VHNH cadeau bruiloft trouwen huwelijk
Spenden

Hoeveel geef je voor een bruiloft?

Vorige week trouwden vrienden van mij. Het was een van de eerste bruiloften waar ik als volwassene heen ging. Naast vragen als wat doe ik aan, hoe gedraag ik me op een bruiloft, feliciteer je de familie van het paar ook al bij het begroeten, en meer van dat soort zaken, was er de Cadeau-Vraag.

Wat geef je als trouwcadeau? Dat is hoe dan ook een lastige vraag, die van een aantal dingen kan afhangen (waarover zo meer). Zelf vond ik het in dit geval extra moeilijk, omdat het bruidspaar specifiek om geld had gevraagd. Ze hadden daar een mooi doel voor en het was fijn om ze daarbij te kunnen helpen. Maar geld geven betekent wel dat hoeveel je precies geeft heel duidelijk is. Dat kan best een beetje ongemakkelijk voelen.

Wat het voor mij ook lastig maakte was dat ik weinig vergelijkingsmateriaal had. Wat is gebruikelijk? Is er wel een richtlijn, of doen mensen allemaal maar wat? Ik ging, natuurlijk, bij het internet ten rade.

Daar kwamen een aantal punten uit waar je rekening mee kunt houden voor je beslissing over het cadeau. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een persoonlijke keuze en moet je vooral zo geven dat je je er zelf prettig bij voelt. Wat ik hier deel is alleen bedoelt als houvast 🙂

Hoe dicht sta je bij het koppel?

Dit is zowel de makkelijkste maatstaf als degene die je misschien helemaal niet mee wilt laten tellen. Toch kan het wel iets zijn om op af te gaan. Gaat het om goede vrienden of directe familie, dan is het logisch dat je meer geeft dan aan vage kennissen. Je kunt ook kiezen om drie categorieën aan te houden en nog verder onderscheid te maken tussen overige familie/vrienden en kennissen en collega’s. Bijvoorbeeld:

 • Goede vrienden en naaste familie: tussen de €50 en €150 (dit kan ook afhangen van hoe betrokken je bij de aangelegenheid bent en wat je verder misschien nog voor het bruidspaar doet)
 • Overige familie en vrienden: tussen de €35 en €60
 • Kennissen en collega’s (en de rest): tussen de €20 en €40

Deze bedragen zijn allemaal wat je ongeveer per persoon zou geven. Kom je samen, dan is het wel gebruikelijk om het bedrag keer twee te geven. Verder zit er nog speling in de bedragen, omdat je de volgende punten ook mee zou kunnen laten spelen.

Waarvoor ben je uitgenodigd?

Over het algemeen kun je bij bruiloften onderscheid maken tussen dag- en avondgasten. Anders gezegd, mensen die bij zowel de ceremonie als de receptie/het diner/feest uitgenodigd zijn, en mensen die voor slechts een deel van de dag uitgenodigd worden (vaak de receptie en/of het feest). Meestal geven daggasten meer dan avondgasten. Heel grof gezegd zou je de grootte van je cadeau met twee kunnen vermenigvuldigen. Voor iemand die alleen ’s avonds komt dus bijv. €25 en voor een daggast €50.

Is er nou geen avondprogramma of wordt er voor een andere vorm gekozen, dan is het misschien lastig in te schatten of je een ‘daggastcadeau’ of ‘avondgastcadeau’ wilt geven. Je kunt dan bijvoorbeeld afgaan op of er wel of geen maaltijd in de uitnodiging zit of hoe lang de feestelijkheden duren. Ben je voor een paar uur uitgenodigd en zit daar geen lunch of diner bij, dan lijkt het erop dat je “avondgast” bent. Is het echter zo dat je wel voor alles uitgenodigd bent, maar het gewoon een kleinere bedoening is, dan zou ik persoonlijk gaan voor een bedrag ongeveer tussen avondgast en daggast in (zeg €40, als je naar het bovenstaande voorbeeld kijkt).

Hoeveel heb je te besteden?

Misschien wel de belangrijkste factor in dit alles is hoeveel je eigenlijk kunt geven. Een vriendschap of relatie is niet in geld uit te drukken en hoewel het zo kan voelen als je geld cadeau geeft, hang je daarmee natuurlijk niet een prijskaartje aan hoe dierbaar mensen je zijn. Dat zou niet alleen raar zijn, maar ook oneerlijk. Niet iedereen heeft hetzelfde budget om mee te werken, terwijl dat wel invloed heeft op hoeveel je kunt geven. Het bedrag is dus geen oordeel over iemand.

Bovendien geef je misschien al geld uit om naar de bruiloft te komen, dat maakt ook verschil. Kun jij maar een klein cadeautje geven, omdat je niet zoveel te besteden hebt en je al een eind moet reizen of vrij moet nemen van je werk? Niemand die daar gek van op kijkt. (Als ze dat wel doen geeft dat ook te denken!). Misschien kan je een ludieke of toepasselijke manier vinden om het geld te geven. Een doordacht cadeau is vaak meer waard dan een duur cadeau.

Aan de andere kant betekent dat niet dat omdat je wel een volle portemonnee hebt, je verplicht bent veel te geven. Ook daar geldt dat de keuze echt aan jou is. Iedereen mag vooral zelf beslissen hoe ze hun geld uitgeven, zeker als het om een cadeau gaat. Je hebt het recht, niet de plicht om dat te geven.

Present, niet presentje

Kortom, hoeveel je geeft hangt van jou en jouw situatie af. Als je er echt niet uitkomt kun je eventueel aan andere gasten vragen hoe zij het aanpakken. Bedenk dan wel dat niet iedereen het daar graag over heeft en je ook niet altijd inzicht hebt in hun situatie! Wat veel lijkt kan voor de één een eitje zijn, en wat weinig lijkt een rib uit iemand anders lijf. Allerbelangrijkste blijft dat je jouw aandachtige, positieve aanwezigheid geeft. Niet je cadeau, maar jijzelf draagt bij aan iemands onvergetelijke dag 😉

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties

 • Noor

  Mooi onderwerp voor een artikel! Bij ons levert het ook elke keer weer een groot dilemma op… je wilt niet minder geven dan de meeste mensen, maar je wilt ook niet exorbitant hoge bedragen geven…. Jouw richtbedragen zijn een goede indicatie! Ik houd inderdaad vaak ook nog rekening met vrijgezellenfeesten en/of overnachtingskosten.

  • Van her naar HOT

   Dat is het precies, ja! Ik was bang om te weinig te geven, maar tegelijk ook dat ik, door die angst, juist weer veel te hoog uit zou komen, zo stom. Geld geven is gewoon niet zo heel leuk… Al snap ik heel goed dat mensen ook niet op allerlei goedbedoelde-maar-niet-zo-handige cadeaus zitten te wachten.