Algemeen,  Inspiratie

HOT: Healthy, Opportunity-rich & Time-rich?

Over het algemeen ben ik heel gezond. Ik was tot vorig jaar zo iemand die oprecht kon zeggen al jaren niet ziek geweest te zijn (bijna 15, om precies te zijn). Sinds een half jaar werk ik fulltime in een kantoor en ga ik in plaats van op de fiets, met de auto naar mijn werk. Minder beweging en meer ziektekiemen dus. Vandaar dat ik sinds gister met griep op bed/de bank lig.

Hoofdpijn, koorts, totaal geen eetlust, pijnlijke gewrichten – allemaal feesten ze mee. Ik was het liefst na een half uurtje al van dit feestje weggegaan, maar jammer genoeg is het bij mij thuis ūüėČ Eigenlijk ook helemaal niet het moment om iets te schrijven dus, maar verrassend genoeg had ik daar net ineens wel zin in. Misschien ook niet zo gek, na 24u niks doen behalve je ellendig voelen (en een beetje zwelgen in zelfmedelijden…).

Het deed me namelijk denken aan een onderwerp dat een tijdje terug in FIRE/HOT blogland heel hot (hahaha) was. Namelijk gezond oud worden. Onlangs overleed de opa van mijn vriend, hij was 90 en tot heel recent was hij kerngezond. Hij deed alles zelf, kon reizen en zijn hobby’s uitoefenen. Een groot goed! Het is lang niet iedereen gegund om op die manier oud te worden.

Genieten van alle tijd

Een van mijn eigen grootouders overleed op 43-jarige leeftijd, lang voor mijn geboorte. Lang voordat er √ľberhaupt nagedacht kon worden over het pensioen en wat ze dan gingen doen met hun vrije tijd. Twee klasgenootjes van de middelbare school overleden allebei, vrij kort op elkaar, nog voor ze twintig werden. Jaren voordat ze de kans kregen om aan het werk te gaan, laat staan gingen nadenken over een eventueel pensioen of minder werken.

Aan de andere kant heb je dus mensen als de opa van mijn vriend, of mijn eigen overgrootvader, die 94 werd en ik bewust heb gekend. Totale willekeur eigenlijk, zowel hoe het leven verloopt als hoe mensen daarmee omgaan. De een grijpt het aan om nooit naar de toekomst te kijken, de ander doet dat juist alleen maar. Sommige mensen focussen volledig op “later”, leven daar volledig naar toe. Anderen geven de voorkeur aan YOLO en ‘later’ dat zoekt¬†future me¬†maar uit. En dan heb je natuurlijk ook genoeg mensen die een gezonde mix van die twee kiezen ūüėČ

Die laatste groep, daar probeer ik bij te horen. Het leven niet uitstellen, maar wel bewust omgaan met het feit dat de gemiddelde levensverwachting in Nederland 81,5 jaar is. Dat is voor mij nog bijna 55 jaar! In die tijd kan een hoop gebeuren. Veel dingen waar je geen invloed op hebt, maar ook veel dingen die je wel kunt be√Įnvloeden, zoals je gezondheid.

Healthy (én Happy)

Griep, daar kun je niet zo heel veel aan doen. Rust nemen, voldoende vitaminen binnenkrijgen en dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Te zijner tijd misschien de griepprik halen en in de tussentijd zo gezond mogelijk leven. Dat is in ieder geval een van mijn doelen: gezond leven. Dus zat ik te denken, zou HOT eigenlijk wel uitgelegd moeten worden als Happy, Opportunity-rich & Time-rich? Waarom niet¬†Healthy, Opportunity-rich & Time-rich? Want geluk is een lastig doel, maar zo gezond mogelijk zijn (gezien je omstandigheden) dat kan heel goed een doel zijn.

Een veel logischer doel ook eigenlijk, want als je gezond bent, je hebt genoeg mogelijkheden om de dingen te doen die je graag wilt doen en je hebt daar ook nog eens de tijd voor, is dat niet wat geluk is? En is het niet gek om geluk zo één-op-één te verbinden aan geld, door HOT na te streven? Want hoewel geld tot op zekere hoogte wel gelukkig maakt doet het dat vooral door de dingen die het Рjawel- mogelijk maakt.

Voor mij was het wel een eye opener om er zo over na te denken. En een extra reden om weer bewuster aan de slag te gaan met mijn gezondheid. Weer netjes elke week minstens een keer gaan zwemmen, liefst twee keer. De auto wat verder weg te parkeren om toch die extra minuten lopen te pakken. Beter op de koekjes en chocola en oh zo lekkere, maar oh zo vette (zelfgemaakte) sauzen te letten. Weer wat vaker een wandeling te maken, helemaal nu met de frisse herfstlucht en -kleuren. Allemaal dingen die ik helemaal niet erg vind om te doen (behalve van het eten dan), maar toch regelmatig vergeet of waar ik gewoon geen tijd voor maak.

Zo’n griepje drukt je dan toch weer even met je neus op de feiten: je fit voelen is ontzettend fijn! Het maakt het leven zoveel leuker en makkelijker. Ik zou er vaker bij stil moeten staan. Waar toch een keer ziek zijn al niet goed voor is… (maar nu hoop ik toch heel snel weer beter te zijn!)

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

6 reacties

 • Niet Tot 71

  ah, je zit ook in de lappenmand. Vorige week maandag had ik het te pakken. Ik was helaas al op mijn werk en kon daar niet zo maar weg. Heb me zelf dus door de dag heen gesleept.
  Vervolgens was gisteren onze dochter aan de beurt. Die had alles even lekker onder gespuugd en jawel, vandaag is mijn vriendin aan de beurt.

  Ik vind het wel een goed idee om dat happy te veranderen in healthy. Het is o zo belangrijk dat je gezond bent en daar de juiste levensstijl bij zoekt.

  Beterschap!

  • Van her naar HOT

   Oef, dat is helemaal zuur, allemaal zo achter elkaar… En extra vervelend dat je dan ook niet weg kan, dat is wel afzien. Beterschap ook bij jullie thuis!

 • Noor

  Mooi artikel en zeer herkenbaar: je waardeert je gewoonlijke gezondheid opeens veel meer wanneer je ziek bent. Veel succes met je opgefriste doelen!

  • Van her naar HOT

   Dankje! Het contrast helpt inderdaad wel om perspectief te bieden, maar daar heb ik nu ook wel weer genoeg van gehad, dat ziek zijn mag wel weer klaar zijn voor de komende paar jaar.

 • Genoegzaam

  Ik ben gelukkig ook zelden ziek. Maar een jaar of drie geleden had ik het zo te pakken dat ik een complete week van de wereld was. Man, wat kun je je dan beroerd voelen. Het was een goede les voor me, ik merk dat ik sindsdien met wat meer mededogen om me heenkijk naar mensen die niet fit zijn.

  • Van her naar HOT

   Mooi dat je daar zo van hebt kunnen leren! Dat is dan in zekere zin toch een geluk bij een ongeluk ūüôā