Wonen

Huizenhausse: de markt is gek

Plannen zijn er om te veranderen, toch? Waar ik nog geen maand geleden nog schreef dat ik eerst zo snel mogelijk mijn studieschuld wilde aflossen staat daar inmiddels de aflospauze weer ingestelden gaat al ons spaargeld nu richting Project Huis. Reden voor deze koerswijziging? De gekte op de huizenmarkt (en de gekte in ons hoofd šŸ˜‰ ).

Het plan was om eens voorzichtig rond te gaan kijken. OriĆ«nteren op wat er zoal op Funda komt en wat dat dan moet kosten. Af en toe een bezichtiging om een beter beeld te krijgen. Een teen in het water steken zeg maar. En dan begin je daarmee en komen er toch best leuke huizen langs. Dus dan word je enthousiast. En dan kom je erachter dat het al verrekte lastig is om Ć¼berhaupt een bezichtiging te plannen.

Niet eens alleen voor de supernette, helemaal-af huizen. Nee, ook voor de kluswoningen en de heeft-potentie-maar-is-wel-in-de-jaren-tachtig-achtergebleven huizen. Natuurlijk hadden we de verhalen wel gehoord en gelezen over de huizenmarkt in de Randstad. Daar kan je bijna niet omheen. En natuurlijk zagen wij de prijzen ook wel steeds hoger de pan uit rijzen. Uiteraard.

En toch verkeken we ons erop. Hoe gek de markt Ć©cht is, hier bij de grote steden. Dat werkt toch wel wat beangstigend – wij hebben onze financiĆ«n goed op orde, nemen overwaarde mee, hebben best wel wat ruimte in ons budget, en toch. Je moet er bovenop zitten om ergens zelfs maar te kunnen gaan kijken en je moet er veel geld bovenop doen om vervolgens iets te kunnen kopen. Help! Want die prijzen die stijgen nog steeds, en snel.

Dus dan ben je ineens al serieus aan het bieden en kom je erachter dat jouw echt wel prima bod nog ruim overboden wordt. Dat je in de Randstad 10% boven de vraagprijs kan gaan zitten en dat een ander daar nog eens 10% overheen gaat. Dat.

Tja, wat valt er verder over te zeggen? Wat de gek ervoor geeft, dat is het motto van de markt. En inmiddels is half Nederland gek aan het worden… Duimen jullie mee dat ons meest recente bod geaccepteerd wordt?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

7 reacties

 • Het zoete Hongaarse leven

  Warren Buffet zei ooit “Be Fearful when others are Greedy and be Greedy when others are Fearful.” De huizenmarkt in NL is wat mij betreft veel te ‘greedy’ op dit moment… Ik denk dat volgend jaar al uitval van de vraag op zal treden als de crisis velen vol in de portemonnee heeft geraakt (baanverlies, executieveilingen bij ondernemers vanwege excessieve schuldenlast). De eerste alarmsignalen zijn duidelijk voor diegenen die het willen zien. Banken zijn ‘voorzichtiger’ met uitlenen van geld. Omdat de “situatie” is veranderd. Ik zou het even uitzitten nu.

 • anja

  Die situatie is in het Noorden van het land niet anders hoor. Wij zijn al een tijdje bezig, vorige week nog een huis bezichtigd. Dat was al geluk hebben, er mocht maar een beperkt aantal mensen komen kijken. We moesten een eenmalig bod uitbrengen (vrijdagmiddag huis bezichtigen, maandag uiterlijk 12 uur bod hebben ingediend),, voorbehoud van verkoop eigen woning werd niet eens geaccepteerd. Wij boden ruim 10% boven de vraagprijs, en werden daarmee tweede. Degene die het hoogste bod deed, heeft ruim 25% boven de vraagprijs geboden, zonder enig voorbehoud (financiering, bouwtechnische keuring of wat dan ook) op een huis dat aardbevingsschade heeft. En nee, de vraagprijs was bepaald niet laag. De huizenmarkt is momenteel is bizar!

 • Ilse

  Wij hebben eind vorig jaar een huis gekocht. Omdat we nog wat tijd hebben, komt ons eigen huis medio half maart/april op de markt. De vraagprijs komt net iets onder de 4,5 ton uit. De verwachte opbrengst is geschat op EUR 4.7 ton. We wonen in een dorp dat tegen Amsterdam is aangeplakt. We hebben vrij uitzicht achter.
  We kochten zelf een goedkoper huis terug in Amersfoort. We hoefden ook geen biedstrijd aan te gaan. Een paar duizend boven de vraagprijs was genoeg. Het huis is erg naar onze zin. Omdat we nu een forse rente betalen (en die nog 15 jaar vast staat) gaan we flink in hypotheeklasten omlaag. Ook door de overwaarde en een potje wat nog aan het oude huis hangt. Je hebt gelijk hoor de woningmarkt is heel gek nu.

 • Joelle

  Net het onderwerp waar ik deze week ook over wilde gaan schrijven. Wij hebben momenteel ons huis 2 dagen in de verkoop staan en het maximaal aantal bezichtigingen was binnen een ochtend bereikt. Echt bizar! Je weet dat het een gekte is op de huizenmarkt, maar je beseft het pas echt als je er middenin zit.

  • Lela

   Nou, in de randstad krijg je toch echt wel minder huis voor je geld hoor. Alleen de stad Groningen evenaart het een beetje maar de rest toch echt niet.

 • Maris | Moneyzz.nl

  Succes! Hopelijk wordt het bod geaccepteerd! 2 jaar terug zat ik zelf ook in die gekte tijdens mijn zoektocht naar een huis, dus ik weet er alles van. Erg stressvol! Maar Ć©norm fijn als het uiteindelijk gelukt is. Dat van mij werd een klushuis, nu nog mee bezig. Ook omdat aannemers en iedereen die met verbouwen te maken heeft nu gigantisch druk zijn. Maar het begint nu eindelijk ergens op te lijken! Hopelijk hebben jullie snel iets naar jullie zin!