VHNH inspiratie motivatie geld
Inspiratie

Inspiratie en herhaling: eerlijk duurt het langst

Inmiddels ben ik zo’n 1,5 jaar “bezig” met geld. Blogs lezen, YouTube videos kijken, podcasts luisteren en natuurlijk zelf een heleboel stappen zetten. Schulden wegwerken, buffers aanvullen, sparen voor uitgaven. Been there, done that. Zo voelt het ook vaak als ik nu andere blogs lees, of op Pinterest rondkijk ter inspiratie. Weer een lijstje besparingen, weer vijf manieren om te budgetteren. Ja, ja – dat weet ik nu wel.

Meer en meer merk ik dat, hoe langer ik me in geld verdiep, hoe minder inspiratie ik uit de “community” haal. Tenminste, persoonlijke verhalen over hoe anderen het aanpakken of aangepakt hebben, obstakels die ze tegenkwamen, hoe ze hun motivatie behielden, dat blijft allemaal interessant. Maar alle lijstjes, jeetje, het is alsof er elke dag honderden bijkomen maar er iets verrassends uit oppikken is me al heel lang niet overkomen. Uiteindelijk zegt iedereen toch een beetje hetzelfde (geef minder uit dan je verdient, zoek manieren om te besparen en liefst ook om je inkomen te vergroten, hou vol en zorg dat je passief inkomen gaat genereren).

Moe en niet voldaan

Ik word er een beetje moe van. Moe omdat het allemaal bekend klinkt, maar ook omdat je altijd wel verhalen leest over mensen die jonger zijn, meer verdienen en het in het algemeen ‘een stuk beter voor elkaar hebben’. Ik hou er zelf niet van om naar beneden te vergelijken (d.w.z. “ik doe/ben/heb het in ieder geval beter dan X of Y”), maar omhoog vergelijken maakt ook steeds vaker dat ik me uit het veld geslagen voel, zowel als het om bloggen gaat als op mijn persoonlijke geldreis. Anderen doen/zijn/hebben het toch beter dan ik.

Gelukkig zijn dat maar momenten, die ook weer voorbij gaan. Als ik naar onze bankrekeningen kijk en zie hoe ver we al zijn ben ik ook ontzettend trots. Als ik alleen met waar ik/wij vandaan komen vergelijk, dan zijn we super bezig. En ik kan ook wel bedenken dat dat uiteindelijk het belangrijkst is.

Maar toch.

Toch zit ik er wel over te denken het anders aan te gaan pakken. Al een hele tijd eigenlijk, want ik merk al maanden dat als ik heel veel met geld bezig ben, ik er niet per se blij van wordt. Het levert stress en onvrede op, omdat het niet snel genoeg gaat en ik tegelijkertijd juist ook graag wat minder rigide alles in de gaten wil houden (fijn dat die twee lekker haaks op elkaar staan!).

Deels doe ik het ook al anders. In het begin maakte ik hier ook lijstjes. Over budgetteren enzo. Nu vind ik het nogal ongemakkelijk om die artikelen voorbij te zien komen, alsof ik alle wijsheid in pacht had. Eeek. Zulke posts zul je niet snel meer zien hier. In plaats daarvan wil ik mijn eigen ervaringen delen, liefst vooral alle dingen waar ik van leer. De moeilijke dingen waarvan ik hoop dat ze voor (sommigen van) jullie herkenbaar zijn.

Succes!

Op die manier mijn blog vullen voelt ook het meest eerlijk en authentiek. Wie ben ik, met nog geen €10.000 op de bank, om anderen te gaan vertellen hoe ze succesvol met geld om moeten gaan? Wie ben ik om succes te definiëren voor anderen? In plaats daarvan wil ik mijn eigen, persoonlijke definitie van succes (of geluk, of weet-ik-veel-wat) delen, ter inspiratie. Niet als meetlat, maar als motivatie. Om het ook zo te doen, het beste eruit te pikken, of juist als blauwdruk voor hoe je het nooit zou willen aanpakken.

Ik wil niet schrijven over dingen waar ik (te) weinig vanaf weet. Zaken waarvoor ik eindeloos moet gaan zitten lezen om er iets zinnigs over te zeggen, omdat ik er niet eerder mee te maken heb gehad. Dat slaat nergens op, vind ik. Ik voel me daar ook niet prettig bij – alsof je elk moment door de mand kan vallen. En waarvoor? Om lezers te trekken waar ik niks mee gemeen heb, waarschijnlijk.

Eerlijk is eerlijk

Nope. Zo ben ik offline niet, dus zo wil ik online ook niet zijn. Er zijn ook veel te veel dingen waar ik wel een (min of meer) onderbouwde mening over kan vormen. Dingen die ik echt interessant vind ook, waar ik blij van word. En dus blijf ik een geld-is-moeilijk blogger, iemand die het makkelijker vind om de beren op de weg te zien dan hun huid te verkopen. Een piekeraar en twijfelaar en dromer. Een niet-hervormde shopper met een gat in haar hand, die ervan houdt om wel lekker geld uit te geven en niet mega frugal te zijn en tóch goed bezig is met geld. Er is niet een manier om goed te leven – dat.

Ha! Het voelt heel fijn om dit allemaal van me af te schrijven. Mezelf kaders te geven en daarmee toestemming om een heleboel dingen lekker niet te doen, omdat ze niet voor mij zijn. Lijkt me prima, aangezien er eindeloos veel (toffe) bloggers zijn die wél over al die dingen nadenken en schrijven en daar gelukkig van worden. Dan heb ik weer tijd om het te hebben over wat mij inspireert. Win-win!

Last van m’n schouders 🙂

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

8 reacties

 • Mr. Thinkingbig

  Ik snap je wel. Zelf heb ik ook een ‘wijsheid-in-pacht’ periode gehad. Komt ook door alle beter-bloggen-tips die ik had gelezen. Daar wordt het dus echt niet beter op 😂

  Eigenlijk bewijs je wat mij betreft met dit stuk juist dat je meer weet en volwassener bent als schrijver.

  Dus lekker gaan schrijven wat jij goed vindt. Ik ben benieuwd!

  • Van her naar HOT

   Haha, nee, die zijn vaak toch nogal eenheidsworst-gericht… Maar goed, we gaan zien of het hier beter wordt, ik ben zelf ook heel benieuwd!

 • Enough is More | aka Jo

  Ik denk dat het belangrijk is om een balans te vinden. Dat geldt voor alles eigenlijk XD En schrijven over waar je niets over te zeggen hebt, lijkt me ook niet fijn. Tenzij het je wel heel erg interesseert, dan kun je er nog eens induiken. Succes!

 • Audrey

  Ik snap precies wat je bedoelt inderdaad. Al die lijstjes met standaardtips – steeds net iets anders verpakt – heb ik wel gezien. Dus ik kijk absoluut uit naar posts in de nieuwe stijl die je beschrijft!

  • Van her naar HOT

   Dat is het vooral he, dat er overal dan wel net een klein beetje een draai aan gegeven wordt, terwijl het onderaan de streep toch hetzelfde idee blijft. Maar goed, we gaan zien of het mij lukt om wel echt mijn eigen kijk te delen!