn jullie zo goed bezig, dat jullie wellicht ook wel voor gaan lopen volgend jaar! Bij mij kwam dat doordat mijn extra inkomsten hoger waren dan verwacht, dus dat is natuurlijk super fijn.