Daar ben ik dus niet zo goed in. Ik ben een echte impuls-shopper. Tegenwoordig heb ik het al een stuk beter onder controle, maar het gaat nog regelmatig mis. Kopen vind ik leuk en ik word best wel blij van spullen. Mooi onderwerp dus voor de laatste meimaand, moneymaand challenge.
Volgens mij heb ik na deze uitdaging mijn grootste pijnpunten wel gehad. In week een ging het om het (te)veel met mijn bankrekening bezig zijn, week twee ging over vergelijken, afgelopen week keek ik naar mijn drang om uit te geven en deze week dus naar het gedachteloos spenden.
Hoe ging het vorige week?
Vorige week was misschien wel mijn meest succesvolle challenge tot nu toe. Eén keer heb ik wat gekocht: een kaneelbroodje voor €2,- in een moment van zwakte op vrijdagmiddag. De collega met wie ik na de lunch een rondje ging lopen had zin in een snack en toen ben ik gezwicht. Deels omdat ik verwachtte die middag nog naar de vrijmibo te gaan en daar dan ook een drankje te bestellen (= geld uitgeven). Een beetje à la, het hek is dan toch al van de dam…
Die borrel ging niet door, dus achteraf vond ik het wel erg stom dat ik toch iets gekocht had. Dat hielp wel weer om de rest van het weekend niets uit te geven en streng te zijn voor mezelf. Ook toen mijn vriend in de stad iets wilde gaan drinken en een vriendin koffie buiten de deur voorstelde.
Wat ik wilde voorkomen was dat ik aankopen dan gewoon voor deze week zou gaan plannen. Uitstellen in plaats van niet doen. Dat viel me eigenlijk alles mee! Alleen een paar schoenen heb ik nog ’ter overweging’ in een tabblad geopend staan, maar die had ik sowieso niet zomaar gekocht. Verder was de verleiding eigenlijk heel goed te weerstaan.
End with Why
Veel mensen zijn inmiddels wel bekend met Simon Sinek’s golden circle, waarin de waarom-vraag centraal staat. In zijn boek Start with Why* legt hij uit waarom je met die vraag moet beginnen (binnen je organisatie). Ook buiten het bedrijfsleven is het wel een nuttige vraag om te stellen, al is het ook een moeilijke: waarom?
Waarom doen we wat we doen?
Soms is dat makkelijk, bijvoorbeeld als je honger hebt, dan is dat de waarom voor als je iets te eten pakt. Iets lastiger wordt het al bij ‘Waarom neem je de fiets naar de supermarkt?’ (Omdat het gezond is, beter voor het milieu dan de auto en sneller dan lopen – en ik vind de wandelroute stom – plus mijn fietstassen zijn handig om de boodschappen in te vervoeren).
De vraag waarom ik soms impulsieve aankopen doe vind ik veel moeilijker. Soms is het omdat ik me verveel, soms omdat mijn salaris net gestort is en de wereld aan mijn voeten lijkt te liggen. Andere keren denk ik dat ik iets heel graag wil en/of nodig heb, maar verdwijnt dat gevoel al vrij snel na aankoop.
Het kan een aantrekkelijke (maar tijdelijke!) aanbieding zijn, of iets waar ik veel positieve dingen over gelezen heb wat ik daardoor graag wil proberen. En ga zo maar door… (We kunnen al wel vaststellen dat ik niet immuun ben voor marketing).
Impulsanalyse
Deze week ga ik dus bijhouden wanneer ik de neiging heb om zomaar iets te kopen. Wat ben ik aan het doen, hoe voel ik me, met wie ben ik en waar, welk moment van de dag is het, enz. Op die manier hoop ik een beter beeld te krijgen van mijn beweegredenen. Waarom voel ik de impuls om te kopen?
Daarnaast plaats ik een check op mijn aankopen. Als ik deze week iets wil kopen dan moet ik er eerst minimaal 24 uur over nagedacht hebben. Geen impulsieve acties! Alleen voor koffie op mijn werk maak ik een uitzondering. Alle andere dingen kunnen altijd wel een dag wachten en vaak is het dan toch zo dat het na die tijd al veel minder naar me lonkt.
Volgende week maandag zal ik mijn lijstje met impulsen met jullie delen. Hopelijk heb ik er dan ook wat van geleerd 🙂
Zijn jullie impulsieve shoppers of juist helemaal niet? En zo niet, hoe dan?!
8 reacties
Audrey
Succes deze week! Ben benieuwd naar je bevindingen. Ik heb het geluk dat ik met kopen niet zo impulsief ben. Ik kan best lang over dingen twijfelen en verdiep me gerust een paar dagen in iets voor ik een keuze maak.
Van her naar HOT
Dankje! Het stomme is dat ik dat met sommige aankopen ook doe en er echt gigantisch over kan dubben. Maar (misschien wel daardoor) met andere dingen weer totaal niet… Gelukkig zijn het voor mij normaal gesproken geen heel grote uitgaven, dan zou het wel lastig worden, haha
Maris | Moneyzz.nl
Leuk weer om te lezen hoe je het afgelopen week ervaren hebt. En goed van je dat je maar 1x wat gekocht hebt! Lijkt me ook heel interessant om te lezen waar jouw impulsaankopen vandaan komen. Hopelijk kom je daar achter. Zelf ben ik helemaal niet van de impulsaankopen. Ik denk vaak langer na over dingen die ik wil hebben. Wanneer ik het écht wil hebben hou ik de prijzen vaak ook nog een tijdje in de gaten (tenminste met dure dingen zoals een nieuwe telefoon als mijn oude aan vervanging toe is).
Lijkt me echt lastig als je last hebt van impuls aankopen. Ik voel zelf totaal niet die behoefte maar als ik die wel zou voelen zou dat me een stuk armer maken dan ik ben. Dus goed dat je er op deze manier mee aan de slag gaat!
Van her naar HOT
Dankje 🙂 Ik ben wel jaloers op jullie hoor, lijkt me heel relaxt om daar helemaal geen last van te hebben! Voor een telefoon zou ik het trouwens ook nooit zomaar doen, dan let ik wel op aanbiedingen en zorg ik dat ik het geld heb (hopelijk nog twee maanden en dan kan ik ‘m eindelijk kopen, yay!). Maar als ik dan heel lang wik en weeg dan kan ik daarna wel ineens heel snel de knoop doorhakken.
Maris | Moneyzz.nl
Snap ik ja! Maar wie weet ontdek je gewoon waar het door komt en gaat er daardoor wel een knop om bij je! Je weet nooit 😉
Nicole Orriëns
Het wisselt. Ik weet dat ik impulsief kan zijn en vaak kan ik me daardoor juist beheersen. Maar soms is de impuls zo sterk dat ik er toch aan toegeef…
Nicolet
Ik heb afgeleerd impulsaankopen te doen, vroeger deed ik die wel, en dat kostte me veel geld. Ik ben er nooit door in financiële problemen gekomen want ik verdien(de) goed. Inmiddels ben ik ouder en wijzer en denk ik anders over dingen. Ben me bewust van alle processen die nodig zijn om spullen te maken en de daarbij behorende kosten aan het milieu. Ik ben daardoor duurzamer gaan leven. Nog niet duurzaam genoeg naar mijn zin, maar al een beetje op de goede weg.
Van her naar HOT
Knap dat je dat zo hebt kunnen omdraaien! Zeker wat betreft duurzaamheid vind ik dat ik zelf nog veel beter mijn best kan doen. Zowel qua dingen online bestellen en weer retourneren, als überhaupt hoeveel ik koop, als de merken en hoe die geproduceerd worden. Dit jaar begon ik eigenlijk heel goed en toen ging ik shoppen voor skikleding en daarna was het hek een beetje van de dam… Tijd om dat weer in het gareel te krijgen.