FIRE/HOT,  Werk

Is het tijd voor een side hustle?

Je ontkomt er bijna niet aan: als je over FIRE en/of HOT leest, dan kom je vroeg of laat side hustles tegen. Manieren om geld te verdienen naast je primaire (vaak uit loondienst) inkomen. En vooral een manier om sneller je doel te bereiken; meer inkomsten. Dat klinkt natuurlijk goed, dus nu twijfel ik. Moet ik aan de side hustle?

Netto verdien ik iets onder modaal, mijn partner ook. Daar kunnen we goed mee rondkomen, we kunnen ervan sparen, we beleggen en we houden allebei geld over om leuke/niet-noodzakelijke dingen van te doen. Op zich hebben we het dus goed voor elkaar en mogen we heel tevreden zijn.

En toch…

Toch ben ik niet tevreden, ik wil meer en vooral sneller. Het duurt te lang (om de top 40 er maar eens bij te halen). Dat hangt er natuurlijk allemaal van af waarmee je jezelf vergelijkt. Het gros van de Nederlanders is waarschijnlijk minder goed bezig, alleen ben ik geen voorstander van naar beneden vergelijken. “Neerkijken op” geeft misschien tijdelijk een goed gevoel maar helpt je niet verder.

Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat omhoog vergelijken soms demotiverend kan werken. ‘Als ik…’, ‘Had ik ook maar…’, ‘In mijn situatie is…’ – gedachten die nergens toe leiden maar die we allemaal, en ik zeker, van tijd tot tijd wel hebben. De FIRE NL Slack groep wil nog weleens dat effect hebben, net als sommige andere FIRE/HOT bloggers. Je hebt altijd baas boven baas, meestal kan ik dat goed relativeren. Maar soms denk ik ook wel, shit, verdiende ik maar drie keer modaal in mijn eentje, dan was die hele financial independence onzin een eitje!

Goed, het is iedereen natuurlijk van harte gegund en het is een grote bron van inspiratie. Bovendien verander ik aan andermans situatie (gelukkig) toch niets. Aan mijn/onze eigen situatie kan ik wél wat doen. Enter the side hustle.

Wat is een side hustle?

Zoals ik al zei is het over het algemeen iets dat je naast je negen-tot-vijf kantoorbaan/andersoortig hoofdinkomen-genererende werk doet. ’s Ochtends of juist in de avond, of in het weekend bijvoorbeeld. Je kunt er de kas wat mee spekken, om bijvoorbeeld schulden sneller af te betalen, of je hypotheek sneller af te lossen, of meer te kunnen beleggen. Of gewoon om een stukje vrij besteedbaar geld te hebben, voor jezelf.

Daarnaast is het vaak zo dat loon alleen op vaste momenten en dan ook nog vaak met een vast percentage stijgt. Een side hustle kan sneller en voor meer extra inkomen zorgen. Als je het goed doet… Het wordt hustle heeft soms een negatieve lading. Een hustler is niet altijd even eerlijk bezig en met een hustle kan ook een wat meer flierefluiterig baantje/onderneminkje bedoeld worden. Aan de andere kant kan het ook een heel positief woord zijn – iemand die op creatieve wijze meerdere ballen in de lucht weet te houden en daar zelf ook nog eens beter van wordt. Vindingrijkheid, daar denk ik vaak aan als ik aan side hustles denk.

Voorbeelden lopen uiteen van rijden voor Uber tot Airbnb tot babysitten. Ook geld verdienen met websites als Euroclix zou je kunnen zien als side hustles. Zelf gebruik ik Euroclix bijvoorbeeld ook, maar de inkomsten daarvan zijn (nog) niet zo hoog, rond de €15 per maand. Dat is wat mij betreft niet een heel geslaagde side hustle via deze link;). Wel een leuke bijverdienste – als je geïnteresseerd bent kun je je aanmelden, dan krijg ik ook wat extra punten.

Waaraan moet een side hustle voldoen?

Dit is mijn mening, maar ik vind dat dit extra werk wel echt de moeite waard moet zijn. Het moet echt iets opleveren. Zoals gezegd verdien ik met Euroclix weinig, maar het kost me ook weinig tijd. Een avond babysitten vind ik daarom bijvoorbeeld niet zo interessant, omdat de inkomsten niet zo hoog zijn. Uber lijkt me eng, omdat je wildvreemden in je auto laat stappen (bovendien heb ik een leaseauto, dus dat is sowieso geen optie). Freelance werk zou kunnen – ik heb een aantal jaar als ZZP’er schrijfwerk gedaan – maar zonder up to date netwerk dat je kan aanspreken wordt dat lastig. En investeren in dat netwerk kost weer veel tijd, dus de opstartkosten zijn relatief hoog. Naast mijn fulltime baan vind ik dat niet een heel aantrekkelijk idee. (Maar mocht iemand nog een schrijver nodig hebben, laat het me vooral weten! 😉 )

Een blog kan je natuurlijk als inkomstenbron zien/gebruiken, maar dat is voor mij a) momenteel nog niet relevant, omdat mijn blog nog zo klein en nieuw is, en b) ik ben bang dat als ik aan mijn blog wil gaan verdienen ik het plezier erin verlies, dat is het me zeker niet waard. Wie weet dat Van her naar HOT t.z.t. uitgroeit tot zo’n groot platform dat het geen moeite zou kosten en niet afdoet aan het schrijfplezier om ermee te verdienen, maar daar ben ik nog lang niet. Dat zien we dan wel.

Kortom, ik heb best wel wat eisen. Een side hustle moet:

 • Goed verdienen, liefst meer per uur dan mijn vaste baan;
 • Veilig zijn (lijkt me logisch, maar ik noem het toch maar);
 • Lage of geen opstartkosten hebben (ook in de vorm van tijd);
 • Niet teveel tijd kosten, want ik werk ook nog 40u per week en wil wel vrije tijd houden;
 • Leuk zijn!
 • En aansluiten op mijn vaardigheden/mogelijkheden (zangdocent zal ik bijvoorbeeld nooit worden)

Wat wordt het?

Geen idee! Als ik Het Internet moet geloven zijn er eindeloos veel opties (deze lijst geeft heel veel ideeën). Lang niet allemaal zijn die ook voor iedereen (lees: voor mij) realistisch. Personal trainer worden zie ik mezelf niet zo snel doen, om maar wat te noemen. Daar moet ik dan eerst zelf een heel stuk fitter en ervarener voor worden. Ook dingen als accounting vallen al snel af, want daar weet ik niets vanaf. Zo zijn er meer dingen. Wat er over blijft? Ik weet het niet zo goed. Voorlopig blijf ik zoekende. Tips zijn welkom, ook (juist) over het omgaan met ontevredenheid!

Verdienen jullie ook ergens mee bij? Zo ja, hoe heb je dat dan aangepakt? En ben je tevreden met je inkomen?

 

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties

 • B

  Die lijst met 99 ideeën die er inmiddels 118 zijn geworden biedt wel veel inspiratie zeg!
  Er zijn een hoop kansen voor side hustles, maar het moet maar net bij je aansluiten. Je moet het maar net leuk vinden. Je gaat er toch tijd aan besteden.

  Helemaal vanuit HOT is het wel belangrijk om in de gaten te houden of je het wel leuk blijft vinden. Niet iedereen kan/wil van zijn/haar hobby/expertisegebied de belangrijkste bron van inkomsten maken omdat de lol er dan vanaf gaat.

  Als je met een nieuw onderwerp aan de slag gaat, weet je dan weer niet of je dat leuk gaat vinden en dat ook zo blijft.

  Ook ik ben vooral zoekende. Ik zie vaak mogelijkheden, maar daar iets mee doen en dus iets opbouwen is me nog niet gelukt.

  • Van her naar HOT

   Herkenbaar! Het leuke is voor mij wel een van de belangrijkste punten – het idee is inderdaad niet om me nu te pletter te werken (met dingen waar ik niet blij van wordt) om ‘later’ daar een keer van te gaan genieten. Ergens denk ik dus ook dat ik het hele idee van een side hustle misschien maar moet laten varen. Dat ik beter andere dingen kan doen met die tijd, waar ik nu al plezier van heb. Keuzes, keuzes.