VHNH huis wonen heisa verbouwen huizenprijzen
Wonen

Huizenheisa – huis (ver)kopen/bouwen

Oeps, zomaar is het al bijna twee maanden geleden dat ik voor het laatst iets schreef. Gelukkig verwacht niemand van mij meer enige regelmaat. Het is nogal druk geweest, niet zozeer in huize VHNH, als wel óm (d.w.z. vanwege) huize VHNH. En dan niet alleen het huidige huize, maar ook het nieuwe huis. Wat een gedoe allemaal, dat kopen, verkopen, verbouwen, verzinnen, regelen, reageren, wachten, enzovoorts. Pfffff.

We hebben dus een huis gekocht, een paar maanden geleden. Een leuk rijtjeshuis met fijne tuin, dichtbij waar we nu wonen, nog altijd in de Randstad (want de Randstad is fijn). Beiden missen we straks een paar ribben, maar dan heb je ook wat. We gaan niet zoveel ribben opofferen als sommige andere mensen, want we hadden al een koopappartement dat we nu verkopen. Lang leve de overwaarde.

Maar MAN (v/x/m), de spanning die dat verkopen met zich meebrengt… Niet gezond. Niet grappig ook, dat je binnen enkele maanden gaat van ‘het zou toch wel mooi zijn als we een goede prijs kregen’ naar ‘bloeden zullen ze, voor minder dan hun eerstgeborene doen we het niet – we zijn toch niet gek!’ Dat krijg je in een wat-de-gek-er-voor-geeft markt, waar de overburen hun soortgelijke woning voor 2x onze oorspronkelijke aankoopprijs verkopen.

Om weer wat balans te brengen in de wereld hebben wij wel besloten onze badkamer veel te duur te verbouwen. Begroting voor het bouwdepot: 2000 euro, want we gaan alleen e.e.a. wat opfrissen. Begroting bij echt verbouwen: rond de 10.000 euro, want dat zegt Het Internet (spoiler: Het Internet liegt). Uiteindelijke verbouwkosten van de badkamer: bijna 7000 euro voor het materiaal – maar dan heb je ook wat, zoals een wc-bedieningspaneel van 50 euro – en ruim 12.000 euro voor het werk. Hoe dan? Slechts twee keer zoveel als begroot, no biggie.

Dit alles om maar te zeggen, doe het niet. Koop geen huis. En als het dan toch moet, verbouw het niet. Gewoon niet aan beginnen. Het is niet HOT en al helemaal niet FIRE, het is gewoon reteduur. Voordeel is wel dat als je het vorig jaar al gedaan hebt, je de afgelopen tijd optimaal hebt kunnen genieten. Duur huis, altijd thuis. Wij plannen het zo dat alle belangrijkste maatregelen, inclusief thuis werken, precies alweer verleden tijd zijn voor we verhuizen. Een beetje zelfkastijding, als boetedoening voor het profiteren en verafgoden van het kapitalisme en de marktwerking.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

3 reacties

 • Audrey

  Haha, hopelijk leest die koper die net een monsterbod wilde doen op jullie huis deze waarschuwing niet 😉

 • Ilse

  Succes met alles. Wij hebben ook een huis gekocht en kregen 1 juni de sleutel. De kosten voor de badkamer en wc zouden de onze kunnen zijn. Iets meer materiaalkosten maar dat zijn accessoires dus dat telt eigenlijk niet. We wisten wel van te voren wat het ongeveer zou gaan kosten. Twee jaar geleden deden we dit in ons huidige huis. Het budget was toen hetzelfde. Alleen badkamer is nu een maatje kleiner dus alles is duurder geworden. Wat niet.
  De aannemer is bezig. Aardige jongens, nette werkers tot zover goed nieuws. Tot het tegelwerk. Niet aan de afspraak gehouden en broddelwerk. Ai lastig. De jongens bleven aardig hoor, wij ook maar zakelijk. Ze gaan het herstellen.
  Verder is het huis enorm naar ons zin. Beneden is het in 2020 opgeknapt dus veel hoeven we niet te doen. Boven wat schilderen. Als er nog genoeg budget is, laten we een mooie trap renovatie doen, met licht etc. Anders komt dat volgend jaar.
  Het huis heeft al zonnepanelen, airco en screens. Het is een leuke groene buurt en er is een winkelcentrum om de hoek.
  We kelderen in vaste lasten met dank aan ons huidige stekje waar we nu ruim 19 jaar wonen. Niet normaal de huizenmarkt. De kopers mochten maar liefst 15 minuten kijken en moesten bijna direct een bod doen.
  Wijzelf mochten dan nog een half uurtje kijken en hebben aan het eind van de dag een bod gedaan.