Wonen

Hoeveel hypotheek blijft er over na een studieschuld?

Mooi, dit filmpje van NOSop3. Een belangrijk onderwerp, zeker gezien hoe de huizenmarkt eraan toe is en hoe moeilijk het voor starters is om een huis te kopen. Handig ook om te weten waar je – als je een studieschuld hebt – precies aan toe bent!

De belangrijkste punten:

  • Verzwijg je studieschuld niet als je een hypotheek wilt afsluiten. Het is niet voor niets dat ze er rekening mee houden: je hebt elke maand dat je nog studieschuld afbetaald, minder geld over om je huis mee te betalen. En je wilt waarschijnlijk wel graag al je rekeningen kunnen betalen iedere maand… (Bovendien is het niet aangeven van je studieschuld gewoon fraude!)
  • Voor 2015 begonnen met studeren? Dan moet je je studieschuld ongeveer met twee vermenigvuldigen om te weten hoeveel minder je kunt lenen voor je huis. Dus €10.000 studieschuld betekent een maximale hypotheek die €20.000 lager is dan als je geen schuld had.
  • Na 2015 begonnen? Dan vermenigvuldig je je schuld met 1,2 om het bedrag dat van je maximale hypotheek afgetrokken wordt te berekenen. Met een schuld van €10.000 kun je dan dus €12.000 minder lenen. De schuld telt minder zwaar mee omdat je veel langer hebt (35 ipv 15 jaar als je voor 2015 begon met studeren) om ‘m af te betalen.

Heb jij een studieschuld? En weerhoudt die je van het kopen van een huis?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!