VHNH weelde rijkdom miljardair
Inspiratie

Hoeveel is te veel?

In de afgelopen week kwam deze vraag, in verschillende contexten, twee keer voorbij. Een keer tijdens de FIRE meetup en op mijn werk, toen we het over de Notre-Dame hadden. Hoeveel geld mag een mens maximaal hebben? En bestaat er een grens van “genoeg” verdiend hebben, waarna je niet meer zou mogen krijgen?

Een aantal Franse miljardairs hebben geld beschikbaar gesteld voor het herstel van de Notre-Dame. En dan hebben we het niet over een beetje, maar over miljoenen. Honderden miljoenen. Bizar is het eigenlijk, dat er mensen zijn die niets hebben en mensen zijn die op een beetje na alles hebben. Miljardair zijn – ik kan me er niet eens iets bij voorstellen. Is het wel eerlijk, wel rechtvaardig, dat sommige mensen zo ontzettend, astronomisch veel geld hebben?

Op kleiner niveau kwam deze vraag langs met betrekking tot financiële onafhankelijkheid. Als je FO bent, moet je dan nog wel geld vragen voor je diensten (mocht je die nog aanbieden)? Je hebt immers al genoeg om van te leven, dus waarom je kennis en kunde niet gewoon met de medemens delen? Ja, je wilt de markt niet om zeep helpen door gratis of goedkoop aan te bieden waar een ander wel meer voor moet vragen om van te leven. Maar verder? Waar heb je dat “meer” nog voor nodig?

Ik weet het niet.

Een antwoord heb ik zelf niet. Als ik zelf bijvoorbeeld miljardair zou zijn, dan zou ik er vast niets op tegen hebben. Of de lat weer verleggen: miljardair is oké, multimiljardair weer niet, zoiets. En ook bij FO kan ik me voorstellen dat meer veiliger voelt en dat geld ook een stukje erkenning biedt. En toch, en toch…

Wat vinden jullie? Is er zoiets als te veel geld hebben? En hebben jullie zelf een max, waarna (je denkt dat) het genoeg zou zijn?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

5 reacties

 • mariimma

  Het blijft een interessante vraag…. naar aanleiding van de discussie tijdens de meet-up heb ik deze ook opgeworpen in de besloten actieve Fire-slackgroep.

  Een aantal leden zeggen dat zij gewoon echt heel graag werken en er daarom niet mee stoppen, ook al zijn ze eigenlijk wel FI. Ook het argument dat ze niet willen dat hun (commerciële) werkgever of opdrachtgever van ze profiteert kwam (weer) voorbij.

  Toch waren er ook een aantal mensen die een verband zien met het verslavende effect van steeds meer geld verdienen en de identiteit (gekoppeld aan zelfwaardering) die een baan je kan verlenen. En daarnaast het gebrek aan “echte” passies en ideeën om je leven op een andere manier in te richten.

  Persoonlijk denk ik toch echt wel dat er een max zit aan hoeveel geld ik wil hebben en ik denk ook dat veel mensen die mening delen. De reacties op de inzameling voor het herbouwen van de Notre Dame door grote bijdragen van rijke Fransen, terwijl er ondertussen nog heel veel Fransen onder de armoedegrens leven en er op meerder plekken humanitaire rampen bezig zijn vind ik wel veelzeggend. Ik zou dus echt niet kunnen leven met dat idee van ongelijkheid.

  Als ik FI zou zijn, zou ik dus wél gratis gaan werken.

  • Van her naar HOT

   Hm, dat vind ik wel een interessant punt, gebrek aan passies of andere manieren om je leven in te delen. Ik kan me daar dus heel weinig bij voorstellen, maar vind het ook opmerkelijk dat dat een reden zou zijn om maar geld te blijven verdienen. Want inderdaad, het kan ook gratis.
   Een ander argument wat ik nu bedenk: juist blijven verdienen óm te kunnen delen met anderen. Alleen hoe zorg je dan dat het effectief op de “juiste” plek komt… En wie ben jij om dat te bepalen. Maar dat zou ik nog niet eens heel gek vinden.

 • Maris | Moneyzz.nl

  Ja wat mij betreft heb je genoeg geld als je ervan kunt leven de rest van je leven zonder je zorgen te hoeven maken en dan ook gewoon leuke dingen kunt doen en dingen vervangen wanneer nodig.
  Wanneer je dan nog geld verdiend zou het wel zo fair zijn om dat te delen met de mensen die het nodig hebben. Op wat voor manier dan ook. Als ik miljoenen of miljarden zou hebben zou ik zoiets met mijn geld gaan doen. Eerst de mensen in mijn nabije omgeving en daarna ook breder kijken.

  • Van her naar HOT

   Mooi! Ik hoop dat ik er ook zo in zou staan, maar ben bang dat als je op een bepaald punt zit, je definitie van genoeg geld gaat opschuiven…

   • Maris | Moneyzz.nl

    Ja mss wel, ik denk dat je dat alleen weet wanneer je het ervaart. Hoewel ik wel altijd gewend met om van weinig geld te leven dus als ik veel heb, zou ik ook niet eens weten wat ik er allemaal mee zou moeten doen, gewoon omdat ik nooit veel gehad heb. Ik denk dat je dan ook wel wat sneller gaat trakteren/ weggeven.